Σκι στην ταϊγκά της Σιβηρίας

Σκι στην ταϊγκά της Σιβηρίας

Φεβρουάριος 25, 2015 - 13:32

Η παραμυθένιας ομορφιάς ταϊγκά με το λαμπερό χιόνι, τον καθαρό αέρα, τους λόφους χιονιού από τις χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες, τη μυρωδιά του έλατου και τον έναστρο ουρανό, δεν είναι ένας μύθος.

Τα αρχαία μονοπάτια των Εβένκι

«Πώς ζει ένας άνθρωπος στην ταϊγκά; Χορτάτος κι ευχαριστημένος. Έτσι ζούσαν οι Εβένκι στην ταϊγκά. Πήγαιναν από ποταμάκι σε ποταμάκι και από βουνό σε βουνό, και εξέτρεφαν σκίουρους». Έτσι ξεκινά το παραμύθι των Εβένκι, όπως το σημείωσαν οι εξερευνητές της Δυτικής Σιβηρίας το 1931.

Ενώ για όλο τον κόσμο η ταϊγκά είναι ένα συναρπαστικό και αφηρημένο σύμβολο της Σιβηρίας, το «σήμα κατατεθέν» της, από την άλλη για τους κατοίκους της Σιβηρίας αυτή είναι το δάσος και το σπίτι τους. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί από τους αρχαίους χρόνους «πατούσαν» τις απροσπέλαστες δασικές εκτάσεις, το καλοκαίρι πεζοί ή με ταράνδους και άλογα, και το χειμώνα με ειδικά πέδιλα του σκι, στα οποία τοποθετούσαν εξωτερική επένδυση από δέρμα ελαφιού προκειμένου να μη γλιστρούν κατά την ανάβαση.

Και παρά το γεγονός ότι πολλοί Σιβηριανοί ζουν σήμερα στην πόλη και δεν κυνηγούν, η εκστρατεία με σκι στην ταϊγκά παραμένει γι’ αυτούς (όπως και για πολλούς Ρώσους) ένα διαδεδομένο χόμπι, και η επαφή με την ταϊγκά γενικότερα, μια συναρπαστική περιπέτεια. Θεωρήσαμε χρήσιμο να σας παρουσιάσουμε μια ομάδα Σιβηριανών με τους οποίους μπορείτε χωρίς φόβο να αποδράσετε από τον πολιτισμό στη διάρκεια του χειμώνα.

Αναζητώντας τ’ αστέρια, κάνοντας σκι

Η ταϊγκά είναι μια από τις πιο εκτεταμένες δασικές εκτάσεις που έχουν διατηρηθεί στον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Φύση (WWF) την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο Global 200, με τα διακόσια σημαντικότερα οικοσυστήματα που χρήζουν προστασίας. Το να ταξιδέψει μόνος του ένας συνηθισμένος κάτοικος της πόλης στην  πυκνή σιβηρική ταϊγκά, χωρίς κινητή τηλεφωνία, περικυκλωμένος από όγκους χιονιού και άγρια ζώα, δεν είναι απλό πράγμα. Μπορεί εύκολα να χαθεί και να παγώσει. Γι’ αυτό σας συστήνουμε να πάτε στο δάσος με την έμπειρη ομάδα «Σιβηρικές αποστολές» (Siberian Expeditions) από το Νοβοσιμπίρσκ και τη συνοδεία επαγγελματιών καθοδηγητών τουριστικά ταξίδια όπως το συγκεκριμένο.

Κάθε χρόνο οι «Σιβηρικές αποστολές» οργανώνουν χιονοδρομικά ταξίδια στο Ποντνεμπέσνιε Ζούμπια (Παγκόσμιοι παγετώνες), την τουριστική περιοχή της οροσειράς Κουζνέτσκι Αλατάου στην περιφέρεια Κέμεροβο. Η περιοχή αυτή είναι μοναδική όχι μόνο για την πλούσια, ανέγγιχτη ταϊγκά και τα βουνά, αλλά και για τα διατηρηθέντα από τη σοβιετική εποχή τουριστικά σπιτάκια-καταφύγια, στα οποία μπορεί να γίνει διανυκτέρευση σε ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον.

