Σύγχρονοι Ίκαροι πετούν με Αλεξίπτωτο Πλαγιάς πάνω από την Πάτρα (video)

Σύγχρονοι Ίκαροι πετούν με Αλεξίπτωτο Πλαγιάς πάνω από την Πάτρα (video)

Νοέμβριος 16, 2014 - 10:42

"Free as a bird" ήταν ο τίτλος ενός υπέροχου τραγουδιού των Beatles με τη φωνή του αξεπέραστου John Lennon που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1995. Κάπως έτσι σίγουρα αισθάνονται και τα πάνω από 70 μέλη της Λέσχης Αλεξίπτωτου Πλαγιάς Πάτρας που πετούν ελεύθεροι και χωρίς κάποια μηχανική υποβοήθηση πάνω από την πόλη.

«Η εμπειρία είναι μοναδική, δύσκολα περιγράφεται με λόγια, η αίσθηση τους να πετάς σου κόβει, στην κυριολεξία την ανάσα», μας λέει το μέλος της Λέσχης Δημήτρης Δασούκης, και βλέποντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τις πτήσεις τους δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε.

«Και που να το ζήσεις, η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας», είναι η συνηθέστερη ατάκα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι λάτρεις του παράτολμου αυτού αθλήματος, του γνωστού parapente, το οποίο πήρε το όνομα του από τις γαλλικές λέξεις parachute (αλεξίπτωτο) και pente (πλαγιά).

Το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς «είναι μια ασφαλής πτητική συσκευή με την οποία μπορείς να βρεθείς σε ένα άλλο περιβάλλον, σε έναν αθέατο κόσμο που σε προκαλεί να τον ανακαλύψεις και να πετάξεις όπως κάνουν τα πουλιά. Ένα απλό και πρακτικό μέσο που μπορεί να ικανοποιήσει την αναλλοίωτη στο χρόνο επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει (βλέπε ΙΚΑΡΟΣ). Αλλά θέλει και σύνεση προς τις δυνάμεις της φύσης, για να αποφύγεις και το σύνδρομο του Ίκαρου.», διαβάζουμε σχετικά στο διαδίκτυο και αυτή είναι μια ακόμα μεγάλη αλήθεια.

Το ενδιαφέρον τον τελευταίο διάστημα για το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς στην Πάτρα είναι εξαιρετικά μεγάλο γι΄ αυτό και η Λέσχη παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε υποψήφιους πιλότους αλεξίπτωτου πλαγιάς σύμφωνα με τον διεθνή κανονισμό Para-Pro που περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, μετεωρολογία, επίγεια μαθήματα, χαμηλές πτήσεις σε λόφο και ψηλές πτήσεις από το βουνό.

Η εκπαίδευση διαρκεί συνολικά 3 εβδομάδες και κοστίζει περίπου 500 ευρώ. Επίσης όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν διθέσιες πτήσεις ΕΘΙΣΜΟΥ με διπλό αλεξίπτωτο και διπλωματούχους πιλότους. ΔΕΙΤΕ την Πάτρα από ψηλά και νιώστε την απόλυτη ελευθερία. Μια μοναδική εμπειρία για όλους», είναι το σύνθημα της λέσχη. Βέβαια το parapente μπορεί να είναι εντυπωσιακό και να σου κόβει την ανάσα είναι όμως ένα χόμπι σχετικά ακριβό καθώς οι εξοπλισμός (καινούργιος) κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ.

Αχαΐα οι «πίστες απογείωσης» είναι πολλές: Ο Ομπλός, το Σανταμέρι, το Καλέντζι, η περιοχή της Πούντας, τα Καλάβρυτα είναι μερικές από αυτές.
 

Πτήση στα Καλάβρυτα
Πάνω από το Διακοπτό
Με θέα την παραλία της Πούντας
 

 

Η Λέσχη Αλεξίπτωτου Πλαγιάς Πάτρας (Λε.Αλ.Π.Πα.) ιδρύθηκε το 1990 και είναι ένα από τα πρώτα αθλητικά σωματεία αλεξίπτωτο πλαγιάς τα οποία δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Βασισμένο στη φλόγα και το πάθος των μελών του, έχει καταφέρει όλα τα αυτά τα χρόνια να διαδώσει στο ευρύ κοινό την ιδέα του αεραθλητισμού.

Αποτελεί πλήρες μέλος της Ελληνικής Αεραθλητική Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο.) και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχοντας επίσημα αθλητική αναγνώριση. Τα μέλη της Λέσχης συμμετέχουν σε αγώνες Πρωταθλήματος Ελλάδος, εξασφαλίζουν συνεχείς διακρίσεις και συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα Αλεξίπτωτου Πλαγιάς, εκπροσωπώντας την χώρα μας σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το σωματείο πραγματοποιεί σεμινάρια μετεωρολογίας, ανεμοπορίας, παροχής πρώτων βοηθειών και διάσωσης, προσκαλώντας για το σκοπό Έλληνες και ξένους ειδικούς, προκειμένου τα μέλη του να πετούνε με πλήρη γνώση του αντικειμένου και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Προσκαλεί κάθε χρόνο και συνεργάζεται με αεραθλητικά σωματεία άλλων χωρών, προκειμένου ξένοι και έμπειροι πιλότοι, να εκπαιδεύσουν τα μέλη του και να τους μεταδώσουν την απειρία τους.

 
 
 

 

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της Ελλάδας ως μεσογειακή χώρα, έκαναν γρήγορα τους αθλητές των βόρειων χωρών να καταλάβουν ότι ευνοούν το άθλημα κι έτσι καταφθάνουν με οργανωμένα γκρουπ για να την «πετάξουν» συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξή της.

Ως επιστέγασμα των συνθηκών αυτών αλλά και της καλής οργάνωσης στην Ελλάδα, ήρθε η διοργάνωση του προ-Παγκοσμίου το 200 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2001 στην Κόνιτσα και το 2003 στα Καλάβρυτα. Ακολούθησε η σπουδαία και πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 και πάλι στα Καλάβρυτα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αεραθλημάτων, εκτιμώντας τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, την ικανότητα διοργάνωσης και την ελληνική φιλοξενία, πρότεινε η ίδια στην Ε.Λ.Α.Ο τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004. Αντίστοιχα το Παγκόσμιο Κύπελλο ζήτησε από την Ελλάδα να υποβάλει αίτηση για το 2003 έχοντας υπόψη την πολύ καλή διοργάνωση στην Κόνιτσα το 2001.

Έτσι πραγματοποιήθηκαν:

Το παγκόσμιο Κύπελλο 8-14 Ιουνίου 2003 στα Καλάβρυτα στο οποίο η Λέσχη της Πάτρας συμμετείχε δυναμικά προσφέροντας έμψυχο υλικό και την εμπειρία της στις κάθε είδους αγωνιστικές διοργανώσεις.

– Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1-13 Οκτωβρίου 2004 πάλι στα Καλάβρυτα το οποίο διοργάνωσε η Λέσχη της Πάτρας μαζί με το Δήμο Καλαβρύτων και την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.

 
 
 
 
 
 
 

Περισσότερα στο… FACEBOOK: Patras Paragliding Club (Λέσχη Αλεξιπτώτου Πλαγιάς Πάτρας).

Με πληροφορίες από το: flyfreedom.gr
Από το thebest.gr

omplos 2014......

patra omplos...

Omplos - The Best