Τεχνητό χιόνι και λιμνοδεξαμενή στο ΧΚ Μαινάλου

Τεχνητό χιόνι και λιμνοδεξαμενή στο ΧΚ Μαινάλου

Οκτώβριος 11, 2011 - 13:11

 

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας προανήγγειλε την κατασκευή λιμνοδεξαμενής για να μαζεύει νερό για πυρόσβεση πυρκαγιών αλλά και για τεχνητή χιονόπτωση κατά τον χειμώνα!

Αναλυτικά τι είπε ο κ. Γιαννακούρας στις Αρκαδικές Ειδήσεις:

Δεν είναι η Οστρακίνα μόνο, είναι το Μαίναλο γενικά. Το Μαίναλο είναι ένας ορεινός όγκος το κέντρο της Πελοποννήσου, στο κέντρο της Αρκαδίας και που θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε. Η Αρκαδία άλλωστε φημίζεται για τον χειμερινό τουρισμό της και πρέπει λοιπόν, να βελτιώσουμε και το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας το οποίο έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έναντι άλλων χιονοδρομικών κέντρων και το κυριότερο σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι, ότι είναι μια μισή ώρα μακριά από την Αθήνα. Οπότε πολύ πιο εύκολα μπορεί να έρθει κάποιος από τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων. Είχαμε μια συνάντηση τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Σ Τρίπολης, όπου ανήκουν στην ιδιοκτησία του Συλλόγου κάποια κτίρια στο χιονοδρομικό της Οστρακίνας και αποφασίσαμε, να γίνει μια διευρυμένη συνάντηση μεταξύ εμένα, του Προέδρου του Συλλόγου και των δυο Δημάρχων Τρίπολης και Γορτυνίας, όπου ανήκει το Χιονοδρομικό κέντρο.

Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις οι οποίες κάποιες από αυτές είναι πεπαλαιωμένες και επίσης, τις εγκαταστάσεις που ανεβαίνουν οι χιονοδρόμοι. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που υπάρχει στην Οστρακίνα για να λειτουργήσει σωστά και εύρυθμα το χιονοδρομικό κέντρο, είναι να βελτιώσουμε το ύψος του χιονιού. Γιατί όπως ξέρουμε τα τελευταία χρόνια η Οστρακίνα, υστερεί όσον αφορά την ποσότητα του χιονιού και έτσι είναι λίγες ημέρες που μπορεί απρόσκοπτα να λειτουργήσει. Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε τεχνίτη χιόνωση και αυτό νομίζω, ότι μπορεί να επιτευχθεί εκεί πέρα. Γιατί δεν υπάρχει πηγή. Αλλά μπορεί να επιτευχθεί με μία λιμνοδεξαμενή η οποία μπορεί, να δημιουργηθεί δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο. Υπάρχει ένα λάκκωμα εκεί του εδάφους, το οποίο είναι ιδανικό να δημιουργηθεί αυτή η δεξαμενή ώστε μέσα από τα νερά που θα μαζεύουμε, να δημιουργείται τεχνική χιόνωση. Αυτή η λιμνοδεξαμενή μπορεί το ίδιο να λειτουργήσει και τους καλοκαιρινούς μήνες, για να πηγαίνουν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα να παίρνουν νερό, για να σβήνουν πιθανές φωτιές στην περιοχή του Μαινάλου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα και άμεσα, θα έχουμε κάτι νεότερο να πούμε πάνω σ’αυτό. Πάντως πρόθεση μας είναι σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη του κ.Τατούλη και εμένα να βοηθήσουμε, ώστε να βελτιωθεί η περιοχή του βουνού του Μαινάλου, αλλά και του χιονοδρομικού κέντρου της Οστρακίνας..’’