Αρκαδία: Πεζοπορία από τα Μέλανα στο Λεωνίδιο

Αρκαδία: Πεζοπορία από τα Μέλανα στο Λεωνίδιο

Δεκέμβριος 04, 2021 - 17:50

Τα Μελάνα είναι χωριό με μέλι και διοργανώνει γιορτη μελιου στο παλιό σχολειο τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσει τις μέλισσες και όλα τα προϊόντα τους. Έχει ένα μικρό λαογραφικο μουσείο για να επισκεφθείτε. Ζήτειστε από το καφενείο το κλειδί.

Το Λεωνίδιο είναι η πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Δαφνώνα που περιβάλλεται από τους εντυπωσιακούς κόκκινους βράχους που υψώνεται από πάνω του.

Αυτός ο περίπατος είναι κατά μήκος του παλιού μονοπατιού που χρησιμοποιήθηκε για να συνδέσει αυτά τα μέρη. Ένα μονοπάτι που περπατούσαν οι ντόπιοι για αιώνες καθώς ο κεντρικός παραλιακός δρόμος δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 1957 περίπου.

Ο περίπατος μας ξεκινάει από τη  πλατεία στα Μελάνα και ακολουθεί το δρόμο που πέρναει από το καφενείο και κάτω πέρναει το παλιό ελαιοτριβείο, καλυμμένο με μωβ λουλούδια, και την βρυση του χωριού με επιγραφη στα ελληνικά και στην Τσακωνικη διαλεκτο. Οι ντόπιοι μιλούν ακόμα Τσακώνικα και είναι στην ευχάριστη θέση να μοιραστούν τη διαλεκτο τους με τους επισκέπτες. Ανατρέξτε στη σύνδεση για περισσότερες πληροφορίες http://www.tyros.goodtimes.gr/about/tsakonica.html

Τώρα ανεβαίνουμε σιγά σιγά στο τσιμεντένιο δρόμο μέσα από το χωριό με υπέροχη θέα πίσω στο Καφενείο και τη θάλασσα του Μυρτώου κόλπου. Στο τέλος του χωριού υπάρχει ένα σημείο θέας με θέα στον κόλπο του Λιβαδιού, το παραλιακη χωριού Μελάνα κάτω στη θάλασσα.

Καθώς φεύγετε από το χωριό υπάρχει ένα όμορφο γερο ελαιόδεντρο που οι χωρικοί έχουν χτίσει προσεκτικά στον τοίχο του αβλί τους. Συνεχίστε στο χωματόδρομο που στο τελειωμα του γινει το λιθόστρωτο μονοπάτι μουλαριών που σκαρφαλώνει στο προσκηνιταρι του Αγίου Γεωργίου στην πλευρά του βουνού του Ψηλού. Αφιερώστε χρόνο για να σταματήσετε για τη θέα πίσω στα Μελάνα και κατά μήκος του κόλπου προς την Αργολίδα, τις Σπέτσες, τη Σπετσοπούλα και την Ύδρα.

Το μονοπάτι είναι καλυμμένο με θυμάρι, φασκόμηλο και ρίγανη και είναι ένα εξαιρετικό μέρος που μπορειτε να τα συλλέξετε στα τέλη της άνοιξης. Οι τοίχοι είναι ένα εκπληκτικό κατόρθωμα της μηχανικής και της σκληρής δουλειάς και στέκονται ισχυροί ακόμα μετά από τόσα χρόνια.

Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από παλιές πεζούλες μέχρι να συναντήσει το χωματόδρομο πάνω από την εκκλησία τον Αγίων Αναργύρων . Μπορείτε είτε να ακολουθήσετε τον κεντρικό χωματόδρομο είτε να κάνετε μια παράκαμψη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχει εκπληκτική θέα μέχρι την Πραγματευτή στην κορυφογραμμή του και το λιμάνι της Σαμπατικής πέρα και απέναντι από τον τεράστιο κόκκινο βράχο που φωλιάζουν γεράκια το καλοκαίρι.

Από εδώ μπορείτε επίσης να κοιτάξετε στην ενδοχώρα στα βουνά πέρα από το Λεωνίδιο. Ένας από αυτούς, το Ράχη Ψαάρου, η λευκή αλόγων, είναι εκει που πέφτει το πρώτο χιόνι και αργεί να φύγει.

 Μόλις πέρασετε μια παλιά πετρόχτιστη στέρνα το μονοπάτι που καταλήγει στο Λεωνίδιο είναι σημαδεμένο με μια ξύλινη πινακίδα στα αριστερά του κυρίου χωματόδρομου. Αυτό το καλντερίμι διασχίζει την ξερή κοίτη του ποταμού κοντά σε έναν παλιό ασβεστοκαμινο και πέφτει αργά προς την κοιλάδα του Δαφνώνα.

Καθώς περπατάτε το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι ο Προφήτης Ηλίας εκκλησία στον κατάφυτο λόφο στην απέναντι πλευρά του Λεωνιδίου.

Ακολουθεί το κρυμμένο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζα ψηλά στον βράχο σε μια πλευρική κοιλάδα και τέλος η κοιλάδα του Δαφνώνα και του Λεωνιδίου έρχονται σε θέα, και τι θέα!!

Καθώς περπατάτε αργά στην κοιλάδα βλέπετε τους κόκκινους βράχους να υψώνονται πάνω από την πόλη και κοιτάζετε το εκπληκτικό κατόρθωμα της οικοδόμησης ότι αυτό το ευρύ λιθόστρωτο μονοπάτι είναι. Ήταν ο κεντρικός δρόμος για πολλούς αιώνες.

Το Λεωνίδιο έχει γίνει πλέον μια παγκοσμίος φήμης μέρος για αναρρίχηση σε βράχους και στα μισά της διαδρομής των μουλαριών μπορείτε να σταματήσετε στην κορυφή του βράχου και να παρακολουθήσετε τους αναρριχητές να διασχίζουν το φαράγγι σκαρφαλώνοντας στον τομέα που ονομάζεται Άρης.


 
Καθώς ακολουθείτε τις στροφές του μονοπατιού ζιγκ-ζαγκ κάθε στροφή φέρνει μια νέα προοπτική και μπορείτε να δείτε στο τέλος του μονοπατιού στο νεκροταφείο με τα κυπαρίσσια.

Μπαίνετε στο Λεωνίδιο σε χωματόδρομο περνώντας από το νεκροταφείο και περιπλανιέστε στους δρόμους με τα πολλά όμορφα αρχοντικά του που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1820.

Η πέτρινη αρχιτεκτονική είναι υπέροχη και θα πρέπει να κοιτάξετε τον Πύργο Τσικαλιώτη και το παλιό σχολειο της Βάσκινας που σήμερα στεγάζει το Ανθισμένο Κέντρο Πάρνωνα.

Τέλος φτάνετε στην καρδιά του Λεωνιδίου και μπορείτε να ξεκουραστείτε σε ένα από τα πολλά καφενεία όπως το Αίγλη και να αγναντέψετε τους τεράστιους κόκκινους βράχους από πάνω σας καθώς απολαμβάνετε έναν μεζέ.

Υπάρχουν τοπικά ταξί και υπηρεσία το ΚΤΕΛ για να επιστρέψετε στη Μέλανα.

Της Wendy Copage
www.greeceonfoot.com