Interview: ο Θέμης και το The Thing About Greece

Interview: ο Θέμης και το The Thing About Greece

Δεκέμβριος 22, 2014 - 23:37

Ο Θέμης ετοιμάζει το πρώτο snowboarding documentary για την Ελλάδα, και είμαστε όλοι μαζί του.

Ο filmer Θέμης Λαμπρίδης

Ο filmer Θέμης Λαμπρίδης© Themis Lambridis

DATE22/12/2014AUTHORRed Bull Hellas

Θέμη, πες μας με πέντε λέξεις, τι είναι το The Thing About Greece;
Ελλάδα, βουνά, χιόνι, άνθρωποι, amazeballs.

Πώς πήρες την απόφαση να κάνει το πρώτο snowboard documentary;
Πολλά χρόνια έχω στο νου μου να γυρίσω και να τραβήξω τα βουνά της Ελλάδος. Εδώ μεγάλωσα και εδώ έμαθα να κάνω snowboard. Στο εξωτερικό κανείς δε το πιστεύει ότι έχουμε χιόνια, άσε που ακόμα και εμείς δε το έχουμε πάρει πολύ χαμπάρι! Έτσι λοιπόν, με την απόφαση να γυρίσω στη πατρίδα μου για άλλους λόγους, βρήκα την αφορμή μου να ξεκινήσω να το κάνω και αυτό πραγματικότητα.

Πού βρισκόσουν πριν;
Ζούσα στη Νότια Νέα Ζηλανδία για περίπου 5 χρόνια. Είχα πάει να παίξω χόκεϊ για μια ομάδα αλλά αγάπησα τα βουνά και το lifestyle εκεί και αποφάσισα να μείνω. Το Queenstown, όπου έμενα, θεωρείται η μέκκα των extreme sports. Εκεί δούλευα ως φωτογράφος για μια εταιρία που έκανε bungee jumping, αλλά σύντομα άρχισα να φτιάχνω βίντεο με αθλητές παντός τύπου, για όλα τα μεγάλα διεθνή events που διοργανώνονταν εκεί γύρω. Έτσι κάπως τα τελευταία 5 χρόνια ασχολούμαι με extreme sports όπως snowboarding, skiing, mountain biking, skateboarding, wing-suit flying, και γουστάρω!

Ο Θέμης Λαμπρίδης παίζει hockey

Ο Θέμης Λαμπρίδης παίζει hockey

Τι είναι αυτό που θέλεις να αναδείξεις στο ντοκιμαντέρ; 
Η ταινία θα δίνει μεγάλη βαρύτητα στους ανθρώπους που αποτελούν την μικρή αυτή κοινότητα, που πηγαίνουν στο βουνό, που τους αρέσει η περιπέτεια, το χιόνι και η άθληση. Αλλά και η αλληλεπίδραση που έχουν με τις ορεινές κοινότητες της χώρας. Οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στην ταινία είναι όλοι Έλληνες, ώστε να αναδειχθεί από μόνο του το ποσό προσιτό είναι αυτό το στοιχείο της φύσης σε όλους μας.

Snowboarding στο The Thing About Greece

Snowboarding στο The Thing About Greece© Themis Lambridis

Είσαι έτοιμος να κουβαλάς 20kg εξοπλισμό όλη μέρα;
Χαχα, δεν είμαι σίγουρος. Kοίτα είναι σίγουρα μανούρα, και πέραν απ' τον εξοπλισμό στην πλάτη πρέπει να έχεις τη σανίδα, το τρίποδο, και συνήθως ένα μποντριέ πάντα μαζί. Αλλά όταν μετά από ώρες ανάβασης πλέον καταφέρεις να βγάλεις αυτό το καταραμένο πλάνο που ήθελες, αξίζει όλο τον κόπο. Ακόμα και την ταλαιπωρημένη μέση σου στο τέλος της σεζόν!

 

© Themis Lambridis

Πόσο μεγάλη είναι η ομάδα παραγωγής; 
Προς το παρόν στο βουνό θα είμαστε εγώ και ο Σπύρος Μπάντιος, δημιουργός του Manic Side, ως κύρια ομάδα, με ενδεχόμενο να μπει και κάποιος ακόμα να μας βοηθήσει με συγκεκριμένα πλάνα όπως εναέρια ή ακόλουθα. Αυτό θα οριστεί πλήρως από το ποσό που θα καταφέρουμε να μαζέψουμε για να καλύψουμε τα έξοδα. Σκοπός μας είναι να μην επιβαρυνθεί κανείς οικονομικά, όπως γίνεται δηλαδή σε μια επαγγελματική παραγωγή. Το crowdfunding campaign τελειώνει στις 26 Δεκεμβρίου και τότε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα του για πόσο θα κοιμηθούμε στα αμάξια μας τελικά.

