Kάντε service στα πέδιλα σας

Kάντε service στα πέδιλα σας

Δεκέμβριος 09, 2011 - 13:12

Ενα καλοσυντηριμένο πέδιλο του σκι γλιστράει καλύτερα, κρατάει καλύτερα και στρίβει καλύτερα πάνω στο χιόνι. Κατα την διάρκεια του καλοκαιριού η ζέστη και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας προκαλούν αλλοιώσεις στόν πάτο των σκι , ειδικά αν δεν εχουν κερωθεί πριν την αποθήκευση. Επιπλέον οι γωνίες του σκι είναι πιθανόν να εχουν υποστεί οξείδωση ή το λιπαντικό στις δέστρες να έχει αποξηρανθεί. Καλό είναι να ελέγχετε πάντα την κατάσταση της δέστρας και να ψεκάζετε με αντισκωριακό λάδι ( σε μορφή σπρέι ) ολα τα σημεία κίνησης της δέστρας. Αν ο εξοπλισμός σας είναι παλιός θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος καλό είναι να ελέγχει τον εξοπλισμό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επισκευή των μεταλλικών γωνιών πρέπει επίσης να γίνεται απο κάποιον ειδικό, καθώς μιά πλημμελής επιδιόρθωση απο κάποιον άσχετο μπορεί να καταστρέψει το πέδιλο.

Η επιδιόρθωση "τραυματισμένων " πάτων και το κέρωμα των σκι είναι μιά εργασία που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας εάν εχετε τα κατάλληλα εργαλεία και την σχετική ευκολία χειρισμού αυτών... Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ενας πάγκος, ενα σετ σφιχτήρων, μια πλαστική ξύστρα για την αφαίρεση του κεριού, ειδικό κερί για σκι, μια λίμα ειδικά για σκι, ενα οδηγό για τη λίμα, υγρό αφαίρεσης κεριού, κόφιξ πάτου ,μία ράσπα και ενα παλιό ηλεκτρικό σίδερο.( απο αυτά που σιδερώνουμε τα ρούχα...)

Ξεκινήστε τοποθετόντας τα σκι στον πάγκο και συγκρατήστε τα σκι στόπ μ'ενα λάστιχο.Τα σκι στόπ ( τα "ποδαράκια " που βρίσκονται στο πλαινό τμήμα της δέστρας ) πρέπει να βρίσκονται σε θέση λειτουργίας της δέστρας ωστε να μη σας εμποδίζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας. Καθαρίστε τον πάτο μ'ενα απλό πανί και κατόπιν ψεκάστε αρκετή ποσότητα υγρού αφαίρεσης κεριού.Σκουπίστε με απλό χαρτί κουζίνας.Οι κινήσεις των χεριών να γίνονται πάντοτε προς μία κατεύθυνση. Οι πόροι που εχουν φράξει απο σκόνη, βρωμιά, γράσα των λίφτ και των ρατράκ , καθαρίζονται εύκολα και τα πέδιλα είναι ετοιμα να δεχτούν το ζεστό κερί.

Για να επισκευάσετε τις ζημιές απο τις πέτρες χρησιμοποιήστε το ειδικό πλαστικό κόφιξ πάτου , το οποίο διατίθεται σε λευκό και μαύρο, ανάλογα με το χρώμα του πάτου του σκι. Αν η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ή βρίσκεται κοντά στη μεταλλική λάμα του σκι, τότε καλύτερα να το δώσετε για επισκευή σε κάποιον ειδικό. Ανάψτε το κόφιξ μ'εναν αναπτήρα και στάξτε ,το υγρό πια, πλαστικό στην περιοχή που εχει γίνει η ζημιά. Προσοχή η φλόγα να μην έρθει σε επαφή με τον πάτο αφου άθελα σας μπορεί να προκαλέστε κάποια ζημιά. Αφου στεγνώσει , με τη ράσπα του πάτου αφαιρέστε το κοφίξ που περισσεύει. Τοποθετήστε τη ράσπα διαγώνια στον πάτο του σκι, οχι περισσότερο απο 45 μοίρες.Οι κινήσεις γίνονται ΜΟΝΟ πρός μια κατεύθυνση, κατα προτίμηση απο μπρός πρός τα πίσω και στόχος είναι να λειάνετε ομοιόμορφα τον πάτο.Κατόπιν σκουπίζετε καλά.

Γυρίστε το σκι στο πλάι και ακινητοποιήστε το στη μέγγενη.Λειάνετε με μια λίμα ή ενα γωνιόμετρο τις γωνίες τοποθετόντας τη λίμα πάνω τους και τρίβωντας απο μπρός πρός τα πίσω. Εργαστείτε στο τμήμα του σκι που ξεκινά 30 πόντους μπροστά απο τη μύτη της μπότας, εώς και τριάντα πόντους πίσω απο την φτέρνα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνετε τις γωνίες απο τα χτυπήματα που εχουν δεχτεί και τα σκι γίνονται πιό λειτουργικά στον πάγο. Αν θέλετε πιο εξειδικευμένη εργασία, εμπιστευτείτε τον εξοπλισμό σας σε κάποιον ειδικό.

Περνάμε τώρα στο κέρωμα των σκι. Το κερί διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία του χιονιού, του αέρα και την υγρασία ( ψιλά γράμματα ..) Ενα καλό κερί καλύπτει τις θερμοκρασίες χιονιού, -5 έως +5 βαθμούς. Τοποθετήστε το σκι πάνω στην μεγγένη με τον πάτο να κοιτά πρός τα πάνω. Χρησιμοποιήστε ενα παλιό σίδερο (οχι ατμοσίδερο ) Φροντίστε ώστε η πλάκα του σίδερου να είναι ζεστή αλλά οχι καυτή. Λιώστε το κερί ακουμπόντας το πάνω στην πλάκα του. Φροντίστε το υγρό κερί να πέφτει σταγόνα σταγόνα πάνω στον πάτο του σκι. Στρώστε ομοιόμορφα ενα λεπτό στρώμα κεριού σε ολόκληρη την επιφάνεια του πάτου χρησιμοποιόντας το ηλεκτρικό σίδερο για αυτήν τη δουλειά. Αφήστε το κερί να παγώσει για αρκετή ώρα και αφαιρέστε τη μεγαλύτερη ποσότητα με την πλαστική ξύστρα. Κατόπιν λειαίνετε τον πάτο με το χαρτί κουζίνας ή καλύτερα με ανα πλαστικό ύφασμα με κινήσεις απο μπρός πρός τα πίσω.

Τα σκι σας είναι έτοιμα. Μη ξεχνάτε οτι ενα φρεσκοκερωμένο πέδιλο δίνει καλύτερο γλίστρημα και πιο πλήρη αίσθηση στροφής. Και οτι τα σκι μας πρέπει να τα κερώνουμε συχνά , το καλύτερο κάθε καινούργια μέρα στο σκι, και οχι μιά φορά το χρόνο ή και μιά φορά τα 2 χρόνια οπως κάνουν πολλοί σκιέρ , και αυτό αν το θυμηθούν.... Συχνό κέρωμα των σκι λοιπόν, καλή συντήρηση και καλές διαδρομές.

Συντάκτης: Θεοφάνης Μάστακας

Για να αγοράσετε εργαλεία για κέρωμα (wax tools) επισκευθείτε το eshop του Freeride.gr

youtube://v/qUxdE4hoCpc