Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού ανοίγει και μας περιμένει

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού ανοίγει και μας περιμένει

Οκτώβριος 11, 2011 - 11:46

Ο χειμώνας πλησιάζει και είναι πολλοί αυτοί που αγαπούν τα χειμερινά σπορ. Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού είναι μια προσιτή διέξοδος για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και όχι μόνο.

Το Φαλακρό όρος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της περιφέρειάς μας λόγω της αφθονίας και ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών του πόρων. Μέχρι σήμερα η ανάδειξη και ανάπτυξή του ταυτίσθηκε μόνο με την χιονοδρομία που θεωρείται βεβαίως εξαιρετικά σημαντική, παρουσιάζει όμως πληθώρα χαρακτηριστικών που μπορεί να υποστηρίξει δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού και να προσελκύσει τουρίστες και ειδικότερα αθλητικούς τουρίστες (πεζοπόρους, ορειβάτες, χιονοδρόμους, ανθρώπους περιπέτειας) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο Φαλακρό εμφανίζονται ιδιαίτερες ενότητες οικοσυστημάτων, οι οποίες αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την διεξαγωγή τουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. 
Μετά από ένα χειμώνα απουσίας, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού ανοίγει για να υποδεχθεί τους λάτρεις της φύσης και των σπορ. Για αυτό μας διαβεβαίωσε ο Πρ. και Δ/νων Σύμβουλος της «ΦΑΛΑΚΡΟ Α.Ε.» και περιφερειακός σύμβουλος στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, μέσα από την συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής και την εκπομπή «Μεσημεριάτικα».

ΠτΘ: κ. Παπαδόπουλε, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα τον χειμώνα που μας πέρασε, και παρέμεινε κλειστό. Καθώς πλησιάζουμε προς την χειμερινή περίοδο θα θέλαμε να μας πείτε αν θα έχουμε φέτος την δυνατότητα να το επισκεφτούμε;
Σ.Π.: Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, παραλάβαμε ως Περιφερειακή Ενότητα Δράμας το χιονοδρομικό κέντρο κλειστό. Από εκείνη την μέρα, έχουμε εστιάσει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο. Αυτό είχε πάρα πολλές δυσκολίες στην αρχή, αλλά μετά την γενναία απόφαση του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΦΑΛΑΚΡΟ Α.Ε.» κατά 300.000€, μια απόφαση που πρέπει να σημειώσω ότι βρήκε σύμφωνα σχεδόν όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, το πρόβλημα βαίνει προς την επίλυσή του. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια απέναντι στη γραφειοκρατία και απέναντι στο χρόνο. Κι αυτό γιατί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χιονοδρομικού ανήκει στα ΕΤΑ εταιρία θυγατρική του ΕΟΤ, η οποία συμφώνησε μετά από διαβούλευση που έγινε το χειμώνα στην παραχώρηση του χιονοδρομικού. Πράγματι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, η ΕΤΑ όμως είναι μια από τις εταιρίες του δημοσίου η οποία θα κλείσει ή θα συγχωνευθεί, όπως καταλαβαίνετε γίνεται ένας αγώνας δρόμου για κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. 

ΠτΘ: Ο στόχος της «ΦΑΛΑΚΡΟ Α.Ε.» ποιος είναι;
Σ.Π.: Στόχος μας είναι το χιονοδρομικό να λειτουργήσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τους προμηθευτές και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να λειτουργήσει το χιονοδρομικό. Και μάλιστα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (όχι αυτό της 6ης Οκτωβρίου), θα τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα κατατεθεί επίσης το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρίας και θα τεθούν οι κανόνες υγιούς λειτουργίας.

Υπάρχουν χρέη προς την εταιρεία ακόμη από το 2003

ΠτΘ: κ. Παπαδόπουλε τι γίνεται με τις οφειλές προς το χιονοδρομικό; Έχετε μια εικόνα της οικονομικής του κατάστασης;
Σ.Π.: Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα γίνει ο έλεγχος της εταιρίας από ορκωτό λογιστή, για τα δύο τελευταία χρόνια που δεν έχουν κατατεθεί ισολογισμοί. Αυτομάτως γίνεται πλήρης καταγραφή του τι παραλαμβάνει η νέα διοίκηση και ποιες είναι οι οφειλές τρίτων. Υπάρχουν ξέρετε χρέη προς την εταιρία ακόμη και από το 2003 και μπορεί μαζί με τους τόκους υπερημερίας να φτάσουν και τις 200.000€. Η διοίκηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από νομικής πλευράς ώστε να σταθούν αυτά ως οφειλές.

Στόχος μας το Φαλακρό να γίνει τόπος δραστηριοτήτων καθόλη τη διάρκεια του έτους

ΠτΘ: Το Φαλακρό εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και για άλλες δραστηριότητες;
Σ.Π.: Η αναπτυξιακή προοπτική του Φαλακρού όχι μόνο ως χιονοδρομικού κέντρου είναι μέσα στα σχέδια της νέας διοίκησης. Θέλουμε το Φαλακρό να γίνει ένας τόπος αναψυχής, δραστηριοτήτων αθλητικών, τουριστικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά χρειάζεται πολύ καλό προγραμματισμό, σκληρή δουλειά και πάνω από όλα θέληση.

ΠτΘ: Ποιες ενέργειες έχετε προγραμματίσει ούτως ώστε να γίνει το Φαλακρό πόλος έλξης;
Σ.Π.: Κάνουμε ενέργειες όσον αφορά την προσβασιμότητα. Ήδη έχει μπει στο πρόγραμμα INTEREG Ελλάδα – Βουλγαρία ένας καινούριος δρόμος ο οποίος είναι μεταξύ των χωριών Πύργων και Βόλακα, είναι χωματόδρομος σε πολύ καλή κατάσταση και ο οποίος σύντομα θα ασφαλτοστρωθεί. Η ίδια η μορφολογία του βουνού επιτρέπει την ορειβασία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ως αθλητικό κέντρο για την προετοιμασία αθλητικών ομάδων. Επίσης κάτι που δεν γνωρίζει ίσως ο πολύς κόσμος είναι ότι τις παρυφές του Φαλακρού διασχίζει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 το οποίο καταλήγει στην Σαμοθράκη. Ελπίζω λοιπόν πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να λύσουμε τα όποια προβλήματα και να κάνουμε εκείνες τις παρεμβάσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Φαλακρού.

 

20 νέες θέσεις εργασίας τουλάχιστον από τη λειτουργία του χιονοδρομικού

ΠτΘ: κ. Παπαδοπουλε, γνωρίζετε κι εσείς, όπως όλοι μας ότι η ΠΑΜ-Θ βρίσκετε στην δεύτερη θέση πανελλαδικά σε ποσοστά ανεργίας. Το Φαλακρό μπορεί να προσθέσει νέες θέσεις εργασίας;
Σ.Π.: Μπορώ να σας πω ότι θα μπορέσει να προσφέρει 20 νέες θέσεις εργασίας, και μάλιστα με τις ελάχιστες θέσεις που χρειάζεται για να λειτουργήσει με ασφάλεια.
Αλλά το σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη του Φαλακρού θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής της Δράμας.

Πηγή: paratiritis-news.gr