The Thing About Greece: O Θεμιστοκλής Λαμπρίδης μιλάει στο Flix για μια άγνωστη - σαν απάτητο χιόνι - Ελλάδα

The Thing About Greece: O Θεμιστοκλής Λαμπρίδης μιλάει στο Flix για μια άγνωστη - σαν απάτητο χιόνι - Ελλάδα

Απρίλιος 11, 2016 - 14:45

«Το θέμα με την Ελλάδα είναι πως είναι γεμάτη βουνά».

Βουνά που πίσω στο 1978 μια ομάδα νεαρών αποφάσισε να εξερευνήσει με όχημα χειροποίητες σανίδες snowboard ξεκινώντας κάτι που θα δημιουργούσε μια μικρή αλλά αφοσιωμένη κοινότητα. Μόνο που όταν το snowboard ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλές, οι παραδοσιακές πίστες έπαψαν να είναι φιλόξενες και κάπως έτσι μια νέα γενιά snowboarders αναζητά καινούριες διαδρομές, εξερευνώντας νέα βουνά, αναζητώντας αφράτο απάτητο χιόνι.

Η ταινία του Θεμιστοκλή Λαμπρίδη - λάτρη των extreme sports και ο ίδιος - καταγράφει την πορεία του αθλήματος στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια, μέσα από τους πρωταγωνιστές του, τους οποίους ακολουθεί στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και στις εκτός πίστας περιπέτειες τους. Και μαζί μάς συστήνει ένα άγνωστο κόσμο φτιαγμένο από το πάθος για τον κίνδυνο, την αναζήτηση του αυθεντικού, το πείσμα να συνεχίζεις τη διαδρομή αγνοώντας τα εμπόδια.

Το «The Thing About Greece: A Snowboard Documentary» θα προβληθεί την Τρίτη 13 Απριλίου στις 22.30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του ντοκιμαντέρ; Έμενα στη Νέα Ζηλανδία για ένα διάστημα, και όταν αποφάσισα να επιστρέψω είχα την τύχη να βρεθώ με τον Γιώργο τον Ουζουνη στον Παρνασσό και τον Γεράσιμο Αβραμίδη στη Βασιλιτσα. Μου έδειξαν μερικά από τα πιο όμορφα και απόμακρα σημεία των βουνών που αγαπάνε… και έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Τότε κατάλαβα ότι εδώ υπάρχει ένας πρωταγωνιστής πολύ δυνατός, τα βουνά της Ελλάδας, και μαζί με την ενδιαφέρουσα ιστορία του αθλήματος στη χωρά μας, γρήγορα πήρα την απόφαση να το κάνω ταινία.

Τι θα ανακαλύψει κάποιος που δεν ασχολείται με το snowboarding στο ντοκιμαντέρ; Η ταινία έχει να κάνει με τον ανεκμετάλλευτο ορεινό πλούτο της Ελλάδας, το snowboard είναι απλώς το όχημα που οδηγάει την περιπέτεια. Θα σας ταξιδέψουμε από την Δράμα έως την Κρήτη, και από τα Καλάβρυτα έως τον Όλυμπο σε μια περιπέτεια που διήρκησε δυο χρόνια.

Tι ανακάλυψες για την Ελλάδα και τα κρυμμένα σημεία του που δεν γνώριζες πριν, κάνοντας το ταξίδι της ταινίας; Σε προσωπικό επίπεδο ήταν ενα ανεκτίμητο ταξίδι ανακάλυψης στη χώρα που μεγάλωσα και αγαπώ. Είδαμε απίστευτα τοπία, απάτητα και ανεξερεύνητα βουνά και πολλοί ενδιαφέρον άνθρωποι μας μίλησαν για τη ζωή στα βουνά και το μέλλον του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα.

Τι ήταν πιο δύσκολο στα γυρίσματα; Πώς κατάφερες να ανταποκριθείς στις αντίξοες - κυρίως καιρικές - συνθήκες; Το γεγονός ότι επικεντρωθήκαμε σε βουνά χωρίς χιονοδρομικές εγκαταστάσεις σίγουρα δυσκόλεψε την διαδικασία των γυρισμάτων. Είχαμε μετρημένο χρόνο στο κάθε σημείο και έτσι αρπάξαμε και την κάθε ευκαιρία να τραβήξουμε πλάνα, ανεξαιρέτως των καιρικών συνθηκών. Με λίγα λόγια, κουβαλούσαμε κάμερες, τρίποδα, φακούς και όλο τον ορειβατικό εξοπλισμό συν τρόφιμα και νερό σε μεγάλες υψομετρικές αποστάσεις προκειμένου να βγάλουμε πλάνα. Η ομάδα παραγωγής όμως ήταν άξια, και με τη προσπάθεια όλων καταφέραμε να βγούμε με ένα ωραίο αποτέλεσμα και χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς

Πώς θα περιέγραφες τους snowboarders που γνώρισες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου; Οι άνθρωποι που αγαπάνε το βουνό και σέβονται τη φύση μας είναι όλοι φανταστικοί άνθρωποι, με δυνατό ηθικό και πολύ πάθος για τη ζωη. Κυρίως όμως μου μάθανε πολλά παραπάνω για τη σχέση μας με τη φύση, και την αλληλεπίδραση που έχει ο άνθρωπος με το φυσικό μας περιβάλλον.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια χώρα γεμάτη ενέργεια, πόρωση, πάθος για περιπέτεια, έτοιμη να ξεπεράσει εμπόδια προκειμένου να κάνει το απόλυτο ride. Μοιάζει με την Ελλάδα του σήμερα, την Ελλάδα της κρίσης; Ναι υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Οι Έλληνες είναι λαός με πάθος, άσχετα με το πώς το εκφράζουμε, και νομίζω πως η υλοποίηση της ταινίας από μόνη της είναι δείγμα αυτού. Όσοι βοήθησαν στην παραγωγή είναι κανονικοί άνθρωποι με δουλειές, μερικοί έχουν και παιδιά, και όμως έδωσαν το χρόνο και την ενέργεια τους προκειμένου να τελειώσει η παραγωγή και να βγάλουμε το έργο προς τα έξω. Νομίζω όλοι κάνουμε οτι μπορούμε για να τα βγάλουμε πέρα στην Ελλάδα της κρίσης. Μερικοί όμως διαλέγουν να συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο. Μια διαφορετική ζωή, μακριά από τις καφετέριες και τις λεωφόρους...

Πηγή: flix.gr

The Thing About Greece... A Snowboard Documentary (Greek Trailer)