Η ιστορία του rafting στην Ελλάδα

Η ιστορία του rafting στην Ελλάδα

Σεπτέμβριος 11, 2012 - 15:56

Οι πρώτες ελληνικές εξερευνήσεις ποταμών ανάγονται στην δεκαετία του 60’. Πρώτοι λοιπόν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, κάνοντας έρευνες σε διάφορα ποτάμια προκειμένου να συγκεντρώσου στοιχεία για τα φράγματα που σκόπευαν να κατασκευάσουν, δεν δίστασαν να αναζητήσουν την περιπέτεια, περιορίζονταν όμως στα πιο εύκολα τμήματα τους.

Το ενδιαφέρον τους κεντρίστηκε όταν άρχισαν να συναντούν Γερμανούς που κατέβαιναν τα ποτάμια με καγιάκ, έχοντας ήδη τη συστηματική εξερεύνηση και καταγραφή των ελληνικών ποταμών. Η επαφή με τους Γερμανούς καγιάκερς (kayakers) γέννησε σε νεαρούς κυρίως κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών έντονες εξερευνητικές διαθέσεις. Έτσι, σε μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά ποτάμια όπως ο Αχελώος και ο Νέστος, ξεκίνησαν οι πρώτες – εύκολες μεν, παράτολμες δε – καταβάσεις με αυτοσχέδιες βάρκες, όπως σαμπρέλες αυτοκινήτων ή ακόμη και σκάφες πλυσίματος.

Στα 1987, πραγματοποιούνται οι πρώτες ελληνικές αναγνωριστικές καταβάσεις ράφτινγκ με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, σε πιο δύσκολα ποτάμια. Ο Μιχάλης Τσουκιάς και η Christine Ramette εξερευνούν το επάνω μέρος του Αχελώου με μια μικρή φουσκωτή, αλλά όχι αυτοαδειαζόμενη βάρκα και λιγο αργότερα, την ίδια χρονιά, οι Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Κρητικός και Κωστής Σταματόπουλος επιχειρουν με την ίδια βάρκα την πρώτη κατάβαση του Αωού ποταμού, από το Παλιοσέλι ως την Κόνιτσα. Το εγχείρημα αυτό ήταν εξαιρετικά παράτολμο αν το δει κανείς σήμερα, αφού, αν και έγινε εποχή που το ποτάμι είχε λίγο νερό, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν ο κατάλληλος.

Το 1989 η εταιρεία TREKKING HELLAS πραγματοποιεί την πρώτη επαγγελματικού χαρακτήρα κατάβαση ράφτινγκ στην Ελλάδα στον ποταμό Νέστο. Η κατάβαση πραγματοποιείται από το χωριό Σταυρούπολη και μέσα από τα Στενά του Νέστου μέχρι το χωριό Τοξότες, με βάρκες τύπου Zodiac.

Αφετηρία όμως για το σύγχρονο ράφτινγκ στην Ελλάδα θεωρείται ουσιαστικά το 1992. Τη χρονιά αυτή η TREKKING HELLAS εκπαιδεύει στη Γαλλία τους πρώτους επαγγελματίες οδηγούς ποταμού και φέρνει στην Ελλάδα την πρώτη αυτοαδειαζόμενη σύγχρονη βάρκα, καθώς και πλήρη εξοπλισμό καταβάσεων εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στον ενεργητικό τουρισμό.

Ακολούθησε μια ραγδαία ανάπτυξη, τόσο στον αριθμό των συμμετοχόντων σε καταβάσεις ποταμών, όσο και στον αριθμό των εταιρειών ή συλλόγων που ασχολούνται με αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

πηγή: εκπαιδευτικό υλικό οδηγών ποταμού TREKKING HELLAS