Kαλοκαιρινές Δραστηριότητες - Το Beach Volley

Kαλοκαιρινές Δραστηριότητες - Το Beach Volley

Ιούλιος 30, 2012 - 15:43

Το  Beach Volley  είναι το  δημοφιλέστερο  ομαδικό σπορ στη παραλία.
Συνδυάζει την διασκέδαση με την άσκηση και απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Οι ομάδες αποτελούνται από δύο παίκτες, σε αντίθεση με τους έξι παίκτες του βόλεϊ σάλας και το γήπεδο έχει διαστάσεις 16 μέτρα επί 8 μέτρα.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το δίχτυ και να προσγειωθεί στο γήπεδο της αντίπαλης ομάδας και παράλληλα να αποφευχθεί αντίστοιχη ενέργεια από την αντίπαλη ομάδα.
Για να υπάρξει νικήτρια ομάδα πρέπει να πάρει 2 σετ τα οποία για να κερδισθούν χρειάζονται 21π.αντίστοιχα και στα 2 σετ, άμα υπάρξει ισοπαλία τότε παίζεται άλλο 1 σετ μέχρι τα 15.Για να κερδίσει μια ομάδα θα πρέπει να έχει προβάδισμα 2 πόντων.

Γιατί να παίξει κάποιος beach volley;

Το beach volley είναι μια πολυαρθρική δραστηριότητα που επιβαρύνει σχεδόν ολόκληρο το μυϊκό σύστημα. Ιδιαίτερα γυμνάζονται οι δελτοειδείς, οι τετρακέφαλοι, οι γλουτιαίοι και οι  τρικέφαλοι.
Επίσης, η μεγάλη διάρκεια του παιχνιδιού βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, την αντοχή και την αλτικότητα,.
Όπως έχει αναφερθεί και στις άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες, η άσκηση στην άμμο κάνει όλες τις κινήσεις πιο δύσκολες, κάτι που δυναμώνει τα πόδια και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση

Το beach voley μπορεί να  κάψει  έως και  500-600 θερμίδες. Όλα αυτά τα νούμερα είναι σχετικά και έχουν να κάνουν με το φύλο, το βάρος, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση του ασκούμενου αλλά και την ένταση της προσπάθειας.
Δεν πρόκειται για άθλημα επαφής οπότε δεν  παρατηρούνται έντονοι τραυματισμοί στις αρθρώσεις.
Βέβαια, μπορεί να υπάρξουν μικροτραυματισμοί στα δάχτυλα (το γύρισµα των δαχτύλων του χεριού είναι ο πιο συνηθισµένος τραυµατισµός εξαιτίας της δυνατής επαφής µε την µπάλα).

Τι  πρέπει να προσέξετε

Το beach volley απαιτεί λείο και καθαρό έδαφος
Αν δεν παίζετε σε κανονικό γήπεδο, τότε σιγουρευτείτε για την περιοχή που θα παίξετε. Προσοχή σε γυαλιά, πέτρες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, που μπορεί να βρίσκονται θαμμένα στην άμμο  .

Το beach voley απαιτεί ολοκληρωμένη προθέρμανση για την αποφυγή τραυματισμών
Στην αρχή  ήπια αερόβια άσκηση και στην συνέχεια  ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατάσεων.

Χρειάζεται µεγάλη προσοχή στον ήλιο και πολύ καλή ενυδάτωση
Ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ηλίασης είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Οπωσδήποτε  πρέπει να υπάρχει προστασία µε αντηλιακό και καπέλο.

Ιστορία
To 1895  ο William G. Morgan, ένας γυμναστής στη YMCA του Holyoke της Μασαχουσέτης αποφασίζει να συνδυάσει στοιχεία από το μπάσκετ, μπέιζμπολ, τένις και χάντμπολ για τη δημιουργία ενός νέου αθλήματος με μικρότερη επαφή σε σχέση με το μπάσκετμπολ, την Πετοσφαίριση.

To 1915 παίζονται στην στην Χαβάη στο Wailiki beach club oi πρώτοι αγώνες σε άμμο. Εμπνευστής  τους ήταν ο George “Dad” Center.

Tο beach volley εξαπλώνεται στις αρχές της δεκαετίας του '20 από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., όπου οικογένειες επιδίδονταν στο σπορ παίζοντας 6x6.
Τα πρώτα οργανωµένα και αθλοθετηµένα τουρνουά έγιναν στην παραλία Μανχάταν της Καλιφόρνια.

Το Beach Volleyball πέρασε τον Ατλαντικό το 1927 οπότε είχαµε και το πρώτο τουρνουά που έγινε σε ένα καμπ γυμνιστών στο Franconville κοντά στο Παρίσι. κοντά στο Παρίσι.
Επίσης το µπίτς βόλεϊ εµφανίστηκε στις περιοχές Palavas, Lakanau και Royan της Γαλλίας. Μέχρι το 1930 το νέο άθληµα είχε υιοθετηθεί από την Βουλγαρία, την Τσεχία και την πρώην ΕΣΣ∆. Μέχρι τότε οι οµάδες είχαν στην σύνθεση τους έξι παίκτες και απαγορεύονταν τα «καρφιά».

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 έκαναν την εµφάνιση τους τα πρώτα τουρνουά µε 2 αθλητές σε κάθε οµάδα στην παραλία Santa Monica της California.
Το πρώτο επαγγελµατικό πρωτάθληµα 2Χ2 έγινε το 1947 στην παραλία State Beach της California, µε πρωταθλητές τους Saenez /Harris, ενώ την επόµενη χρονιά είχαµε την είσοδο του πρώτου χορηγού µε γνωστή εταιρεία αναψυκτικών να περνά στην ιστορία ως η πρώτη εταιρία που στήριξε το Beach Volleyball στις ΗΠΑ.

Στην διάρκεια του Β΄ παγκοσµίου πολέµου το Beach Volleyball ήταν ο µόνιµος σύντροφος των αµερικανικών στρατευµάτων που µε την σειρά τους διέδωσαν το άθληµα σε πολλές χώρες.
Το 1950 διοργανώθηκε το πρώτο πρωτάθληµα στις ΗΠΑ και στην Βραζιλία όπου εκδηλώθηκαν φαινόµενα υστερίας από τους λάτρεις του αθλήµατος. Σχεδόν σε όλες τις φηµισµένες παραλίες της όµορφης χώρας της Ν. Αµερικής και ειδικά στην Copa Cabana και Ipanema τοποθετήθηκαν φιλέ και ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε το φαινόµενο «Beachmania» που χτυπάει την California και την Copa Cabana.
Από το 1982 άρχισε να διαδίδεται ευρέως και στη Νότιο Αμερική και έγινε το δημοφιλέστερο σπορ στις διάσημες παραλίες του Ρίο ντε Τζανέϊρο, Κοπακαμπάνα και Ιπανέμα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1986, διεξήχθη στο Ρίο η πρώτη Διεθνής επίδειξη, παρουσία 5.000 θεατών.
Η διοργάνωση ήταν προάγγελος των παγκοσµίων πρωταθληµάτων που ξεκίνησαν το 1987 αρχικά µε ένα τουρνουά στην παραλία Ipanema της Βραζιλίας (µε νικητές τους Αµερικανούς Karch Kiraly και Pat Powers) και συνεχίστηκε µε περισσότερα Τουρνουά την περίοδο 1989/1990. Τότε δηµιουργήθηκε από την FIVB και η σειρά Τουρνουά σε διάφορες χώρες µε την ονοµασία FIVB World Series και συνολικό χρηµατικό έπαθλο το ποσό των 140.000 ∆ολαρίων ΗΠΑ. Από το 1993 καθιερώθηκαν τα παγκόσµια πρωταθλήµατα γυναικών.
Χρονιά σταθµός για το άθληµα ήταν το 1996 που για πρώτη συµπεριλήφθηκε στο επίσηµο πρόγραµµα των Ολυµπιακών Αγώνων.

Το Beach Volley στην Ελλάδα

Οι πρώτοι αγώνες beach volley έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 από εν ενεργεία βολεϊμπολίστες που για να διατηρήσουν την φόρμα τους την θερινή περίοδο οργάνωναν τουρνουά beach volley στις παραλίες της Αττικής.
Το πρώτο επίσημο τουρνουά το διοργάνωσε στην παραλία του ΕΟΤ στην Βάρκιζα 1-7 Αυγούστου το 1988 η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής (ΕΣΠΕΔΑ) με ομάδες τεσσάρων παικτών (4Χ4), ενώ το γήπεδο είχε διαστάσεις 7μ. 50Χ7μ.50. Έλαβαν μέρος 32 ομάδες και 128 αθλητές.
Νικητές ήταν η ομάδα των Γολέμη / Τζεβελεκίδη / Τσίγκου / Σαβρανίδη που στον τελικό νίκησαν 11-5, 11-5 την ομάδα των Αναγνωστόπουλου / Αυγερόπουλου, Τσιρώνη / Πανταδάτου.
Στις γυναίκες έγιναν αγώνες επίδειξης. Η ομάδα των Χαριτίδου / Μάρκου / Φαχουρίδου / Κοκκαλίδου νίκησε στον τελικό τις Πλιώτα / Μουζακίτου / Σουρβίνου / Πίκιου 15-6, 15-10.
Το 1989 (27-30 Ιουλίου) έγινε στην Βάρκιζα η ΕΣΠΕΔΑ διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τουρνουά.
Έγιναν για πρώτη φορά στους άνδρες αγώνες 3Χ3. Νικητές ήταν οι Κολιόπουλους / Τεντζέρης / Λακασάς και νικήτριες οι Ξερικού / Ραβανοπούλου / Σπηλιωτοπούλου / Παλούκη.

Οι πρώτες εθνικές ομάδες beach volley συγκροτήθηκαν το 1990 χρονιά που ιδρύθηκε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Πετοσφαίρισης (ΠΑΣΑΠ).
Στα τρία τουρνουά που διοργανώθηκαν εκείνη την χρονιά στη Βάρκιζα δικαίωμα συμμετοχής είχαν αθλητές και αθλήτριες με δελτίο στην ΕΟΠΕ.
Οι Τριανταφυλλίδης / Τριανταφυλλόπουλος / Γόντικας πήραν τα δύο πρώτα τουρνουά στις 23-24/6 και 30/6-1/7, ενώ το τρίτο κέρδισαν αήττητοι οι Σπανός / Λυκούδης / Δ. Καζάζης.
Μετά το τέλος των αγώνων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ατομική κατάταξη. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Τριανταφυλλίδης 605 βαθμοί, Σπανός 605, Τεντζέρης 575.

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα με εννιά τουρνουά έγινε από την ιδιωτική εταιρία (VPA) το 1991 με τουρνουά και εκτός Αττικής όπως στην Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και τη Καλαμάτα με ομάδες 3Χ3 και γήπεδα διαστάσεων 9μ. Χ9μ.
Συνολικά έλαβαν μέρος 90 αθλητές και 43 αθλήτριες. Οι τρεις πρώτοι στην τελική κατάταξη των ανδρών ήταν οι Σ. Καζάζης 750 βαθμοί, Δ. Καζάζης 720, Ξεροβάσιλας 660. Ο μεγάλος άτυχος εκείνης της χρονιάς ήταν ο Σπανός ο οποίος αν και ήταν πρώτος μετά το 3ο τουρνουά έπεσε θύμα τροχαίου, ράγισε τον αστράγαλο του, έμεινε εκτός αγώνων και έπεσε στην 5η θέση της τελικής με 570 βαθμούς, ενώ ο Ανδρεάδης είχε 625. Στις γυναίκες στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν οι Καρακώστα, Μήτση με 510 βαθμούς.
Το 1992 το πρωτάθλημα διοργάνωσε και πάλι η VPA. H τριπλέτα των Τριανταφυλλίδη / Σπανιού / Ανδρεόπουλου μονοπώλησε τις πρωτιές έχοντας δυσκολότερο αντίπαλο την ομάδα των αδελφών Καζάζη / Ανδρεάδη.
Για πρώτη και τελευταία φορά έκανε την εμφάνιση του ο Νίκος Σαμαράς με συμπαίκτες τους Σπανό / Παπαθανασίου και μάλιστα κέρδισαν και ένα τουρνουά. Τουρνουά σταθμός ήταν αυτό που έγινε 18-19 Ιουλίου στην Παλαιά Φώκαια καθώς είχαμε για πρώτη φορά συμμετοχή ομάδων με δύο παίκτες (2Χ2).
Στις γυναίκες, η τριάδα των Μήτση / Ροτσίδου / Κωστοπούλου σάρωσαν όλα τα τουρνουά κατακτώντας και τη πρώτη θέση στην κατάταξη με 1725 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερες τις Ξερικού / Χέλιου με 1290.
Το 1993 ο Τριανταφυλλίδης αποχώρησε από την εθνική ομάδα και μαζί με τους αδελφού Καζάζη έφτιαξαν ασυναγώνιστη τριπλέτα που κυριάρχησε σε όλα τα τουρνουά. Εκείνη τη χρονιά είχαμε και την πρώτη συμμετοχή ξένων όπως οι Αταρς, Πλαβίνσκις, Γκόρτσανιουκ, Ούρναουτ, Ρίστιτς, Τζούριτς. Οι Τριανταφυλλίδης / Σ. Καζάζης μοιράστηκαν την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη με 2520 βαθμούς, ενώ ο Δ. Καζάζης έμεινε τρίτος με 2370 και ο Φάκας τέταρτος με 1200.
Στις γυναίκες η Λία Μήτση αποχώρησε λόγω εγκυμοσύνης και στην κορυφή πέρασαν οι Γιαλένιου / Μπάμπουλη με 1540 βαθμούς και τρίτη η Κωστοπούλου με 1250.

Xρονιά σταθμός ήταν το 1994 όπου η ομοσπονδία βόλεϊ (ΕΟΠΕ) διοργάνωσε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα με οκτώ τουρνουά. Έλαβαν μέρος 110 αθλητές και 39 αθλήτριες. Η σημαντικότερη καινοτομία ήταν η καθιέρωση αγώνων με ομάδες δύο παικτών (2Χ2) όπως στο παγκόσμιο beach volley.
Οι Τριανταφυλλίδης / Σ. Καζάζης κέρδισαν τα τρία από τα επτά τουρνουά, ενώ σε δύο ήταν απόντες λόγω της συμμετοχής τους σε τουρνουά του παγκοσμίου και ευρωπαϊκού beach volley. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να διακριθούν και οι Μαυράκης / Κουτουλέας που μαζί με τους δύο πρώτους συγκρότησαν τις εθνικές ομάδες. Η ατομική τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Τριανταφυλλίδης 3.900 βαθμοί, Σ. Καζάζης 3.800 βαθμοί, Κουτουλέας 3.050 βαθμοί, Δ. Καζάζης 2.990 βαθμοί.
Στις γυναίκες οι Μήτση / Μπάμπουλη κατέκτησαν τα πέντε από επτά τουρνουά. Τα υπόλοιπα δύο πήραν οι Σφυρή / Καραντάσιου.
Στην πρώτη θέση της ατομικής γενικής κατάταξης ισοβάθμησαν οι Μήτση / Μπάμπουλη με 4.000 βαθμούς, η Καραντάσιου με 3.500 βαθμούς και η Σφυρή με 2.900 βαθμούς.
Το 1994 έγινε στον Σχινιά και το τουρνουά King of the beach με τον Τριανταφυλλίδη να κερδίζει τον τίτλο μόλις για ένα πόντο καθώς μαζί με τον Κυριακάκη νίκησαν τους Καζάζη / Νικόπουλο 12-7, αλλά με παρτερνέρ τον Νικόπουλο έχασε από τον Σ. Καζάζη 12-8.
Από το 2000 επιτρέπονται πάλι οι συμμετοχές ξένων ομάδων, ενώ από το 2001 το Πανελλήνιο πρωτάθλημα μετονομάζεται σε Masters.

ΠΗΓΕΣ: Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ), Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB)

Κανονισμοί

Οι ομάδες του βόλεϊ στην άμμο αποτελούνται από δύο παίκτες, σε αντίθεση με το βόλεϊ σάλας που κάθε ομάδα έχει 12 παίκτες.
Το παιχνίδι παίζεται σε σετ των 21 και 15 πόντων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας 1-1 σετ, για να ανακηρυχθεί ο τελικός νικητής οι ομάδες αγωνίζονται σε τρίτο και τελικό σετ των 15 πόντων. Κάθε ομάδα για να κερδίσει κάποιο σετ, πρέπει να έχει ελάχιστο προβάδισμα δύο πόντων (π.χ 15-13, 16-14, 17-15, 19-17, 20-18, 21-19,…κτλ).
Μια ομάδα κερδίζει πόντο σε κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ανεξάρτητα από ποια ομάδα πραγματοποιεί το σερβίς.
Το παιχνίδι παίζεται σε διαφορετικές διαστάσεις με αυτές του βόλεϊ σάλας. Το γήπεδο έχει συνολικές διαστάσεις 16 x 8μ. και το φιλέ που χωρίζει το γήπεδο σε δύο ίσα μέρη διαστάσεων 8 x 8 μ., έχει ύψος 2,43μ., για τους άνδρες και 2,24μ.,για τις γυναίκες.
Στο Μπητς βόλεϊ δεν υπάρχουν σταθερές θέσεις για τους παίχτες. Αυτοί μπορούν να κινούνται ελεύθερα, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα και στο μπλοκ. Μπορούν να χτυπήσουν τη μπάλα με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους, αλλά δεν επιτρέπεται το διπλό χτύπημα και το άγγιγμα στο φιλέ.

 

Το γήπεδο είναι διαστάσεων 9x9m όταν το παιχνίδι είναι 3x3.
Το γήπεδο είναι διαστάσεων 8x8m όταν το παιχνίδι είναι 2x2.
Το μπλοκ μετράει ως μπαλιά.
Σερβις εκτελείται σε όλο το μήκος της τελικής γραμμής.
Επαφή της μπάλας με τις κεραίες (αντέννες) θεωρείται παράβαση.
Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για τρεις μπαλιές.
Στην προημιτελική φάση (8 ομάδες), γίνεται αλλαγή γηπέδου σε κάθε συμπλήρωση 7 πόντων και ται-μπρέικ κάθε 5 πόντους
Κάθε ομάδα δικαιούται 1 time-out σε κάθε σετ.
Ενστάσεις για αντικανονική συμμετοχή αθλητή γίνονται δεκτές μόνο πριν την έναρξη του αγώνα.
Οι παίχτες μπορούν να εκδηλώσουν επίθεση από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου χωρίς περιορισμούς.

 

www.messiniaportal.gr