Τον Ιούλιο του 2021 θα γίνει το Zagori Mountain Running

Τον Ιούλιο του 2021 θα γίνει το Zagori Mountain Running

Μάιος 16, 2020 - 16:19
Date: 
27/07/2021

Ο T.E.RA είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, το ανάπτυγμα του οποίου εκτίνεται σε 80 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 5100 μέτρα. Ξεκινά στις 04:30, έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης 20 ώρες από την έναρξή του και έχει 4 ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού (elimination points).

Η διαδρομή έχει ως εξής:

Τσεπέλοβο – Αβάλος – Σιάδι Μύγας – Νταβάλιστα – Δρακόλιμνη – Καταφύγιο Αστράκας – Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Φαράγγι Βίκου – Μονοδένδρι – Βίτσα – Δίλοφο – Κήποι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο.

Όριο συμμετοχών

200 αθλητές

Όριο τερματισμού αγώνα

20 ώρες από την εκκίνηση

Χρονικά όρια αποκλεισμού (cut off points)

1. Μονή Στομίου: 5 ώρες από την έναρξη
2. Μεγάλο Πάπιγκο (έξοδος από τον σταθμό): στις 9 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
3. Μονοδένδρι (έξοδος από τον σταθμό): στις 14 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
4. Κήποι (έξοδος από τον σταθμό): στις 16 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
5. Τσεπέλοβο: στις 20 ώρες από την έναρξη

Ο αγώνας ξεκινά από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου. Αφού διασχίσει το χωριό μετά από 1χλμ, μπαίνει σε χωματόδρομο για 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια σε μονοπάτι στο 4,2km. Στα 6,5km συναντά τη θέση «ΣΤΑΝΗ» (υδροδοσία) σε υψόμετρο 1724μ και +630μ υψομετρική. Στα 9,2km μέσα από το πέρασμα στα Μεγάλα Λιθάρια, οι αθλητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν δεξιά τους την κορυφή ΓΚΟΥΡΑ και αριστερά τους την κορυφή ΚΡΕΒΒΑΤΙ της οροσειράς της Τύμφης.

Στο 11km (2320μ , +1315)  η διαδρομή διαπερνά το πέρασμα του λαιμού της Τσούκα Ρόσας (Αβαλος), όπου συναντάμε τον 1ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Οι πρώτοι αθλητές θα έχουν την δυσεύρετη ευκαιρία να δουν την ανατολή του ήλιου αλλά και το μεγαλείο του φαραγγιού του Αώου από το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Μια εμπειρία πραγματικά αξέχαστη! Η διαδρομή στη συνέχεια κατηφορίζει για 4 χιλιόμετρα μέχρι τη θέση ΚΑΤΣΑΝΟΣ (1665μ, +1375) και βρίσκει την πρώτη απότομη ανηφοριά όπου σε 650μ απόσταση ανεβαίνει 250μ υψομετρικά.

Στο 19,5km, υπάρχει η μαγευτική τοποθεσία ΣΙΑΔΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ (1435μ, + 1712). Οι δρομείς θα μπορέσουν να θαυμάσουν την επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας που υψώνεται στα νοτιοδυτικά, αλλά και τα πεύκα που φύονται πάνω στα τεράστια βράχια. Μετά από 1,5 χιλιόμετρο μέσα σε πυκνό δάσος και αφού περάσει από τη θέση «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» (1340μ, +1722), το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό. Τα πανύψηλα πεύκα, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να δει όλη τη βόρεια πλευρά της Τύμφης, προσφέρουν πολύτιμη προστασία από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στο 23km, 3 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Μονή Στομίου, βρίσκεται ο 2ος Σταθμός Ανεφοδιασμού και το 1ο cut off p oint με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 5 ώρες από την έναρξη. Από το σταθμό αυτόν ξεκινά η πιο απαιτητική, ίσως, ανηφόρα του αγώνα, που οδηγεί στο πέρασμα τις «ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ» (υδροδοσία). Μέσα σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση η υψομετρική διαφορά εκτοξεύεται κατά 700μ.

