Iron Mike, η μεγάλη επιστροφή!

Iron Mike, η μεγάλη επιστροφή!

Μάρτιος 18, 2012 - 12:47

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σγαρδέλη για το sport-fm.gr

Λένε πως «σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα καταφέρεις να ξανασηκωθείς». Ασφαλώς για έναν αθλητή του επιπέδου του Μιχάλη Ζαμπίδη με απολογισμό 169 νίκες (85 νοκ άουτ) και μόλις 20 ήττες δεν τίθεται τέτοιο θέμα. 

Ο Έλληνας πρωταθλητής, με ουκ ολίγες διακρίσεις στον απαιτητικό χώρο του kick boxing μοιάζει να έχει την ίδια δίψα για διάκριση, όπως στο ξεκίνημα της καριέρας του. Ήδη στο πρόγραμμά του, έχει δύο πολύ σημαντικούς αγώνες: επί ελληνικού εδάφους, με αντίπαλο που θα βρει για πρώτη φορά στον διάβα του (σύντομα θα γίνει γνωστό το όνομά του), όπως επίσης και για την ρεβάνς με τον Batu Khasikov που τον «υποχρέωσε» στον πρώτο του σοβαρό τραυματισμό. 

 

Το sport-fm.gr διείσδυσε στα άδυτα του δεύτερου Zambidis Club, στην Αγία Παρασκευή έχοντας την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο και φυσικά να μάθει από πρώτο χέρι τα τελευταία νέα του Μιχάλη Ζαμπίδη. Από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι έχει να κάνει με έναν αθλητή top επιπέδου. Που ξεχωρίζει για δύο λόγους: τις αμέτρητες διακρίσεις του εντός ρινγκ και την απλότητα και το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει έξω από αυτό. 

Το νέο του στοίχημα είναι να μεταδώσει την γνώση και τις εμπειρίες του, σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του, είτε απλά να ξεφύγουν από την μονοτονία της καθημερινότητας. «Γενικότερα είναι ένα κλαμπ για τον κόσμο που έρχεται να γυμναστεί, να εκτονωθεί από τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, για όποιον επιθυμεί να μάθει αυτοάμυνα, να αδυνατίσει, να βελτιώσει την ψυχοσωματική του υγεία. Είμαστε δύο εβδομάδες ανοιχτά, ο κόσμος το αγκαλιάζει κι αυτό είναι το ευχάριστο. Από εκεί και πέρα έρχονται παιδιά που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό όπου φυσικά μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με την τεχνογνωσία και τις επαφές μας. Πάντως το 90% αφορά τον απλό κόσμο που θέλει να γυμναστεί». 

Ένας χώρος δουλεμένος με πολύ μεράκι, έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου. «Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Πρόκειται για ένα fight club υψηλής αισθητικής, για τους πιο απαιτητικούς πελάτες, σε όλα τα κομμάτια και για τους αθλητές που θέλουν να γυμνάζονται με αξιοπρέπεια. Σ’ αυτό εδώ το σπίτι γίνονται οι περισσότερες προπονήσεις μου. Περισσότερο ζω εδώ πέρα παρά στο κανονικό. Έρχεται πολλοί άνθρωποι για να με παρακολουθήσουν ή να τους γυμνάσω. Όποιος θέλει να ξεκινήσει το μόνο που έχει να κάνει είναι να βάλει την όρεξη, να πάρει το αυτοκίνητό του και να ‘ρθει. Έτσι απλά ξεκινούν όλοι. Έχουμε γυναίκες, παιδιά, πολύ μικρά παιδάκια, πολύ… μεγάλα παιδιά. Έρχεται κόσμος σκυθρωπός και μετά από 60 λεπτά προπόνησης, kick boxing, πυγμαχίας, αυτοάμυνας ή μέσα από τα γκρουπ που έχουμε δείχνουν 10 χρόνια νεότεροι, κάθονται εδώ πειράζουν ο ένας τον άλλο σαν μικρά παιδιά! Κι αυτό με χαροποιεί διότι βλέπω ότι τους κάνει καλό». 

Αυτό αποτελεί το ένα κομμάτι της καθημερινότητάς του. «Είμαι απόλυτα… εθισμένος στον πρωταθλητισμό. Γυμνάζομαι καθημερινά, ακολουθώ την διατροφή μου και προετοιμάζομαι για τους επόμενους μεγάλους στόχους, ουσιαστικά τους αγώνες». 

Τελευταία φορά που εμφανίστηκε σε επίσημο αγώνα στην Ελλάδα ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν έκαμψε την αντίσταση του Τούρκου, Ali Gunyar. «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον κόσμο που σε μια τόσο δύσκολη εποχή ήρθαν 10.000 άτομα στο ΣΕΦ. Ενώ το γεγονός ότι η τηλεθέαση στον ΑΝΤ-1 έφτασε το 67% δείχνει ότι ο κόσμος το αγκάλιασε, ότι χρειαζόταν μια ψυχική ανάταση» 

Για όσους εκφράζουν το… παράπονο ότι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να τον βλέπουν να αγωνίζεται στα μέρη μας, έχει μια είδηση που θα τους κάνει χαρούμενους. «Τώρα προετοιμάζομαι πολύ δυνατά για τον επόμενο αγώνα μου, που θα γίνει στις 21 Απριλίου στο ΣΕΦ. Τον περιμένω με μεγάλη μου χαρά γιατί είναι πολύ σημαντικό να παίζω στο ίδιο μου το σπίτι». 

