Σκηνές με αεροθαλάμους !!

Σκηνές με αεροθαλάμους !!

Οκτώβριος 26, 2013 - 12:13

Σκηνές camping χωρίς μπανέλες. !!! Ποιός θα το φανταζόταν….

Πολλόι από εμάς έχουν βρεθεί σε events όπου είναι στημένα «περίπτερα» τα οποία είναι φουσκωτές κατασκευές-σκηνές.Φαίνεται πως αυτή η τεχνολογία περνάει σιγά σιγά και στον ατομικό εξοπλισμό camping.

Πρόκειται για σκηνές camping όπου δεν στήνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, με μπανέλες αλλά διαθέτουν έναν σκελετό που απλά τον φουσκώνεις και τον στερεώνεις με σχοινάκια. Ο σκελετός αυτός μπορεί να έχει διάφορα σχήματα με σύνηθες τον αψιδωτό.

Οι εταιρείες κατασκευής χρησιμοποιούν διάφορα ονόματα για την πατέντα αυτή η οποία φάινεται ότι ξεκίνησε από της αποστολές στο διάστημα, εξελίχτηκε μέσω του στρατού (προσωρινά καταλύματα), πέρασε από την αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού (εκθεσιακά περίπτερα) και φαίνεται να καταλήγει στην λιανική αγορά camping.

Αλλά ας αφήσουμε την πολυογία και πάμε στο ψητό...

 

Οι πιό διάσημες είναι οι σκηνές της σειράς AirBeam (=αεροθάλαμος) της Αγγλικής εταιρείας Vango. Πρόκειται για μια συλλογή φουσκτωτών σκηνών camping με μια ποικιλία στον αριθμό των ατόμων (2 έως 8). Το πιό φθηνό μοντέλο είναι η flux 200 (2 ατόμων), με τιμή καταλόγου 275 λίρες αγγλίας και βάρος 6,5 κιλά..

Οι αμέσως δεύτερες σε διασημότητα  είναι οι σειρά AST (AirSupported Technology) της Αμερικανικής εταιρείας Nemo. Πρόκειται για σκηνές ατομικές ή 2 ατόμων εξαιρετικά ελαφρίες και αδιάβροχες. Χαρακτηριστική τιμή είναι αυτή του μοντέλου Morpho 1p στα  400 αμερικάνικα δολάρια ή της GoGo που είναι bivy bqg στα 350 δολάρια.

Ακολουθούν οι σκηνές της σειράς AirPitch της αμερικάνικής  εταιρείας Kelty διαφόρων μεγεθών από 4 έως 8 ατόμων, 9 κιλών και τιμές από 300 δολάρια.

Στην συνέχεια οι μακράν πιο εντυπωσιακές και φουτουριστικές σκηνές της εταιρείας heimplanet. Η εταιρεία αυτή διακρίνεται για το design υψηλής αισθητικής και πρωτοτυπίας. Πρόκειται για τα μοντέλα wedge (2 ατόμων) cave (2-3 ατόμων) 3,2 και 5.2 κιλών βάρους αντίστοιχα με τιμές 450 και 550 δολάρια αντίστοιχα. Το μοντέλο cave είναι μακράν το πιό εντυπωσιακό μοντέλο σκηνής με αεροθαλάμους. Πραγματικά, μια σκηνή για αστροναύτες !!!

Τέλος, οι σκηνές των εταιρειών Outwell και Karsten. Η μέν Outwell αν και εμπορική εταιρεία έχει μόνο οικογενειακές φουσκωτές σκηνές άνω των 6 ατόμων με βάρη που ξεπερνούν τα 10 κιλά (και τα 1.000 ευρώ). Η δε Karsten ενώ φαίνεται να διαθέτει σκηνές 2-4 ατόμων δεν κατάφερα να βρω e-shop και λεπτομέρειες προϊόντων, σαν να είναι κατά παραγγελία.

 

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε τα εξής:

  • Όταν μιλάνε για camping μάλλον εννοούν πολυήμερα και οικογενειακά (Χαλκιδική style), αφού κατά μία έννοια υπάρχει μια σχετική ποικιλία σε οικογενειακές φουσκωτές σκηνές με αεροθαλάμους ενώ δεν υπάρχουν επιλογές για σκηνές trekking.
  • Οι σκηνές μεγέθους 2 ατόμων είναι πολύ βαριές για το κόστος τους πλήν 2 εξαιρέσεων. Θα φανταζόταν κανείς πως αφαιρόντας βάρος από τον ιστό (βάζοντας αεροθαλάμους) θα μειωνόταν και το συνολικό βάρος, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει.
  • Εκεί που σίγουρα πλεονεκτούν είναι στον χρόνο στησίματος, κυρίως των σκηνών πολλών ατόμων, καθώς και στην αντιανεμικότητα (δεν υπάρχουν μπανέλες για να σπάσουν).
  • Οι εταιρείες κατασκευής έχουν δόσει φοβερή σημασία στα υλικά κατασκευής. Επίσης, πολλές μικρο-λεπτομέρειες που τις πληρώνεις προφανώς, αλλά τελικά σου δίνουν μια πάρα πολύ λειτουργική και θερμομονωμένη σκηνή και φυσικά εγγύηση(στην Ελλάδα ήδη μερικοί άρχισαν να τις χρησιμοποιούν).
  • Τέλος, πέρα από το πανακριβ της υπόθεσης, ας μην γίνει η σύγκριση με τις κινέζικες σκηνές των 30 ευρώ που παίρνουμε για να την βάλουμε σε μια παραλία για 2-3 μέρες. Έκαστος στο είδος του.

 

Α, έχω βάλει κάτι βιντεάκια και φωτογραφίες παρακάτω για χάζεμα ...

chatnoir

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AyOCVS3isac#t=0

http://www.youtube.com/watch?v=uPUlhLJhHdM

http://youtu.be/BK97i2wFwLk

http://www.youtube.com/watch?v=GoIOTOHSu5o

http://www.outwell.com/en/Products/Tents/SmartAir/ConcordeM.aspx

http://www.youtube.com/watch?v=gKASfTvpyfU