Οι δρομείς, αφού τραβερσάρουν για 2,5 χιλιόμετρα κάτω από τις ορθοπλαγιές της ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ μέχρι τη ρεματιά των αγριοκάτσικων, θα πάρουν μια ανάσα αντικρίζοντας τον κάμπο της Κόνιτσας και τον Αώο που τον διασχίζει. Μετά από μια ακόμη ανηφοριά με +250μ υψομετρική, οι αθλητές βγαίνουν στην ΛΑΚΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ, στο ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ (1ο Checkpoint) και την ΛΙΜΝΗ ΡΙΖΙΝΑΣ με την πλούσια υδρόβια βλάστηση. Στην αρχή της ανηφόρας που οδηγεί στη περίφημη ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ της Τύμφης υπάρχει θέση υδροδοσίας που εξυπηρετεί στο ανέβασμα των αθλητών στο 31km, αλλά παράλληλα και στο κατέβασμα στο 34km. Στην ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ θα υπάρχει και το 2ο Checkpoint.

Με το ελλειψοειδές της σχήμα εκτείνεται στο αλπικό λιβάδι της Τύμφης, μαγνητίζοντας τους δρομείς. Ένα σπάνιο μέρος για τη χώρα μας. Στο 37km η διαδρομή περνά από το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ (3ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και μπαίνει σε κατηφορικό κομμάτι που οδηγεί στο Μικρό και στη συνέχεια στο Μεγάλο Πάπιγκο (44km).

Εκεί συναντούμε τον 4ο ΚΕΝΤΡΙΚΟ Σταθμό Ανεφοδιασμού με την δυνατότητα για DROP BAG (οι αθλητές και αθλήτριες που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν παραδώσει το Drop Bag στους διοργανωτές κατά την παραλαβή των Bib). Εδώ βρίσκεται και το 2ο cut off point με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 9 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη. Μετά το Μεγάλο Πάπιγκο ξεκινά η κατηφόρα των 4 χιλιομέτρων που οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτη και βαθιά μέσα στο φαράγγι του Βίκου, όπου οι αθλητές μπορούν να δροσιστούν στον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης. Στο 54,5km βρίσκεται ο 5ος Σταθμός Ανεφοδιασμού στη θέση «ΚΛΗΜΑ».

Μέχρι την απαρχή της Σκάλας του Μονοδενδρίου, οι λάτρεις των βοτάνων, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη βλάστηση του θαυματουργού βαλσαμόχορτου. Η Σκάλα (θέση υδροδοσίας) αποτελεί την δεύτερη απαιτητική ανηφόρα της διαδρομής και μετά από 1,5 χιλιόμετρο και +300 μέτρα υψομετρική, οδηγεί στο Μονοδένδρι όπου θα υπάρχει θέση υδροδοσίας, ο 6ος Σταθμός Ανεφοδιασμού. Στο Μονοδένδρι υπάρχει το 3ο cut off point με χρονικό όριο αποκλεισμού, τις 14 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη. Ακολουθώντας ένα κατάφυτο και πανέμορφο μονοπάτι, ακολουθούν με τη σειρά τα χωριά Βίτσα (4ο Checkpoint) και Δίλοφο (5ο Checkpoint), το πετρόκτιστο γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα και το γεφύρι του Μύλου.

Έπονται οι Κήποι 70km (7ος Σταθμός Ανεφοδιασμού), όπου οι δρομείς θα περάσουν και το 4ο cut off point του αγώνα με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 16 ώρες και 30 λεπτά από την εκκίνηση, το Καπέσοβο (8ος Σταθμός Ανεφοδιασμού & Checkpoint), η περιοχή Λούτσα 78km και μέσα από τη Σκάλα Τσεπελόβου, οι αθλητές και οι αθλήτριες κουρασμένοι αλλά γεμάτοι ικανοποίηση που έφτασαν μέχρι το τέλος, θα τερματίσουν στο σημείο από όπου εκίνησαν, στο Γυμνάσιο Τσεπελόβο

Περισσότερες Πληροφορίες Zagori Mountain Running