Τα extreme sports τέλος στα Μετέωρα

Τα extreme sports τέλος στα Μετέωρα

Απρίλιος 27, 2017 - 16:20

Διχασμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας όσον αφορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις απαγορεύσεις διάφορων δραστηριοτήτων -και ιδίως των extreme sports- στον ιερό χώρο των Μετεώρων.

Οπως έχει ήδη διαμορφωθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, τα αλεξίπτωτα πλαγιάς, η πτήση αερόστατων και η χρήση drones, η κατασκήνωση, η αναρρίχηση καθώς και η κινηματογράφηση και η φωτογράφιση με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας, χωρίς την άδεια του υπουργού Πολιτισμού. Επιπλέον, προβλέπεται απαγόρευση στην άσκηση οποιασδήποτε εμπορικής δραστηριότητας (ακόμα και στην εμπορία ειδών λαϊκής τέχνης ή ενθυμίων).

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, έπειτα από συνεδρίαση τουλάχιστον τεσσάρων ωρών (και παρουσία πολιτών και φορέων) γνωμοδότησε τελικά -κατά πλειοψηφία- θετικά επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με τρεις παρατηρήσεις οι οποίες προτάθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και τον περιφερειακό Σύμβουλο Ιωάννη Μπουτίνα. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να αναφερθούν επακριβώς οι ιεροί βράχοι για τους οποίους θα ισχύουν οι απαγορεύσεις και να μη μείνει το σχέδιο με ασάφεια, να οριστεί ο χρόνος διαβούλευσης στα δύο χρόνια, ώστε να γίνει η χαρτογράφηση των αναρριχητικών διαδρομών, και, τέλος, όσοι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στα Μετέωρα να συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

Οι ψυχραιμότεροι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις και μπορούν να προκύψουν, εάν πρυτανεύσουν η λογική και ο διάλογος για το προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO και τη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας, μετά το Αγιον Ορος. Υπέρ της προστασίας του ιερού χώρου και της διαφύλαξής του ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται, μεταξύ άλλων, η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης και ο σύλλογος «Μετεώρων Λιθόπολις», ενώ η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βρήκε αντίθετους τους αναρριχητές και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμπάκας, η οποία ζήτησε την απόρριψη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού Χώρου των Μετέωρων».
 
Από την «Ελευθερία του Τύπου»