Αμερικάνος ήθελε να κατασκευάσει ski resorts στα Ιμαλάια

Αμερικάνος ήθελε να κατασκευάσει ski resorts στα Ιμαλάια

Σεπτέμβριος 03, 2012 - 15:31

Διαβάστε το άρθρο από την εφημερίσα ΤΑ ΝΕΑ που γράφει την ιστορία του Αμερικανού Τζον Σιμς, οποίος προσπάθησε να επενδύσει 500 εκ. δολάρια σε πολυτελή ski resorts στα Ιμαλάια!

Οι... θεοί «έκοψαν» επένδυση 500 εκατ. δολαρίων στα Ιμαλάια

Τα Ιμαλάια, κατά τον Αμερικανό Τζον Σιμς, έχουν μερικές από τις πιο όμορφες πλαγιές του κόσμου. Αρα, σκέφτηκε, είναι το τέλειο μέρος για να χτίσει κάποιος ένα χειμερινό resort για σκι. Φαντασιωνόταν πώς θα μετατρέψει το Μανάλι της Ινδίας σε νέο Νταβός. Μόνο που υπολόγιζε χωρίς τους ντόπιους και την τοπική κυβέρνηση. Τι κι αν είχε εξασφαλίσει κεφάλαια από επενδυτές, όπως ο εγγονός του Χένρι Φορντ, και ο ανταγωνισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, μια και ελάχιστα πολυτελή ξενοδοχεία υπάρχουν στην Ινδία;

Εχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που αποφάσισε να βάλει μπροστά αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ και παρότι έχει ζήσει χρόνια εκεί κι έχει εμπειρία των ρυθμών και της νοοτροπίας, σίγουρα δεν φανταζόταν πόσα εμπόδια μπορεί να συναντήσει μια ξένη επένδυση. Κάποιοι κάτοικοι διέδιδαν ψευδώς ότι το ξενοδοχείο του θα κατέστρεφε όλη την κοιλάδα, άλλοι παραπονιόντουσαν ότι πήραν λίγα χρήματα για τη γη τους.

Το τοπικό συμβούλιο των ιερέων, που διατείνεται ότι συνομιλεί απευθείας με τους θεούς, δήλωσε πως οι θεοί είναι κατά της επένδυσης. Η τοπική κυβέρνηση, που συμφώνησε με το σχέδιο αξίας 500 εκατ. δολαρίων, άλλαξε γνώμη γιατί άλλαξε το κόμμα που κυβερνά. Και πάει λέγοντας. Η κύρια απορία του Σιμς είναι: «Γιατί μας κάλεσαν; Γιατί πήραν τις προκαταβολές και μετά έκαναν στροφή 180 μοιρών;».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ινδική οικονομία κατατάσσεται στην 166η θέση ως προς την ευκολία τού να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση σε σύνολο 183 χωρών. Οι Ινδοί βλέπουν με μισό μάτι τους ξένους επενδυτές κυρίως λόγω της βρετανικής κατοχής της χώρας τους. Για πολλά χρόνια μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους, το 1947, απαγόρευαν τις ξένες επενδύσεις και το εμπόριο, εθνικοποιούσαν τις επιχειρήσεις και παρείχαν άδειες μόνο σε ινδούς επιχειρηματίες. Στα 70s, μάλιστα, οι σοσιαλιστές έδιωξαν από την Ινδία την Coca-Cola και την IBM. Εδώ και δύο δεκαετίες βέβαια οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί και πολλές ξένες εταιρείες τα πάνε πολύ καλά σε ινδικό έδαφος, όπως η Suzuki που κατέχει σχεδόν το 50% της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις όμως στο α' εξάμηνο του 2012 έπεσαν 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011.

Το πρότζεκτ του Σιμς ονόματι Ski Village θα δημιουργούσε 4.000 θέσεις εργασίας και όσοι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με το σκι, το ράφτινγκ κι άλλα extreme σπορ ήταν ενθουσιώδεις υποστηρικτές του. Ομως, όπως λέει και ο ίδιος, «ακόμη και σήμερα στην Ινδία μόνο οι δυνατοί ινδοί επιχειρηματίες που ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού μπορούν να επιτύχουν».

περισσότερα στα www.tanea.gr