Χιονοδρομικό κέντρο της ELEM στα Σκοπία

Χιονοδρομικό κέντρο της ELEM στα Σκοπία

Σεπτέμβριος 18, 2012 - 11:11

Η κρατική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας ELEM  των Σκοπίων προσέλαβε την αυστριακή Ecosign Europa για να συντάξει μια γενική μελέτη κατασκευής ενός χιονοδρομικού κέντρου στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η Ecosign Europa θα προβεί σε τεχνική αξιολόγηση των φυσικών πόρων της περιοχής που καθορίστηκε για την ανάπτυξη του χειμερινού θερέτρου Popova Sapka  στο όρος Sar Planina.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα τ των Σκοπίων , Πόποβα Σάπκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα του χειμώνα στη χώρα.

Βρίσκεται στο πανέμορφο βουνό Sar, 1.780 μέτρα (5.840 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μόλις 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) από την πρωτεύουσα Σκόπια.

Πόποβα Σάπκα προσφέρει άριστο περιβάλλον για σκι και διαμονή σε ξενοδοχείο. Οι επισκέπτες όχι μόνο από την Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και από πολλές άλλες χώρες, επιστρέφουν σεζόν μετά σεζόν εδώ για να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν, και την περιπέτεια εμπειρία.
Πόποβα Σάπκα έχει μια σειρά τόσο της Ευρώπης και των Βαλκανίων πρωταθλήματος σκι. Όχι πολύ μακριά από το θέρετρο, υπάρχουν πολλά μικρά γραφικά παγωμένες λίμνες διάσπαρτα γύρω στο βουνό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσετε στο Shapka Popova: με το αυτοκίνητο, και με σχοινί σιδηροδρόμων με μια αρχική θέση στο Τέτοβο. Το σχοινί σιδηροδρόμου απέχει 6 χιλιόμετρα (4 mi) πολύ και διαρκεί περίπου 36 λεπτά για να φτάσει στην κορυφή.

Υπάρχουν 6 λιφτ του σκι για Πόποβα Σάπκα: Teteks 1, Teteks 2, Aerodrom, Ge (Pionir), Jelak και μια παράλληλη στο Aerodrom σκι-λιφτ. Επίσης υπάρχουν 3 chairlifts: Ceripasina και μια παράλληλη με Teteks και Aerodrom σκι-λιφτ. Το τρίτο είναι από την chairlift Ceripasina διπλό. Οι Teteks λιφτ του σκι είναι μόνο έλξη, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι διπλή έλξη. Η χαμηλότερη χιονοδρομικών πιστών είναι Teteks τελεφερίκ 1.708 μέτρα, ενώ η υψηλότερη είναι Ceripasina chairlift σε 2.510 μέτρα.

Μια εκδήλωση σκι το Κύπελλο Sar πραγματοποιείται εδώ κάθε χρόνο, στις 15 έως 16 Φεβ.. Οι καλύτεροι σκιέρ από  των Σκοπίων  μαζί με τους ξένους συμμετέχοντες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για αυτό το κύπελλο. Sar Κύπελλο περιλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκι για τον ανταγωνισμό EuropeanCup.

Αυτό το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει πίστες του σκι, με μήκος 10 χιλιόμετρα. Η συνολική χωρητικότητα είναι 8.000 σκιέρ ανά μία ώρα. Κατά μέσο όρο, το χιόνι στο Πόποβα Σάπκα διαρκεί για 135 ημέρες. Διαθέσιμο για τους επισκέπτες είναι οι εξής:-σκι σχολεία, σκι-υπηρεσίες και η ενοικίαση του εξοπλισμού σκι η εξοπλισμού.

Πηγή: snowradio.gr