Συνέντευξη του Ντιν Καρνάζη

Συνέντευξη του Ντιν Καρνάζη

Σεπτέμβριος 25, 2013 - 00:35

Ο ελληνικής καταγωγής υπερμαραθωνοδρόμος-φαινόμενο Ντιν Καρνάζης λίγο πριν την άφιξη του στην Ελλάδα μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr για τα απίστευτα κατορθώματα του ενώ αποκαλύπτει πως σκοπεύει να τρέξει σε όλες τις χώρες της γης 204 μαραθώνιους! Διαβάστε τα μυστικά και τις συμβουλές ζωής του ανθρώπου που έτρεξε σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ μέσα σε 50 μέρες και τον Νότιο Πόλο.

Σούπερμαν δεν γίνεσαι, γεννιέσαι. Ο Ντιν Καρνάζης  έχει καταρρίψει προ πολλού τα όρια της ανθρώπινης λογικής ωθώντας το σώμα και το μυαλό του στα άκρα.

Γνωστός ως “Ultra-Marathon Man” (Υπερμαθωνοδρόμος)  έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεψε 50 μαραραθώνιους και στις 50 πολιτείες της Αμερικής σε ισάριθμες μέρες. Επίσης "κατάπιε" 560 χιλιόμετρα χωρίς να κοιμηθεί για τρία μερόνυχτα. Κάτι που μεταφράζεται σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς διακοπή.

Στα κατορθώματα του συγκαταλέγονται τα 215 χιλιόμετρα που διένυσε στην “Κοιλάδα του Θανάτου” υπό θερμοκρασία 45C.

Ο Καρνάζης έτρεχε πάνω στη λεπτή, άσπρη διαχωριστική λωρίδα του δρόμου γιατί αν πατούσε στην -μαύρη- άσφαλτο θα έλιωναν μετά από λίγα λεπτά τα παπούτσια του!

Επίσης έγινε ο πρώτος και μόνος άνθρωπος που έτρεξε απόσταση μαραθωνίου (42χλμ.) στο Νότιο Πόλο, υπό θερμοκρασία-40 βαθμών C!

 

 

 

Ο Ντιν Καρνάζης αποκαλύπτει στο Sport24 το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο του: Να τρέξει σε όλες τις χώρες του κόσμου, ισάριθμους μαραθώνιους μέσα σε ένα χρόνο!

“Ο Ντιν Καρναζης είναι ευλογημένος με καλή τύχη. Έχω τρέξει και έχω αγωνιστεί και στις εφτά ηπείρους της γης.

Έχω περάσει  μερικά από τα πιο ακραία και δύσκολα τεστ της ανθρώπινης αντοχής και σθένους στον πλανήτη συμπεριλαμβανομένου ενός μαραθωνίου στο Νότιο Πόλο. Επίσης έτρεξα 217 χιλιόμετρα στην Νεκρή Κοιλάδα με 55 βαθμούς θερμοκρασία.

Έχω τρέξει επίσης 50 μαραθωνίους και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ μέσα σε 50 συνεχόμενες μέρες, κάτι που πολλοί άνθρωποι είπαν πως είναι αδύνατο.

Έχω καταφέρει πολλά όμως έχω μπροστά μου νέες προκλήσεις. Το 2015 θα ξεκινήσω μία νέα παγκόσμια εκστρατεία για να τρέξω ένα μαραθώνιο σε κάθε χώρα του κόσμου σε διάστημα ενός έτους.

Υπάρχουν 204 χώρες στον πλανήτη. Βρίσκομαι σε επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και το State Department για να λάβω όλες τις απαραίτητες άδειες, διαβατήρια αλλά και βίζα που απαιτείται για να επισκεφθώ κάθε μία χώρα.

Κύριος χορηγός μου είναι μία εταιρία που ονομάζεται 'North Face' και έχει αυτό το καταπληκτικό σλόγκαν. 'Ποτέ μην σταματάς να εξερευνείς'. Αυτές είναι πράγματι λέξεις για να ζήσεις”.

 

 

 

Η αγωνιστική ιστορία Ντιν Καρνάζη αρχίζει την ημέρα των τριακοστών του γενεθλίων. Μέχρι τότε ζούσε μια φυσιολογική ζωή.

Εκείνο το βράδυ ο Ελληνοαμερικανός Υπερμαραθωνοδρόμος γιόρταζε με φίλους σ' ένα μπαρ.

 Ήταν παντρεμένος με την παιδική του αγάπη, είχε πτυχίο σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργαζόταν σε πολυεθνική εταιρεία, παρόλα αυτά δεν απολάμβανε την ζωή του.

Όπως ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του, βγήκε από το μπαρ, κατευθύνθηκε στο γκαράζ του σπιτιού του και απλά άρχισε να τρέχει έχοντας σφηνώσει 20 δολάρια στην κάλτσα του για παν ενδεχόμενο.

Ήταν η απαρχή μίας ξέφρενης πορείας για να φτάσει σήμερα το ανθρώπινο κοντέρ του να υπερβαίνει τα 200.000 χιλιόμετρα!

"“Φοβάμαι να υπολογίζω μαθηματικά (σ.σ.:γέλια). Πρέπει να είναι κοντά στα 200.000 χιλιόμετρα αλλά ποιος μετράει... Δεν το αισθάνομαι πολύ γιατί λατρεύω να τρέχω. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις τα χιλιόμετρα έρχονται αβίαστα”.

 

 

 

Ο Nτιν Καρνάζης μέσω Sport24.gr  δίνει τις συμβουλές του στους εκκολαπτόμενους αστέρες της χώρας μας χρησιμοποιώντας ένα ελληνικό ρητό.

“'Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ'. Θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να τολμήσετε. Μπορεί να είναι είναι μία τρομακτική πρόταση.

Αποφάσισα να μη ζήσω μια αντισυμβατική ζωή ακολουθώντας έναν εναλλακτικό δρόμο. Έχω συνειδητοποιήσει πως μου προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερη χαρά από ό, τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ.

Η φόρμουλα για να επιτευχθούν τα κατορθώματα μου είναι απλή. Σκληρή δουλειά, αφοσίωση και δέσμευση σε ότι κάνω και θυσίες.

Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και είσαι παθιασμένος όλα θα έρθουν φυσικά χωρίς να αισθάνεται πως πρόκειται για εργασία.

Ο Θορό είχε παρατηρήσει πως οι περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν την ζωή τους σε μία ήσυχη απελπισία και ο Ουίλιαμ Γουάλας συνέλαβε αυτή την αυταπόδεικτη αλήθεια δηλώνοντας: 'Κάθε άνθρωπος πεθαίνει. Δεν ζουν όμως όλοι πραγματικά'.

Είναι καλό για τα νέα παιδιά στην Ελλάδα να κοιτάξουν μέσα στις ψυχές τους και να αναρωτηθούν. 'Πως θέλω να ζήσω την ζωή μου'. Όταν έχουν την απάντηση τότε θα μπορούν να επιλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν”.

 

 

 

Ο Ντιν Καρνάζης, παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε  το 1962, στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνοντας σε σημείο να συμπεριληφθεί το όνομα του στον κατάλογο του "Time" με τους 100 ανθρώπους που ασκούν με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Ο πατέρας του Ντιν Καρνάζη κατάγεται από το χωριό Σίλιμνα της Αρκαδίας, ενώ η μητέρα του από την Ικαρία.

Ποιο είναι όμως μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κατόρθωμα του;

Το να μεγαλώσω τα δύο παιδιά μου (σ.σ.γέλια). Σοβαρά, το να πλοηγηθώ στην καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής είναι δυσκολότερο από το να τρέξω εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα από βουνά χωρίς στάση. 

Γεννήθηκα για να τρέχω, αλλά το να καταλάβω πως πρέπει να λειτουργήσει το smartphone μου να προσπαθήσω να μην αφήσω την τεχνολογία να αποκτήσει τον έλεγχο της ζωής μου αποτελεί μία αληθινή πρόκληση.

Ως δεύτερη σκέψη, το να τρέχεις στην έρημο Σαχάρα από το να προγραμματίζεις το iPhone ίσως ήταν λίγο πιο σκληρό (σ.σ.γέλια).

Ο Ελληνοαμερικανός που τρέχει τους Μαραθώνιους με την ίδια άνεση που διασχίζεις την πλατεία Συντάγματος, στο βιβλίο "Κωνσταντίνος Καρνάζης, ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα" αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του και στο σύνολο της πορείας του προς την δόξα.

Το Men’s Fitness τον χαρακτήρισε ως έναν από τους ανθρώπους με την αρτιότερη φυσική κατάσταση. Οι περιπέτειες του Ντιν έχουν προβληθεί στις εκπομπές: 60 Minutes, The Late Show με τον David Letterman, CBS News, CNN, ESPN, The Howard Stern Show, NPR's Morning Edition, the BBC, και πολλές ακόμη.

Έχει εμφανιστεί στο εξώφυλλο του Runner’s World και του Outside και έχει προβληθεί, μεταξύ άλλων, στα εξής μέσα: TIME, Newsweek, People, GQ, The New York Times, USA TODAY, The Washington Post, Men's Journal, Forbes, The Chicago Tribune, The Los Angeles Times και London Telegraph. Διαθέτει μηναία στήλη στο περιοδικό Men’s Health, το περιοδικό με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στον κόσμο.

 

 

 

Τι μπορεί να σκέφτεται όμως ο Ντιν Καρνάζης την στιγμή που διανύει ασύλληπτες αποστάσεις για τον μέσο άνθρωπο;

“Eξαρτάται από το μήκος της διαδρομής. Σε μικρότερες αποστάσεις -αναφέρομαι για 1-2 ώρες- μερικές φορές δεν σκέφτομαι τίποτα, απλά τρέχω.

Είναι αναζωογονητικό να μην καταλαμβάνεται το μυαλό από συνεχή διέγερση.

Σπανίως ζούμε στην παρούσα χρονική στιγμή, είμαστε τόσο απασχολημένοι με σχέδια για το μέλλον ή προβληματισμούς σχετικά με το παρελθόν.

Θεωρώ πως είναι αναζωογονητικό και θρεπτικό για το πνεύμα, απλά να παρατηρώ τον κόσμο, να ακούω την καρδιά μου να χτυπάει όσο τρέχω και να νιώθω την αίσθηση του αέρα στο δέρμα μου και να μην σκέφτομαι τίποτα εκτός από το ότι είμαι ζωντανός. 

Σε μεγαλύτερες διαδρομές μου αρέσει να ακούω audiobooks. Έχω πάνω από 300 βιβλία στο playlist μου και έχω διαβάσει περισσότερα από τότε που άρχισα να τρέχω (παρότι ήμουν 'βιβλιοφάγος' στο παρελθόν). 

Προσωπικά μου αρέσει να ακούω βιβλία περιπέτειας, αυτοβιογραφίες και πεζά κείμενα. Η μητέρα μου ήταν φιλόλογος και συνήθιζε να μου λέει πως τα μυθιστορήματα ήταν έργο του διαβόλου (σ.σ.γέλια).

Επίσης κρατάω ένα ψηφιακό recorder όταν τρέχω όπου υπαγορεύω πολύ υλικό για τα βιβλία μου. Έχω αντιληφθεί πως κάποιες από τις πιο ξεκάθαρες σκέψεις μου γίνονται όταν τρέχω.

Έτσι τις καταγράφω και στις συνέχεια τις πληκτρολογώ όταν βρίσκομαι σε πτήσεις για δουλειές”.

 

 

 

Ο διάσημος Αθηναίος δρομέας της αρχαιότητας, Φειδιππίδης ενέπνευσε τον “άνθρωπο-μηχανή”. Σύμφωνα με τον μύθο εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη καλύπτοντας απόσταση 240 χιλιομέτρων σε διάστημα δύο ημερών προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια των Λακεδαιμονίων ενώ έτρεξε άλλα 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα στο Μαραθώνα

Μετέφερε το ιστορικό “νενικήκαμεν” και στη συνέχεια εξέπνευσε.

Ο Ντιν Καρνάζης σε ηλικία 51 ετών όπως τονίζει στο Sport24.gr θα εκπληρώσει ένα παιδικό όνειρο καθώς θα τρέξει στη χώρα των προγόνων του.

“Εδώ και πολλά χρόνια έχω γοητευθεί από την ιστορία του Φειδιππίδη και του αρχαίων  Ελλήνων ημεροδρόμων.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα μου για να τρέξω στους ίδιους λόφους και τα βουνά που ο Φειδιππίδης διέσχισε πριν από περίπου 2.500 χρόνια, είναι σαν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Το τρέξιμο αντοχής είναι μέρος της ελληνικής κληρονομιάς μας, αν και νομίζω ότι έχει χαθεί κάπως μέσω των γενεών".

Σώμα, πνεύμα, αποφασιστικότητα σε απόλυτη αρμονία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Ο Καρνάζης αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας.

“Πιστεύω πως όλα αυτά τα πράγματα. Υπάρχει ένας διάσημος υπερμαραθώνιος στις ΗΠΑ που ονομάζεται Western States 100-Mile Endurance Run όπου λένε πως τρέχεις τα πρώτα 50 χιλιόμετρα με τα πόδια σου και τα υπόλοιπα 50 χιλιόμετρα με το μυαλό σου.

Αυτό που έχω ανακαλύψει τρέχοντας ακόμη πιο μεγάλες αποστάσεις είναι πως τρέχεις τα πρώτα 100 χιλιόμετρα με το σώμα σου, τα επόμενα 100 χιλιόμετρα με την αποφασιστικότητα σου και τα τελευταία 100 χιλιόμετρα με την καρδιά σου.

Υπάρχει ένα σημείο όπου το αγνό πάθος σου είναι τα καύσιμα για την πρόοδο, τη στιγμή που το σώμα σου και η δύναμη της θέλησης έχουν λυγίσει. Το πνεύμα είναι εκείνο που σε σπρώχνει μπροστά. Ζω για αυτές τις στιγμές”.

 

 

 

Σύμφωνα με τον 51χρονο υπερμαραθωνοδρόμο “το ανθρώπινο σώμα έχει όρια, το ανθρώπινο πνεύμα είναι ανεξάντλητο”. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πως μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος το πνευματικό δώρο του προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του.

“Είναι θέμα ευθυγράμμισης του σκοπού της ζωής σου με τους στόχους που θέτεις.

Πιστεύω πως ο καθένας έχει ένα πνευματικό δώρο, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση αυτού.

Απαιτεί ενδοσκόπηση και αυτοανάλυση προκειμένου να βγάλεις έξω αυτό που αναφλέγεται στην εσωτερική φωτιά σου.

Όταν αναγνωρίσεις ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου τότε θα πρέπει να ευθυγραμμίσεις τους στόχους ώστε να είσαι συνεπής με αυτό το μοναδικό δώρο.

Πολύ λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, όμως όταν συναντήσετε κάποιον που μπορεί να το κάνει θα τον αναγνωρίσετε αμέσως.

Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν ενέργεια και ζωντανεύουν στο τέλος της ημέρας. Δεν έχουν εξαντληθεί, ούτε φθαρεί όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους.

Εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους τους, δίχως να έχουν αδειάσει ή να ηττηθούν έχοντας ατελείωτη αντοχή προκειμένου να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα”.

 

 

 

Ο κίνδυνος όταν φλερτάρεις με τις αντοχές και τα όρια σου είναι μεγάλος. Ο Καρνάζης όμως έχει βρει τον τρόπο να τον αγνοήσει. “Tρέξε όταν μπορείς, περπάτησε αν πρέπει να το κάνεις, να σέρνεσαι αν είναι αναγκαίο αλλά ποτέ μη σταματήσεις” συνηθίζει να λέει...

