Το τζετ σκι που πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά έκρυβε μια μοναδική ιστορία

Το τζετ σκι που πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά έκρυβε μια μοναδική ιστορία

Ιούλιος 19, 2017 - 14:08

Δεν μπορεί να πιστέψει στη Κρήτη μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, βρίσκεται ένα από τα τρία ιστορικά τζετ, μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε το 2010 στη Σαντορίνη

O Νεοζηλανδός Jeremy Burfoot, γνωστός παγκοσμίως ως ο μελάνωμα survivor, θρύλος του τζετ σκι, κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ, κοντοστέκει και με απορία κοιτά το όχημα με το οποίο πριν επτά χρόνια επιχείρησε να κάνει το γύρο του κόσμου, για να ενημερώσει το κοινό για τον καρκίνο του δέρματος.

Δεν μπορεί να πιστέψει ότι στο Ηράκλειο της Κρήτης μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, βρίσκεται ένα από τα τρία ιστορικά τζετ. Το ναυάγιο που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2010 ανοικτά της Σαντορίνης δεν είχε αφήσει ούτε μια αχτίδα ελπίδας…. Και όμως μια πληροφορία από το Γάζι έκανε το αδύνατο δυνατό. Σαν ένα κομμάτι της δικής του ιστορίας…

Ο θρύλος 

Ο 58χρονος Jeremy Burfoot είναι ένας θρύλος.  Πατέρας τριών αγοριών  διαγνώστηκε με μελάνωμα το 2005. Κατέχει  από το 2011 το παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης απόστασης με τζετ σκι σε 24 ώρες, οδηγώντας σε λίμνη. Είναι ο άνθρωπος που έκανε 2.287 χιλιόμετρα πραγματοποιώντας 60 γύρους με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων ανά ώρα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του φίλου του και συνταξιδιώτη του Ivan Otulic, από την Κροατία.
Με κατεστραμμένο τον αριστερό του ώμο, το 2012  θα κάνει άλλα δυο ρεκόρ στην ίδια λίμνη.Με το τζετ σκι, την  μεγαλύτερη απόσταση, μέσα σε  6 ώρες για  618 χιλιόμετρα, που είναι περίπου η ίδια απόσταση και για το γύρο της  Κρήτης.
Στη συνέχεια ως ιππέας τον  μικρότερο χρόνο για ιππασία, που είναι τα  1.000 χιλιόμετρα μέσα σε  9 ώρες και 48 λεπτά. Στο   επάγγελμα του είναι πιλότος και τώρα εκπαιδευτής στα  airbus 747.

Ο γύρος του κόσμου για τον καρκίνο

Τρεις φίλοι, ο Jeremy Burfoot, ο Travis Donoghue από τη Ν. Ζηλανδία και ο Ivan Otulic από την Κροατία, όλοι πάσχοντες από μελάνωμα, το 2007 αποφάσισαν να κάνουν το γύρο του κόσμου για να ενημερώσουν τους πολίτες για τον καρκίνο του δέρματος. Το μήνυμα που ήθελαν να διαδώσουν ήταν ότι  η πρόληψη σώζει.

Παράλληλα ήθελαν- και το έχουν κάνει πράξη με αντίστοιχες καμπάνιες -να συγκεντρώσουν χρήματα, με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας για τη θεραπεία του μελανώματος.

Ο γύρος του κόσμου με τζετ σκι σε 58 ημέρες ήταν ένα εγχείρημα που θα γινόταν πρώτη φορά παγκοσμίως, με αφετηρία το Λονδίνο και επιστροφή στο Σύδνεϋ. Οι τρεις σκιέρ θα διέσχιζαν μια απόσταση μήκους 32 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Την 29 ημέρα του ταξιδιού τους, βρισκόμενοι στα ανοιχτά της Σαντορίνης και έχοντας ήδη το κοντέρ καταγράψει 8 χιλιάδες χιλιόμετρα, ήρθε το τέλος.