Θα κοιμάσαι μέσα σε αυτοκίνητο;
Ναι! Πρέπει να μπορώ να μετακινούμαι γρήγορα και ανά πάσα στιγμή για να κυνηγάω το καλό χιόνι. Η φύση δεν έχει ωράριο, και μερικές φορές πρέπει να λειτουργήσεις με τον ρυθμό της. Είμαι σίγουρος ότι σε μερικά σημεία εγώ και τα παιδιά θα βρούμε ένα ωραίο ζεστό σπιτάκι κάποιου φίλου να κάνουμε και κανένα μπανάκι, και που και που θα κοιμόμαστε πάνω στο βουνό σε σκηνές, ωστόσο εγώ και ο Σπύρος θα το πάμε "au natural" στο μεγαλύτερο μέρος.

Στα χιόνια για τα γυρίσματα του The Thing About Greece

Στα γυρίσματα του The Thing About Greece© Themis Lambridis

Έχεις στο μυαλό σου κάποιο snow documentary στο οποίο θα γούσταρες πολύ να μοιάζει;
Όχι κάποιο συγκεκριμένο. Και όχι αναγκαστικά μόνο snow. Έχει ήδη αρχίσει να παίρνει τη δική του μορφή και αυτό είναι ωραίο. Οι ήρωες είναι αυτοί που ορίζουν το αίσθημα πιστεύω. Πρέπει να τους αφήσεις πάντα να εκφραστούν όπως θέλουν και μπορούν, και έτσι το vibe καθορίζεται πιο πολύ από αυτό το στοιχείο τελικά.

Πες μας δυο λόγια για τα παιδιά που είναι μαζί σου στο The Thing About Greece.
Είναι όλοι πορωμένοι! Έχω γνωρίσει μόνο μερικούς από κοντά, αλλά το αίσθημα και το πάθος είναι δυνατό σε όλους, όπως θα έλεγε και ο Yoda.

Κορυφαία εμπειρία στο βουνό και κορυφαίο βουνό στην Ελλάδα;
Εμπειρία - είχα φύγει μακριά από την πίστα στο Treble Cone, στη Νέα Ζηλανδία με έναν φίλο. Ξαφνικά καταλάβαμε ότι είχαμε πάει λάθος αλλά είχαμε ήδη μπει σε ένα λούκι στενό και δεν έπαιζε να ξανανεβούμε. Άσε που το χιόνι έλιωνε και στα μισά ήταν μόνο βράχοι. Κατεβαίνουμε λοιπόν προσεκτικά στις λάμες, χρουτς χρουτς, ώσπου ξεκολλάει μια πέτρα από κάτω μου και φύγω 4-5 μέτρα ανάποδα προς τα πίσω. Κάπως βρέθηκαν στα πόδια μου, σώος και αβλαβής, με τον φίλο μου ακόμα πάνω, τρομοκρατημένο χαχα. Από τότε είμαι πιο προσεκτικός.
Κορυφαίο βουνό στην Ελλάδα για μένα είναι η Βασιλίτσα. Έχω αδυναμία στα δέντρα, και η Βασιλίτσα έχει τα πάντα, και πολύ ωραίο χιόνι. Αλλά δε μπορώ να είμαι απόλυτος, αφού έχω ακόμα πολλά να εξερευνήσω.

Απ' όλα τα sports που έχεις κάνεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα; 
Δύσκολο γιατί έχω δυο μεγάλες αγάπες, αλλά νομίζω το χόκεϊ επί πάγου είναι αυτό που με χαρακτηρίζει περισσότερο. Έχω παίξει σε ομάδες σε ψηλό επίπεδο στο εξωτερικό, και για την Εθνική Ελλάδος, και γενικώς έχω μεγάλη σύνδεση με το σπορ. 
Απ' την άλλη, η σανίδα με κρατάει ισορροπημένο. Δεν έχει την ανταγωνιστικότητα που έχει το χόκεϊ, και μόνος σου αποφασίζεις τη διαδρομή σου, ή τους στόχους σου γενικώς. Και τρελαίνομαι να είμαι στον αέρα, οπότε ένα καλό αλματάκι δε με χάλασε ποτέ.

Βοήθησε κι εσύ το Θέμη να ολοκληρώσει το "The Thing About Greece" στο igg.me/at/thethingaboutgreece! #thethingaboutgreece

Πηγή: redbull.com/gr

The Thing About Greece... the Crowdfunding Pitch + SUBS