“Υπήρχαν μία-δύο φορές όπου είχα αμφιβολίες για το αν θα επιβιώσω. Ευτυχώς δεν είχε έρθει η ώρα μου.  Όταν έρθει ή ώρα μου προτιμώ να είμαι έξω κάνοντας κάτι που αγαπώ από το να αργοπεθαίνω σε έναν οίκο ευγηρίας ή στο νοσοκομείο.

Ο κίνδυνος πλέον δεν με απασχολεί με τον τρόπο που συνηθίζεται να συμβαίνει. Είναι μέρος σε αυτό που κάνω. Δεν μπορείς να αγωνιστείς καθόλου εάν θέλεις κάτι ακίνδυνο. Ξέρω πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν πιέζω το σώμα μου στα όρια και είμαι πρόθυμος να ζήσω με αυτό”.

Ο Ντιν Καρνάζης μολονότι βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα των γονιών του.

Δεν χάνει μάλιστα την αισιοδοξία του μιλώντας με θαυμασμό αλλά και δηλώνοντας περήφανος για την καταγωγή του. 

“Τα πάντα είναι εφικτά με αρκετή πίστη και πάθος. Ξέρω ότι η Ελλάδα υποφέρει μέσα από μία δύσκολη οικονομική περίοδο όμως μέσα από τις αντιξοότητες η δύναμη ανανεώνεται.

Η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί και να αναδυθεί ως παγκόσμιος ηγέτης. Είμαι πεπεισμένος για αυτό.

Μία νέα εποχή αυτοδυναμίας θα ανθήσει στην Ελλάδα και θα κάνω ότι μπορώ για να υποστηρίξω αυτή την προοπτική.

Είμαι περήφανος για την Ελληνική κληρονομιά μου και αισθάνομαι ένα αδελφικό πνεύμα με τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Οι θαυμαστές είναι τα αδέρφια μου. ΩΠΑ!”

Το ραντεβού του Καρνάζη με τους Έλληνες φίλους του πλησιάζει...

Συγκεκριμένα η Μεσσηνία και η Αρκαδία θα αποτελέσουν το κέντρο ενδιαφέροντος το προσεχές διάστημα, με τη φιλοξενία του πρώτου μαραθώνιου "Navarino Challenge".

 

 

 

 Ο Ελληνοαμερικανός αθλητής είναι ο πρεσβευτής του πρώτου μαραθώνιου ενημέρωσης για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και ευαισθητοποίησης για την παιδική παχυσαρκία.

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013. Άνθρωποι όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στους αγώνες, για τη στήριξη αυτού του σκοπού.

Ο υπερδρομέας-θρύλος ως πρεσβευτής του αγώνα "Navarino Challenge" και υποστηρικτής του "Ευ αγωνίζεσθαι"  θα ενημερώσει γονείς και μαθητές των Μεσσηνιακών και Αρκαδικών σχολείων για την άθληση, την υγιεινή ζωή και προπαντός για τη σωστή διατροφή που χρειάζονται τα παιδιά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία.

Αυτή η πρωτοβουλία συμβαδίζει με τη δέσμευση του αθλητή, να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και ευζωίας των νέων. Μέσα από το Ίδρυμά του KARNO KIDS, υλοποιεί αυτή τη δέσμευση, παρέχοντας οικονομική υποστήριξη σε οργανισμούς και προγράμματα για αυτόν το σκοπό.

Ο μαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές διαδρομές -με τη συμμετοχή του Ντιν Καρνάζης σε όλες- με τους αγώνες να διεξάγονται σε διάστημα τριών ημερών.

Το σημείο εκκίνησης είναι η Σιλίμνα Αρκαδίας, ο τόπος καταγωγής της οικογένειας του Ντιν Καρνάζη, ενώ η τρίτη διαδρομή του αγώνα καταλήγει στην Costa Navarino στη Μεσσηνία.    

Δείτε ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για τους 50 μαραθώνιους του Ντιν Καρνάζη σε ισάριθμες πολιτείες της Αμερικής σε 50 μέρες...  

 

Ultramarathon Man- 50 Marathons, 50 States, 50... από eksoxiko

από το sport24.gr