Πεζοπορία στον Πάρνωνα από τον Αναρριχητικό - Ορειβατικό Σύλλογο Λεωνιδίου

Πεζοπορία στον Πάρνωνα από τον Αναρριχητικό - Ορειβατικό Σύλλογο Λεωνιδίου

Μάιος 12, 2022 - 22:35

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ!

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων κ Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) πραγματοποιεί την Κυριακη 15/07 πεζοπορική εξόρμηση στον Πάρνωνα με αφετηρία το Παλιό καταφύγιο(1420μ) και προορισμό την τρίτη ψηλότερη κορυφή του ,την Γαϊτανόραχη (1802μ) και τον Προφήτη Ηλία (1762μ) . Ο Πάρνωνας (γνωστός και ως Μαλεβός ή Κρόνιον στην αρχαιότητα) είναι βουνό ύψους 1.935 μέτρων, που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, καταλήγοντας στη δεύτερη με απόληξή του το ακρωτήριο Μαλέας (Κάβο Μαλιάς). Το όνομα Πάρνωνας είναι αρχαίο και συγγενεύει ετυμολογικά με τα ονόματα των βουνών Παρνασσός και Πάρνηθα. Σημαίνει "λαμπερή κορυφή", από το φως του δύοντος ηλίου ή από το φως της σελήνης. Αποκαλείται και "θηλυκό βουνό", επειδή είναι πιο ομαλός και ήπιος από τον "μεγάλο αντίπαλό" του, τον Ταΰγετο.

Τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας διαπιστώνονται με βεβαιότητα από τα νεολιθικά χρόνια. Πλούσια ευρήματα της εποχής αυτής, καθώς και της εποχής του Χαλκού, που φωτίζουν κάπως τα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι ανήκαν στα προελληνικά φύλα, στους Πελασγούς, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οι Αρκάδες και στα παράλια (παράλληλα με την εγκατάστασή τους στον Αργολικό κάμπο) οι Δαναοί. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες στην Κυνουρία. Οι δημιουργοί τουΜυκηναϊκού πολιτισμού, οι Αχαιοί, ήρθαν στην Αργολίδα γύρω στα 1.600 π.Χ. και σύντομα επεκτάθηκαν και στην περιοχή του Πάρνωνα. Η Κυνουρία ήταν εκείνη την εποχή κομμάτι της «Αργείας γης»

Κατά την γερμανοϊταλική κατοχή, η περιοχή του Πάρνωνα έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της αντίστασης κατά των κατακτητών. Με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων η περιοχή δοκιμάστηκε για άλλη μια φορά από τον Εμφύλιο.

Θα ελιχθούμε ανάμεσα σε δένδρα μαύρης πεύκης, κεφαλληνιακής ελάτης και δρυποφόρου αρκεύθου, για να καταλήξουμε στην ορεινή μεσογειακή (ψευδοαλπική ζώνη) που καλύπτεται από στεπόμορμα λιβάδια με αγκαθωτούς θάμνους και αγρωστώδη φυτά.

Η ορεινή πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης.

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός. Μαζί μας έχουμε απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς - μπάρες ενέργειας - παστέλι - φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Οι ορειβάτες ασκούν τη δραστηριότητα τους αυτή με δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλειά τους. Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον.)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τηρήστε τις αποστάσεις ασφαλείας τόσο στο σημείο συνάντησης και τον τερματισμό όσο και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, προκειμένου να αποφύγουμε τον συνωστισμό.

Συνάντηση :Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό) στους Μολάους στις 07.30 πμ

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο μεσημέρι.

Ώρες πορείας: 6 Β.Δ: Α++ YΔ 450μ

Συντονιστές : Τάσος Κοκκονός 6977775682 Νίκος Τσαρκαλής 6945103432