Τρέχουσες διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα

Τρέχουσες διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα

Μάρτιος 31, 2011 - 13:39

Η διατροφή ολοένα και απασχολεί περισσότερο την κοινή γνώμη καθώς είναι πλέον καθολικά αποδεκτό ότι επηρεάζει ένα πλήθος δεικτών υγείας άμεσα. Κατά το 2003 το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) διεξήγαγε έρευνα σε 1.064 καταναλωτές με θέμα τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ότι το μεσημεριανό εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχο ρόλο ως γεύμα στην καθημερινότητα του Έλληνα, παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής (περισσότερες ώρες εργασίας, συνεχές ωράριο κ.α.). αυτό δείχνει την αξία και την ισχύ της οικογενειακής παράδοσης στη χώρα μας.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο από την έρευνα είναι ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση στη συχνότητα των γευμάτων εκτός σπιτιού. Υπάρχει ένα 35% ατόμων που δηλώνει ότι τρώει 2-4 φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού. Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 30% δηλώνει ότι αποφεύγει τα fast food παρόλο που είναι φτηνή λύση, ενώ ένα ποσοστό 38% τα χρησιμοποιεί μία φορά την εβδομάδα. Με λίγα λόγια υπάρχει ένα 68% που δεν εμπιστεύεται τα fast food, πράγμα παρήγορο.                      
Όσον αφορά τις συχνότητες κατανάλωσης των επιμέρους ομάδων τροφίμων, μπορεί εύκολα κανείς να παρατηρήσει ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να καταναλώνουν καθημερινά λαχανικά, ψωμί και φρούτα. Όμως, αρκετές φορές την εβδομάδα καταναλώνουν γλυκά, σε αντίθεση με τη μεσογειακή δίαιτα όπου τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται λίγες φορές το μήνα. Στη διατροφή μας επίσης έχουν διεισδύσει οι πατάτες οι τηγανητές και τα αναψυκτικά, τρόφιμα που δεν υπάρχουν καθόλου στη μεσογειακή δίαιτα.

Τα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, καταναλώνονται σήμερα μερικές φορές την εβδομάδα, ενώ πρέπει με βάση τη μεσογειακή διατροφή να καταναλώνονται μετρίως καθημερινά. Το ψάρι έχει περιορισθεί σε κατανάλωση λίγων φορών το μήνα, αν και οφείλουμε να το καταναλώνουμε λίγες φορές την εβδομάδα. Το ίδιο με το ψάρι ισχύει και για τα όσπρια, ενώ το αντίθετο ισχύει για το κόκκινο κρέας, δηλαδή τρώμε κρέας λίγες φορές την εβδομάδα και όχι λίγες φορές το μήνα, όπως μας προτείνει η μεσογειακή διατροφή.

Είναι φανερό ότι οι Έλληνες δείχνουν να απομακρύνονται από τη μεσογειακή δίαιτα, κάτι που αποδεικνύει και το ποσοστό 37% που δηλώνει ότι έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Η απομάκρυνση αυτή μπορεί να συσχετισθεί άμεσα με τα αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικών παθήσεων, αλλά κυρίως και τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χαμηλό ποσοστό ενημέρωσης που καταλαμβάνει το σχολείο, μόλις 14%, αντίθετα με το 34% της οικογένειας, και το 24% των ΜΜΕ, όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη ενδυνάμωσης του προγράμματος Αγωγής Υγείας στα σχολεία και την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση των μαθητών για θέματα διατροφής και συσχετισμών της με την υγεία από ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

links: www.kepka.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
MSc Δημόσια Υγεία