Παρότι απέφυγε διακριτικά να κατονομάσει τη δεδομένη στιγμή ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλός του (δεν τον έχει αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν), μας προϊδέασε για τη δυναμική του. «Από την ώρα που θα χτυπήσει το καμπανάκι το ματς θα είναι φωτιά! Έχουμε το ίδιο επιθετικό στιλ, δίνουμε και οι δύο νοκ-άουτ. Αυτό ο συνδυασμός κάνει το θέαμα εκπληκτικό. Ήταν δική του πρόκληση και με μεγάλη μου χαρά θα του απαντήσω στο ρινγκ». 

Ωστόσο ακόμη δεν έχει «χωνέψει» την ήττα στη Ρωσία από τον Batu Khasikov, πριν από τέσσερις μήνες και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αυτή ήρθε. «Μου κόστισε τον πιο σοβαρό τραυματισμό της καριέρας. Έπαθα κάταγμα στο σαγόνι μου. Ήταν τρεις επίπονες εβδομάδες, αφού φορούσα νάρθηκα, έτρωγα με καλαμάκι κι όλα τα σχετικά… Ήταν απίστευτη εμπειρία. Δόξα τω Θεώ πέρασε και πέρασε γρήγορα. Εγινε καλή αποκατάσταση. 1-10 Ιουλίου θα γίνει η μεγάλη ρεβάνς. Το στάδιο ήταν sold-out. Μου έκανε εντύπωση μάλιστα που βγήκα και είδα τόσους πολλούς Έλληνες. Είμαστε παντού! Πραγματικά ανυπομονώ να χτυπήσει το καμπανάκι και γι’ αυτό το ματς». 

Δύο μεγάλες προκλήσεις, που χρήζουν απάντησης στο ρινγκ με σύμμαχο τους οπαδούς του που τον ακολουθούν παντού. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι και το πόδι μου. Θα προσπαθήσω να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, για να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και όσοι πιστεύουν σε μένα να αποζημιωθούν με ένα καλό θέαμα και να τους βγάλω ασπροπρόσωπους. Περισσότερα στο ρινγκ. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τα δύσκολα είναι στο ρινγκ. Είναι μεγάλη ηθική ικανοποίηση να γνωρίζεις ότι υπάρχει κόσμος που σε υποστηρίζει. Όταν ανεβαίνω στο ρινγκ, δεν εκπροσωπώ μόνο τον Μιχάλη Ζαμπίδη, αλλά και την Ελλάδα. Σε βλέπουν πολλές χιλιάδες μάτια. Έχω 169 αγώνες και 20 ήττες. Κάθε ήττα με πεισμώνει, με αγριεύει και με βοηθά να επιμείνω για να δουλέψω το σύστημά μου. Το κίνητρο αποδυναμώνει τη θυσία. Όταν έχει τόσο κόσμο από πίσω σου, όταν στοironmikezambidis.com βλέπεις εκατομμύρια χτυπήματα από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Έλληνες, είναι πολύ σημαντικό όπως προανέφερα η ηθική ικανοποίηση. Όπως επίσης και στο facebook (Iron Mike Zambidis) με πάνω από 407.000 fans και δύο με τρεις χιλιάδες καινούργιους την εβδομάδα. Υπάρχουν και πολλά μικρά γκρουπ με 5-10 χιλιάδες μέλη. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για τη στήριξή τους». 

Η ζωή του περιστρέφεται γύρω από την μεγάλη του αγάπη τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα το kick boxing, όμως έχει και προσωπική ζωή. Μακριά από το lifestyle και το «γραφείο μου», όπως αποκαλεί το ρινγκ, περνάει ήρεμα τον ελεύθερο χρόνο του. «Χαλαρώνω με φίλους. Πηγαίνω για φαγητό, σινεμά ή κάθομαι στο σπίτι, μπροστά από ένα τζάκι και γίνομαι ένα με τον καναπέ. Διαβάζω, είμαι σινεφίλ, σερφάρω στο ίντερνετ. Είναι εντυπωσιακό ότι είσαι καθισμένος στο σαλόνι σου και μέσα σε 10-20 λεπτά μπορείς να δεις ένα σωρό πράγματα». 

Μέσο που τον βοηθά να κατασκοπεύει προσεχείς και πιθανούς αντιπάλους, αφού τον «τρώει η περιέργεια» να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται. «Περνάω αρκετή ώρα στο Youtube γιατί… πέφτει κατασκοπεία. Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν, πως και όλα τα σχετικά».