Ποδηλατικός άξονας μήκους 62,5 χλμ θα διασχίζει ολόκληρη την Αττική

Ποδηλατικός άξονας μήκους 62,5 χλμ θα διασχίζει ολόκληρη την Αττική

Μάιος 07, 2015 - 14:45

Ευχάριστα νέα για τους φίλους του ποδηλάτου στην Αττική καθώς βρίσκεται στα... σκαριά η κατασκευή ενός νέου ποδηλατικού άξονα μήκους 62,5 χιλιομέτρων!

Πρόκειται για τη νέα «Αττική Οδό ποδηλάτου», έναν δρόμο για ποδήλατο και περπάτημα από τους Αγίους Αναργύρους έως το Λαύριο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή Αγ. Αναργύροι - Λαύριο και η οποία αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την Περιφέρεια Αττικής.

 Ο νέος ειδικός δρόμος για "ορθοπεταλιές" και για περίπατο θα διασχίζει όλη την Αττική από τη μία της άκρη έως την άλλη, καθώς θα περνάει από 15 Δήμους, ενώ έχει δυνατότητα επέκτασης άλλων 8 χλμ. έως το Σούνιο. Το σχεδιασμό έχει αναλάβει το Εργαστήριο Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος είναι να εξυπηρετεί τόσο καθημερινές μετακινήσεις με ποδήλατο μέσω της σύνδεσής της με το τοπικό δίκτυο των παρακείμενων περιοχών - το οποίο θα βελτιωθεί - όσο και μετακινήσεις αναψυχής ή άθλησης, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για βόλτα στο φυσικό περιβάλλον και σε τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια στηρίζεται σε μεγάλο μέρος της διαδρομής στις εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές του παλιού «Θηρίου» αλλά και του τρένου προς Λαύριο. Η γραμμή θα αποτελεί τμήμα του ευρύτερου μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου της Αττικής το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021.

Αυτή την περίοδο το έργο βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης. Αναμένεται να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις με τη συμμετοχή των δήμων και της περιφέρειας Αττικής  "προκειμένου να έχουμε και την άποψή τους" αναφέρει στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο δρ πολεοδόμος - συγκοινωνιολόγος μηχανικός Ευθύμιος Μπακογιάννης από τη σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ. Το σίγουρο πάντως είναι, σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης ότι ο ποδηλατόδρομος δεν θα δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού βρίσκεται πάνω στον άξονα της παλιάς γραμμής.

Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος θα είναι πλάτους 3.5 μέτρων και όχι 2, όπως ίσχυε με όλους τους παλιούς σχεδιασμούς. "Δεν θέλουμε έναν στριμωγμένο ποδηλατόδρομο. Αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρεται και για μετακίνηση και για αναψυχή. Η διαδρομή θα συνδυάζει αστικό και περιαστικό μέρος και θα είναι εξαιρετική για ποδήλατο", αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης.