Κατάδυση στην Ύδρα

Κατάδυση στην Ύδρα

Σεπτέμβριος 20, 2012 - 13:49

Μια ενασχόληση με πολλούς φίλους και μια πρόταση για καταδυτικό πάρκο στο νησί μας

Η κατάδυση, η βύθιση δηλαδή στο νερό, δημιουργεί πάντα ένα πέπλο μυστηρίου στον καθένα μας ή ακόμα και φόβο. Γυρνώντας πολλά χρόνια πριν, η κατάδυση ήταν η εργασία των Υδραίων σφουγγαράδων παππούδων μας, που έβγαζαν τα προς το ζην με μόχθο και μεγάλο κίνδυνο της ζωής τους.

Σήμερα, η κατάδυση ασκεί μια γοητεία και μια γνωριμία με τον κόσμο του βυθού, την ξεχωριστή μορφολογία που έχει ο ίδιος σε κάθε μέρος του, την ανίχνευση και εξερεύνησή του. Και όλα αυτά μαζί συνιστούν ένα πεδίο δράσης που για πολλούς αποτελεί ένα ευχάριστο χόμπι. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί, που συνηθίζουν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να καταδυθούν, συμπληρώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις γνώσεις τους για το βυθό κάθε περιοχής.

Εδώ και τρία χρόνια ο Γιάννης Κίτσος και ο Άκης Χαλκίδης λειτουργούν τη δική τους Σχολή Κατάδυσης στο Βλυχό, το Hydra Diving Center. Οι ίδιοι έχουν στο ενεργητικό τους μια πολυετή εμπειρία, καθώς ασχολούνται με τις καταδύσεις επαγγελματικά πάνω από 10 χρόνια, κάνοντας καταδυτικές εργασίες σε άλλα κέντρα. Η αγάπη τους για τη θάλασσα και τις βουτιές ήταν το κίνητρο που τους ώθησε, στο να καταδύονται αλλά και στο να ανοίξουν τελικά το δικό τους κέντρο.

Κουβεντιάζοντας με το Γιάννη Κίτσο ως καταδύτη, θέσαμε έναν σκοπό. Να διευρύνουμε το θέμα των καταδύσεων και να γίνει γνώριμη σε όλους αυτή η ενασχόληση. Στην προσπάθειά μας αυτή, αποσπάσαμε πολύτιμες πληροφορίες αλλά και τη μελετημένη ιδέα της δημιουργίας ενός καταδυτικού πάρκου με ναυάγιο στο νησί μας.

Κύριε Κίτσο, τι ηλικίες μπορούν να ασχοληθούν και αν μπορεί να κάνει ο καθένας κατάδυση χωρίς περιορισμό;
Από 8 χρονών και πάνω ξεκινάνε τα παιδάκια και φτάνει μέχρι την ηλικία που αισθάνεται κανείς ότι μπορεί να ανταποκριθεί.
Μακριά από την κατάδυση μπορεί κάποιος να κρατηθεί λόγω προβλημάτων καρδιάς και γενικότερα υγείας.

Πόσο ασφαλής είναι μια κατάδυση;
Η κατάδυση με την μπουκάλα είναι πιο ασφαλής από την ελεύθερη κατάδυση. Με την πρώτη δεν έχουμε πολλά ατυχήματα. Αντιθέτως εδώ στην Ελλάδα με την ελεύθερη κατάδυση με ψαροντούφεκο, έχουμε πολλά κρούσματα. Πάντως αν μάθεις και καταδύεσαι ερασιτεχνικά και τηρείς τους κανόνες ασφαλείας και είσαι πάντα ζευγάρι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Υπάρχει ενδιαφέρον από Υδραιόπουλα για τις καταδύσεις;
Ζούμε σε νησί και τα παιδιά από μικρή ηλικία έχουν μεγαλώσει με το να τους αρέσει η θάλασσα. Οπωσδήποτε υπάρχει ενδιαφέρον αλλά όχι πολύ μεγάλο. Κυριαρχεί μια νοοτροπία εδώ στην Ελλάδα, όπου πολλοί έχουν συνδυάσει την κατάδυση με το στρατό. Για το λόγο αυτό, πολλοί γονείς φοβούνται και δε φέρνουν τα παιδιά. Πηγαίνει το μυαλό τους στους βατραχανθρώπους, όμως αυτοί που ξέρουν, έχουν διαφορετική άποψη.

Τι προσφέρετε ως καταδυτικό κέντρο στον τουρίστα ή ντόπιο δύτη και ποια τα θετικά σημεία της κατάδυσης.
Αυτό που κάνουμε είναι να προσφέρουμε αναψυχή, δηλαδή το να πάρουμε κάποιον που έχει ή δεν έχει δίπλωμα και να τον ξεναγήσουμε στις ομορφιές του βυθού του νησιού μας. Είναι αλήθεια πως με την κατάδυση ξεχνάς τα προβλήματά σου, ηρεμείς, είσαι φιλοξενούμενος για λίγο χρονικό διάστημα σε έναν άλλο, υποθαλάσσιο κόσμο.

Δίνεται από τη σχολή σας κάποιο δίπλωμα;
Συνεργαζόμαστε και είμαστε εγγεγραμμένοι στην PADI (Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Κατάδυσης), η οποία κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και με την Ελληνική Ένωση. Φυσικά το καταδυτικό μας κέντρο δίνει και διπλώματα. Κάνουμε μαθήματα ακόμα και με ένα ή και με δύο άτομα.

  Σε τι άλλο επίπεδο εργασιών κινείστε ως καταδυτικό κέντρο;
Κάνουμε επίσης καταδυτικές εργασίες. Από καθαρισμούς, εκβαθύνσεις λιμανιών μέχρι και που παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες σε σκάφη που μπορεί να έχουν χτυπήσει. Πρόπερσι για παράδειγμα είχαμε τη διάσωση του Freedom της οικογένειας Ζωγκού, που η επέμβασή μας ήταν σωτήρια. Πέρσι, το Harmony που είχε χάσει τις άγκυρές του στα 60 μέτρα κ.α. Συνήθως συμβαίνουν τρία με τέσσερα ανάλογα περιστατικά το χρόνο.

Είναι ελεύθερη η κατάδυση σε όλη την Ελλάδα; Για το νησί μας ποια είναι τα επιτρεπτά σημεία;
Η κατάδυση στην Ελλάδα έχει ανοίξει τα τελευταία 5 χρόνια. Παλιότερα απαγορευόταν να βουτήξεις παντού. Τώρα μπορείς να κολυμπάς σε όλα τα μέρη εκτός από ορισμένα σημεία. Στην Ύδρα επιτρέπεται παντού, εκτός από το νησί του Βλυχού και ένα κομμάτι του Δοκού.

Τι μπορούν να δουν όσοι καταδύονται στο βυθό της Ύδρας;
Τα νερά εδώ είναι πολύ καθαρά νερά. Η διαύγεια του βυθού εντυπωσιάζει τους επισκέπτες καθώς βλέπουν ακόμα και στα 30 μέτρα. Τα χρώματα πάλι είναι πολύ ωραία. Δεν έχουμε πολύ μεγάλα ψάρια, αλλά έχουμε ανεμώνες, σφουγγάρια και πίνες, τα οποία δεν τα βλέπεις εύκολα σε άλλα μέρη. Πηγαίνουμε μαζί τους και βουτάμε στο φανάρι του Ζούρβας, στα ερημονήσια μας και στο νησάκι του Καμινιού.

Γνωρίζουμε πως εσείς θα θέλατε να δημιουργηθεί στο νησί μας ένα καταδυτικό πάρκο και πως είχατε δουλέψει και παρουσιάσει μια πρόταση στο Δήμο Ύδρας, για ένα εικονικό ναυάγιο, πόλο έλξης για τον τουρισμό μας. Αναφερθείτε σ' αυτό το θέμα.
Κάναμε μια προσπάθεια πέρσι με τη βοήθεια του Δημήτρη Παύλου, Προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Ύδρας και ήρθαμε σε επαφή με την πρώην Βουλευτή Μάγια Τσόκλη. Θέλαμε να πάρουμε ένα παλιό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που θα πήγαινε για κόψιμο, και να το βουλιάζαμε στην Ύδρα, αφού θα γινόταν πρώτα καθαρισμός. Είχαμε μάλιστα βρει και χορηγούς. Ήταν κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Θα ήταν παγκόσμια η διαφήμιση για το νησί μας. Σαν αποτέλεσμα θα είχαμε καταδυτικό τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Μ΄αυτόν τον τρόπο θα άνοιγε και η πόρτα για τη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου. Θα μπορούσαμε να συναγωνιστούμε την Αίγυπτο και την Τουρκία. Γιατί ξέρετε πάντα οι ενδιαφερόμενοι καταδύτες μάς ρωτάνε «τι θα δούμε στο βυθό σας;». Βλέπετε, σε άλλες χώρες αντικρίζουν ναυάγια και πολλά ψάρια. Είχαμε μάλιστα μιλήσει με την παρούσα δημοτική αρχή, οι οποίοι δεν ήταν αρνητικοί αλλά περίμεναν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Είχαμε κάνει και σχετικές μελέτες, όμως δυστυχώς, άλλαξε η κυβέρνηση και θα πρέπει να κάνουμε εκ νέου την πρόταση μας στην πολιτεία.

Τι προσφέρει ένα καταδυτικό πάρκο και ποιο είναι το σημείο που προτείνετε να δημιουργηθεί στην Ύδρα;
Μιλώντας για ένα καταδυτικό πάρκο θα ήθελα να τονίσω πως ανοίγονται πολλές θέσεις εργασίας μαζί μ' αυτό. Είναι ο περιβαλλοντολόγος, ο ωκεανολόγος, ο φύλακας κ.α. Θα μπορούσε επίσης ο Δήμος Ύδρας να έχει κάποια έσοδα. Ως θέση του καταδυτικού πάρκου, εμείς είχαμε προτείνει τα δυο νησιά απέναντι από το Μώλο. Δεν έχουν μεγάλο βάθος, έχουν πάρα πολλά ψάρια, δεν περνάει πλοίο και το σημαντικότερο δεν ψαρεύονται. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να δουλέψουμε για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου όλοι μαζί, αφού αν γίνει κάτι τέτοιο θα τονωθεί η επισκεψιμότητα ακόμα και το χειμώνα όχι μόνο από τα γύρω καταδυτικά κέντρα: Σπετσών, Ερμιόνης, Πόρτο-Χελίου αλλά και από κάθε γωνιά της γης που θα συνδυάσουν μαζί με το χόμπι τους τις υπέροχες διακοπές στο νησί μας.

Πηγή: fonitisydras.com