Το ταξίδι στη σιβηρική ταϊγκά το χειμώνα είναι ένα τέλειο σενάριο για τους λάτρεις των δραστήριων διακοπών και της φύσης, όχι απαραίτητα για τους επαγγελματίες σκιέρ, αλλά για τους συνηθισμένους κατοίκους της πόλης. Οι καθημερινές μεταβάσεις με τα σκι από το ένα καταφύγιο στο άλλο, η ετοιμασία του φαγητού στ’ αναμμένα ξύλα, οι καταβάσεις απ’ το βουνό, η σάουνα, η παρατήρηση της πανσελήνου στα βουνά (οι οργανωτές συνδυάζουν τα ταξίδια στη φάση της πανσελήνου), είναι αν μη τι άλλο αξέχαστη εμπειρία. Συν τοις άλλοις, στο άγριο δάσος μπορείς να αναπνεύσεις καθαρό παγωμένο αέρα, να χαρείς την εικόνα των χιονισμένων ελάτων και κέδρων, να παρατηρήσεις τη νύχτα τα χιλιάδες αστέρια με μια κούπα αρωματικού τσαγιού με βότανα.

Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλετε για το αν αξίζει να ταξιδέψετε στη Σιβηρία μέσα στο χειμώνα (στην ταϊγκά, στη Βαϊκάλη, στον Απώτατο Βορρά) και ανησυχείτε ότι η παγωνιά θα σας χαλάσει το ταξίδι, θυμηθείτε το αυθεντικό απόφθεγμα των ντόπιων: «Σιβηριανός δεν είναι εκείνος που παγώνει, αλλά αυτός που ντύνεται ζεστά».

Φέτος είναι εφικτό να ενταχθείτε στην ομάδα «Σιβηρικές αποστολές» για τη χιονοδρομική εκστρατεία στην ταϊγκά στο διάστημα 2-9 Μαρτίου (το Μάρτιο και Απρίλιο στη Σιβηρία συνεχίζεται ο χειμώνας). Πιο λεπτομερείς πληροφορίες (για το τουριστικό γραφείο, τη διαδρομή, τους συνοδούς, τον εξοπλισμό) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των «Σιβηρικών αποστολών».

Το χειμώνα στην περιφέρεια Κέμεροβο (ειδικότερα, στο δημοφιλές Σερεγκές, καταφθάνουν τουρίστες όχι μόνο από το Κρασνογιάρσκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Τομσκ, το Νοβοκουζνέτσκ, αλλά και από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Γιατί πήγα στην ταϊγκά

Η τουρίστρια Ανάιτ Αγκαντζανιάν από τη Μόσχα διηγείται για το ταξίδι της στην ταϊγκά ως μέλος της ομάδας «Σιβηρικές αποστολές»: «Ύστερα από λίγο καιρό οι ώμοι μου, οι οποίοι την μόνη πίεση που γνώριζαν ως τότε ήταν στο γυμναστήριο δυο φορές την εβδομάδα, συνήθισαν πλέον το σακίδιο που ήταν γεμάτο με τα απαραίτητα, και δεν πονούσαν. Η ομάδα μας προχωρούσε ακάθεκτη και το μονότονο τρίξιμο των χιονοπέδιλων ήταν το μόνο που διατάραζε την απόλυτη σιωπή της ταϊγκά. Γιατί πήγα εκεί; Για την αληθινή ρωσική ζωή; Για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου; Για να βρω εκείνο που μου έλειπε λόγω του ρυθμού σπίτι-δουλειά-σπίτι; Τώρα πια, οι λόγοι του ταξιδιού δεν έχουν σημασία, το σημαντικό είναι πως η ταϊγκά αποτελεί ένα μοναδικό μέρος, γεμάτο από απίστευτη ενέργεια την οποία θα ζήλευαν όλοι οι Δαλάι Λάμα του κόσμου. Προχωράς και καταλαβαίνεις ότι μπορείς να πηγαίνεις και να πηγαίνεις, αλλά η ταϊγκά δεν θα τελειώσει ποτέ. Όπως και δεν θα τελειώσει ποτέ ο ουράνιος θόλος που κοιτάζεις, ξαπλωμένος στο χιόνι, και ο οποίος ίσα που φαίνεται, λόγω του τεράστιου αριθμού των αστεριών».

Πηγή: gr.rbth.com