Έσπασε ρεκόρ Ρωσίδα δύτρια που κολύμπησε με μαγιό κάτω από τα παγωμένα νερά της Βαϊκάλης

Έσπασε ρεκόρ Ρωσίδα δύτρια που κολύμπησε με μαγιό κάτω από τα παγωμένα νερά της Βαϊκάλης

Ιανουάριος 17, 2021 - 15:57

Η 40χρονη Ρωσίδα δύτρια Γιεκατερίνα Νεκράσοβα φορώντας μόνο το μαγιό της κολύμπησε κάτω από τα παγωμένα νερά της Βαϊκάλης και έσπασε ένα σπάνιο και δύσκολο ρεκόρ βάζοντας το όνομα της στην ιστορία.

Μάλιστα η απόπειρά της αυτή θεωρείται πως έσπασε το ρεκόρ για την πιο παρατεταμένη κατάδυση σε παγωμένα νερά, κάτι που μένει να αναγνωριστεί επίσημα και από το βιβλίο παγκόσμιων ρεκόρ «Γκίνες».

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν Γιεκατερίνα Νεκράσοβα, η οποία ασχολείται με τις καταδύσεις εδώ και 4 χρόνια, κράτησε την αναπνοή της για ενάμισυ λεπτό και διένυσε την απόσταση των 85 μέτρων στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων για τη Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αρχικά, η κατάδυσή της είχε προγραμματιστεί για τις 6 Ιανουαρίου, αλλά οι δυνατοί άνεμοι και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, που άγγιζε τους -30 βαθμούς Κελσίου, οδήγησαν την  Γιεκατερίνα Νεκράσοβα και την ομάδα της στο να αναβάλλουν την απόπειρα της 7 Ιανουαρίου.

Ο πάγος, πάχους 25 εκατοστών, τρυπήθηκε σε πολλαπλά σημεία, ώστε η δύτρια να έχει διέξοδο σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά. Όταν όλα ήταν έτοιμα και είχε κάνει την προθέρμανσή της, η αθλήτρια πήρε λίγο χρόνο προτού βουτήξει στην παγωμένη Βαϊκάλη.

Η Γιεκατερίνα Νεκράσοβα περιέγραψε αυτό που έγινε ως «Το θαύμα των Χριστουγέννων» και τόνισε χαρακτηριστικά στην συνέχεια: «Ο καιρός ζέστανε και έφτασε τους -21 βαθμούς, ο άνεμος κόπασε λιγάκι».

Επιπλέον για την εμπειρία της αυτή είπε: «Για ένα λεπτό στάθηκα μπροστά από την σκάλα ντυμένη. Ανέπνεα προσπαθώντας να συντονιστώ, ο άνεμος είχε για λίγο δυναμώσει. Έβαλα την μάσκα μου, έβγαλα τα ρούχα και βούτηξα στο νερό. Μέσα στο νερό δεν υπήρχε παγετός, αέρας, ή φόβος. Όλα έμοιαζαν πολύ άνετα. Έμεινα ακίνητη για 30 δευτερόλεπτα ώστε να ηρεμήσουν οι παλμοί μου. Μετά από αυτό, καταδύθηκε. Η εκπληκτική ενέργεια αυτής της τοποθεσίας με βοήθησε. Σ’ευχαριστώ, Βαϊκάλη! Τα λέμε την επόμενη φορά!».

Το προηγούμενο ρεκόρ γυναικείας κατάδυσης κάτω από πάγο κατείχε η Νοτιοαφρικανή Άμπερ Φίλλαρυ, η οποία διένυσε την απόσταση των 70 μέτρων στα παγωμένα νερά του Oppsjø της Νορβηγίας.

 

40 years old Yekaterina Nekrasova from Moscow is claiming a new world record for 85m (279ft) underwater swim beneath the ice of Baikal, the planet’s deepest lake pic.twitter.com/9q3BPxu4gD

— The Siberian Times (@siberian_times) January 11, 2021