Επανεκκίνηση Οργανωμένων Αναβάσεων και Εκπαιδευτικών Σχολών από σωματεία – μέλη της Ε.Ο.Ο.Α

Επανεκκίνηση Οργανωμένων Αναβάσεων και Εκπαιδευτικών Σχολών από σωματεία – μέλη της Ε.Ο.Ο.Α

Ιούνιος 04, 2020 - 16:14

Επανεκκίνηση Οργανωμένων Αναβάσεων και Εκπαιδευτικών Σχολών από σωματεία – μέλη της Ε.Ο.Ο.Α από τις 10/6/2020

Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν σχετικής οδηγίας, αποφασίζεται η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ε.Ο.Ο.Α, ήτοι σχολές Ορειβασίας – Αναρρίχησης βράχου όλων των βαθμίδων, καθώς και οι οργανωμένες αναβάσεις από την Τετάρτη 10/6/2020.

Για την αποφυγή διασποράς του ιού και για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

   Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται τουριστικά λεωφορεία για τη μετακίνηση των μελών, αυτό πρέπει να έχει πληρότητα 50 % . Η χρήση μάσκας για όλους τους επιβαίνοντες σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα είναι υποχρεωτική.

   Πρέπει ο αρχηγός της ομάδας να φροντίζει να κρατά πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των συμμετεχόντων καθώς και προσωπικά τηλέφωνα επικοινωνίας.

   Τα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν σε αναβάσεις πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους ή δυνατόν απόσταση ενός - δύο μέτρων

   Ο κάθε αναρριχητής οφείλει να έχει μαζί του απολυμαντικό gel ή μαντηλάκια, τα οποία χρησιμοποιεί πριν ξεκινήσει τη δραστηριότητα και μετά το τέλος της.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

   Πρέπει ο υπεύθυνος εκπαιδευτής να φροντίζει να κρατά πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των συμμετεχόντων καθώς και προσωπικά τηλέφωνα επικοινωνίας.

   Οφείλουν να ενημερώσουν το γιατρό τους, τον οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να επισκεφτούν πριν την έναρξη της σχολής, για το αν έχουν νοσήσει με covid-19 ή για το αν είχαν συμπτώματα τις τελευταίες 14 μέρες. Αν παρουσιάζουν συμπτώματα οφείλουν να μη συμμετέχουν στις δραστηριότητες της σχολής.

   Οι συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές σχολές πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους ή δυνατόν απόσταση ενός μέτρου

   Ο εκπαιδευόμενος οφείλει να έχει μαζί του απολυμαντικό gel ή μαντηλάκια, τα οποία χρησιμοποιεί πριν ξεκινήσει τη δραστηριότητα και μετά το τέλος της.

Ακολουθεί Ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο για την Αναρρίχηση Βράχου εγκεκριμένο από τον κ. Πάνο Χλωροκώστα, εκπρόσωπο της Ε.Ο.Ο.Α στην Υγειονομική Επιτροπή της Γ.Γ.Α, με την επιστημονική επιμέλεια των Ζωγραφάκη Ειρήνη: Βιολόγος -μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία.

 Μουτούπα Αικατερίνη: MD, MSc, Στρατιωτική Ιατρός, Ειδική Παθολόγος, Εξειδικευομένη Επείγουσας Ιατρικής, Επιμελήτρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

 

Ειδικό Πρωτόκολλο Αναρρίχησης Βράχου

Η αναρρίχηση βράχου θα μπορούσε από τη φύση της να χαρακτηριστεί ως άθλημα χαμηλής επικινδυνότητας ως προς τη μετάδοση λοίμωξης covid -19, καθώς είναι άθλημα εξωτερικού χώρου που διεξάγεται σε συγκροτήματα βράχων που βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία έξω από κατοικημένες περιοχές ή στα βουνά. Διεξάγεται δηλαδή σε απομονωμένους ανοιχτούς χώρους στο ύπαιθρο. Παράλληλα, από τη φύση του αθλήματος, η απόσταση ανάμεσα στους αναρριχητές και την ώρα που σκαρφαλώνουν στο βράχο και την ώρα που βρίσκονται στη βάση της διαδρομής, ακόμα και στα οργανωμένα πεδία, ξεπερνά τα δύο μέτρα. Άλλωστε η αναρρίχηση ήδη από την φάση Α΄ άρσης των περιοριστικών μέτρων, έχει χαρακτηριστεί από την ίδια την πολιτεία ως άθλημα χαμηλής επικινδυνότητας για την μετάδοση λοίμωξης covid-19.

Παρόλα αυτά και προκειμένου να συμβάλουμε και από την πλευρά μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να αποτραπούν οι μικρές πιθανότητες μετάδοσης covid-19 κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης προτείνουμε το παρακάτω ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή αναρρίχησης σε ανοικτούς χώρους. Στο πρωτόκολλο αυτό λαμβάνουμε υπόψη εκτός από τις οδηγίες της πολιτείας και τις γενικές κατευθύνσεις πολύ σημαντικών ομοσπονδιών για το άθλημα μας, όπως είναι το British Mountaineering Council, η FEDME Spain, το German Alpine Club,το Swiss Alpine Club και το American Alpine Club, στις οποίες άλλωστε παραπέμπει και η UIAA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορειβασίας -Αναρρίχησης).1

 

 

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ - ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

 Οι αναρριχητές προσέρχονται στα αναρριχητικά πεδία με δικά τους μέσα, ακολουθώντας τις κάθε φορά ισχύουσες για τον αριθμό των επιβαινόντων στα οχήματα οδηγίες της πολιτείας, που αυτή τη στιγμή επιτρέπουν τον οδηγό και άλλους δύο επιβάτες σε κάθε όχημα. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται ποδήλατο.

 Όσο περπατάνε προς το πεδίο, οι αναρριχητές πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους απόσταση δύο μέτρων.

Συστήνεται η αναρρίχηση με άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι ή εναλλακτικά σε σταθερές ομάδες των δύο (σχοινοσυντροφιές).

 Κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει για αναρρίχηση όταν εμφανίζει συμπτώματα (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, μυαλγίες) ή όταν ζει μαζί ή έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19 τις τελευταίες 14 μέρες.

Στα οργανωμένα πεδία αθλητικής αναρρίχησης οι αναρριχητές δεν πρέπει να σκαρφαλώνουν σε αμέσως γειτονικές μεταξύ τους διαδρομές, αλλά πρέπει ανάμεσα σε δύο αναρριχητές που σκαρφαλώνουν την ίδια στιγμή να υπάρχει μία κενή διαδρομή για την προστασία τόσο του αναρριχητή όσο και του ασφαλιστή (του ανθρώπου που κρατάει στο σχοινί). Αυτό συνεπάγεται ότι από τη στιγμή που σε κάθε διαδρομή απασχολούνται δύο άτομα (αυτός που σκαρφαλώνει και αυτός που ασφαλίζει) σε κάθε αναρριχητικό πεδίο δεν μπορούν να βρίσκονται περισσότεροι άνθρωποι από τον αριθμό των διαδρομών του πεδίου και δεν μπορεί να γίνεται αναρρίχηση ταυτόχρονα σε περισσότερες από τις μισές διαδρομές του πεδίου. Αν για

 

1           https://www.theuiaa.org/uiaa-covid-19/easing-of-measures-second-meeting-... taskforce/

 

παράδειγμα σε ένα πεδίο υπάρχουν 20 διαδρομές, στο πεδίο μπορούν να βρίσκονται 20 άτομα και να σκαρφαλώνουν ταυτόχρονα 10. 

 

 Ο κάθε αναρριχητής οφείλει να έχει το δικό του εξοπλισμό και εκτός από αυτόν να έχει μαζί του απολυμαντικό gel ή μαντηλάκια, τα οποία χρησιμοποιεί πριν ξεκινήσει την αναρρίχηση και μετά το τέλος της. Το ίδιο κάνει και ο ασφαλιστής.

 Απολύμανση των υλικών γίνεται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς η χρήση χημικών μπορεί να επηρεάσει την αντοχή των υλικών. Αντί για απολύμανση ο εξοπλισμός πρέπει να μένει σε εξωτερικό χώρο (όχι μέσα σε σακίδια ή ντουλάπες) μετά το τέλος μιας αναρριχητικής μέρας. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη χρήσης gel πριν την έναρξη της επόμενης χρήσης του εξοπλισμού, ειδικά αν η χρήση του μεταλλικού εξοπλισμού γίνει σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών.

 Οι αναρριχητές φροντίζουν να έχουν δικά τους σνακ και νερό και σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούν κοινό μπουκάλι με άλλους.

 Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας, τις χειραψίες και τους εναγκαλισμούς κατά την προσέλευση ή των παραμονή μας στα αναρριχητικά πεδία.

 

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

          Για τη διεξαγωγή της αναρρίχησης, ισχύουν οι γενικοί κανόνες που αναφέρονται πιο πάνω για τη διεξαγωγή αναρρίχησης σε ανοικτούς χώρους.

          Για τη συμμετοχή στις σχολές οι αθλούμενοι πρέπει να λάβουν γνώση και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ΓΓΑ προς τους αθλούμενους πολίτες για ασφαλή άσκηση   σε  οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports,

          Οι συμμετέχοντες πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας οφείλουν να κάνουν το "Τεστ ασφαλούς επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα" και να συμπληρώσουν το "Δελτίο καταγραφής αθλουμένου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα".https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981- covid19-sports,

Οφείλουν να ενημερώσουν το γιατρό τους, τον οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να επισκεφτούν πριν την έναρξη της σχολής, για το αν έχουν νοσήσει με covid-19 ή για το αν είχαν συμπτώματα τις τελευταίες 14 μέρες. Αν παρουσιάζουν συμπτώματα οφείλουν να μη συμμετέχουν στις δραστηριότητες της σχολής.

          Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, συστήνεται να μη συμμετάσχουν στις σχολές στην παρούσα φάση.

Πριν την έναρξη κάθε μέρας μαθημάτων συμπληρώνεται από τους υπεύθυνους εκπαιδευτές ο "κατάλογος εισερχομένων-εξερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση για ενδεχόμενο ιχνηλάτησης επαφών λόγω COVID-19" το οποίο και φυλάσσεται και παραδίδεται στις αρχές στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στους μαθητές της σχολής ή τους οικείους τους.

          Οι εκπαιδευόμενοι σκαρφαλώνουν σε σταθερές δυάδες (σχοινοσυντροφιές) οι οποίες ορίζονται στην αρχή της σχολής.

Στις σχολές δεν επιτρέπονται επισκέπτες.

Όλα τα θεωρητικά μαθήματα των σχολών γίνονται σε ανοικτούς χώρους.

Εάν το μάθημα απαιτεί φυσική προσέγγιση σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου για περισσότερο από 15 λεπτά οι εμπλεκόμενοι πρέπει να φοράνε μάσκα. Αυτό σημαίνει ότι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους μία καθαρή μάσκα.