Πεζοπορία στο Μαίναλο: Από τον Καρδαρά στο Λεβίδι - Κατάβαση στην «άγνωστη» Δρακοσπηλιά (pics)

Πεζοπορία στο Μαίναλο: Από τον Καρδαρά στο Λεβίδι - Κατάβαση στην «άγνωστη» Δρακοσπηλιά (pics)

Δεκέμβριος 06, 2022 - 16:56

Σε αυτή τη διαδρομή, μέτριας δυσκολίας, μήκους 13,6 χλμ. και υψομετρικής διαφοράς 350 μ., θα απολαύσετε την αρκαδική φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Ξεκινάμε από τον Καρδαρά, χωριό χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, κάτω από την κορυφή της Οστρακίνας, με μεγάλη ποιμενική ιστορία, όπως φανερώνει και το όνομά του, που προέρχεται από την καρδάρα, το σκεύος όπου οι βοσκοί μαζεύουν το γάλα κατά το άρμεγμα. Είναι ένας τόπος συνάντησης για εκείνους που αγαπούν τα βουνά, με εξαιρετική φιλοξενία.

Σε αυτή τη διαδρομή, θα βρεθείτε στο Καταφύγιο Οστρακίνας, και στο διάσελο Λάκας και μετά τη Διασταύρωση της Βυτίνας. Λίγο πιο πέρα, υπάρχει η Δρακοσπηλιά, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Βυτίνας.

Εκεί είχαν βρει καταφύγιο κάτοικοι της Βυτίνας, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ το καλοκαίρι του 1825. Αιχμαλωτίστηκαν, όμως, από τα στρατεύματα των Τουρκοαιγυπτίων και οι περισσότεροι σφαγιάστηκαν. Επίσης, αυτή τη σπηλιά τα καλοκαίρια οι Λεβιδαίοι και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής την χρησιμοποιούσαν ως φυσικό ψυγείο, για να συντηρούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Για να εξερευνήσετε τη σπηλιά, χρειάζεστε φακό.

Ακολουθεί η διασταύρωση της Βλαχέρνας, του Γαύρου και η διασταύρωση για το καταφύγιο. Σε όλα τα σημεία, υπάρχει σαφής σηματοδότηση.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει δημιουργήσει εφαρμογή που είναι πολύ εύκολη στη χρήση της και διατίθεται δωρεάν στο Google Play και Apple Store.

Θα την βρείτε με τον τίτλο «Μονοπάτια Δήμου Τρίπολης» και εκεί, εκτός από πληροφορίες για τις διαδρομές, τα μονοπάτια και τα σημεία ενδιαφέροντος, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τους τόπους δράσης της Ελληνικής Επανάστασης που συμπίπτουν με τις διαδρομές που θα ακολουθήσετε.