Εκείνη την ημέρα στο πέλαγος, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαντορίνης, οι αναβάτες ναυάγησαν και τα τζετ σκι χάθηκαν στα κύματα.
Το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει στις 6 το πρωί από την Κάρπαθο. Στις 8 π.μ στα μέσα της διαδρομής ο καιρός αγρίεψε. Κύματα ύψους 4 μέτρων τους χτυπούσαν με τους ανέμους να πνέουν τα 6 μποφόρ. Τα τζετ σκι έχοντας παραπάνω βάρος για τα καύσιμα (70 + 190 λίτρα) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο κυματισμός είχε κατεβάσει αισθητά την ταχύτητά τους (15 χιλιόμετρα/ ανά ώρα), ενώ ήδη είχαν βγει εκτός χρόνου. Τα τζετ σκι είχαν αρχίσει να βάζουν νερά, με αποτέλεσμα τη σταδιακή βύθισή τους, περισσότερο από το κανονικό. Σε κάποια στιγμή δεν μπορούσε πλέον να συνεχιστεί η πορεία πλεύσης.

Εξήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαντορίνης οι σκιέρ ναυάγησαν. Το ρολόι έδειχνε 10.30, και το ημερολόγιο έγραφε 29 Αυγούστου 2010.

Στο ιστολόγιο που είχαν δημιουργήσει για το ταξίδι και τους παρακολουθούσαν περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες αναρτήθηκε το εξής μήνυμα: “Day 29 it’s all over»

Εξέπεμψαν SOS

Οι ναυαγοί εξέπεμψαν SOS, τρεις ώρες μετά το σούπερ πούμα τους εντόπισε και τους διάσωσε. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποια στιγμή και τα τζετ, χωρίς να έχουν μέχρι τότε γνώση για τα ρεύματα και τη δύναμη της θάλασσα, στον Ελλαδικό χώρο.
«Όταν διαναγνώσεις τον καρκίνο σώζεσαι. Ακόμα και αν σώσαμε έστω και μια ζωή άξιζε η προσπάθεια», θα γράψει ο Jeremy Burfoot, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρκετούς μήνες μετά, ένας ψαράς από το Ηράκλειο στα δίχτυα του, στο νησάκι Χαμηλή, που βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη, θα πιάσει το ένα από τα τζετ σκι και αυτό θα βρεθεί στη συνέχεια σε γνωστό κατάστημα με ναυτιλιακά είδη της πόλης.
Η προετοιμασία
Ο γύρος του κόσμου, για την εκστρατεία ενημέρωσης του μελανώματος από τους ίδιους τους πάσχοντες, ξεκίνησε το 2010. Όμως από το 2006 προετοιμαζόταν το όλο εγχείρημα. Ο γύρος της Ν. Ζηλανδίας ήταν η προθέρμανση. Οι τρεις φίλοι,  τον έκαναν μέσα σε 19 ημέρες, οδηγώντας πάνω στα τζετ 150 ώρες. Διένυσαν πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα και επισκέφθηκαν δεκαοκτώ παράκτιες πόλεις. Την εμπειρία τους την κατέγραψαν σε ένα βιβλίο 350 σελίδων, που έγινε μπεστ σέλερ.

Μάλλον ήταν γραφτό

Η ιστορία αποκτά περισσότερο σασπένς λίγο πριν γραφτεί ο επίλογος, καθώς πολλές συμπτώσεις  έφεραν στο δρόμο του Τζέρεμι, ένα από τα χαμένα τζετ σκι και συγκεκριμένα αυτό που οδηγούσε ο φίλος του Ivan Otulic.

Το έμπειρο μάτι ενός γνώστη της ιστορίας από το Γάζι, του Γιώργου Δεσίπρη,  λάτρη των θαλάσσιων σπορ -που συμπτωματικά είναι και φίλος του Jeremy- θα εντοπίσει εντελώς τυχαία το τζετ σκι.

Η πληροφορία θα φτάσει άμεσα στο διοργανωτή του γύρου του κόσμου. Επτά χρόνια μετά  θα αποφασίσει να κάνει το μακρινό ταξίδι από τη μακρινή Αυστραλία, για να επισκεφθεί την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, μόνο για να το δει και να επιστρέψει πίσω δίχως αυτό, αφού πλέον ο ιδιοκτήτης αυτού του ιστορικού τζετ σκι είναι άλλος. Όσοι απόρρητε για τους λόγους που ο σκιέρ δεν πρόβαλε αξιώσεις για να το πάρει πίσω, πρέπει να γνωρίζετε ό,τι βρεθεί στη θάλασσα ανήκει πλέον σε όποιον εντοπίσει το αντικείμενο- με εξαίρεση τα αρχαία. Άλλωστε, ούτε καν το ζήτησε.

Κάπως έτσι θα γραφτεί ο επίλογος αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας.

Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή αυτό το τζετ σκι με κάποιο τρόπο μπορέσει να επιστρέψει στη βάση του.

Πηγή: cretewoman.gr