Σοκολάτα; Ναι... αλλά με μέτρο

Σοκολάτα; Ναι... αλλά με μέτρο

Μάρτιος 08, 2011 - 19:58

Ένας γευστικός, υγιεινός πειρασμός...
Η σοκολάτα  αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύγευστο τρόφιμο που συναρπάζει άτομα όλων των ηλικιών. Επειδή είναι διαδεδομένο τρόφιμο έχει περάσει κι αυτή στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, από όπου έχουν προκύψει μελέτες με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

       Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δίνουν το …δικαίωμα στη σοκολάτα να βρίσκεται στο μενού του μέσου πληθυσμού, με ευεργετικά αποτελέσματα, όταν βέβαια καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.

       Καταρχάς, πολλές έρευνες συνηγορούν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προάγει την ψυχική ευφορία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πλήθος χημικών ουσιών που επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική διάθεση του καταναλωτή. Οι ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα, μεταξύ αυτών το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ο μεταβολίτης της καφείνης θεοβρωμίνη, ένα λιπίδιο η ανανδαμίδη, μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για καλύτερη ψυχική κατάσταση στον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, λόγω της σύστασης της σοκολάτας, πυροδοτείται μετά από την κατανάλωση της η παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών οι οποίοι βελτιώνουν τη διάθεση μας (ευφορία, έλεγχος στρες). Επομένως, καθίσταται σημαντικός σύμμαχος του ανθρώπου η σοκολάτα απέναντι σε καταστάσεις στρές, άγχους και κακοδιάθεσης (2001, Family Economics & Nutrition Review- USDA).

       Άλλες μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει μία σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζει. Πιο συγκεκριμένα σε σύγκριση ειδών σοκολάτας φαίνεται να υπερτερούν όσον αφορά την αντιοξειδωτική ικανότητα οι σοκολάτες κακάο σε σχέση με τις σοκολάτα γάλακτος, ή αυτές που προκύπτουν ύστερα από αλκαλοποίηση (δηλαδή αύξηση του pH του κακάο) (πχ ολλανδικές σοκολάτες ή ευρωπαϊκού τύπου). Η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική δράση οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση προκυανιδινών που έχει η μαύρη σοκολάτα. Οι προκυανιδίνες παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση, προάγοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία (Απρίλιος 2005, Agricultural Research Service- USDA). Περισσότερο κακάο περιέχει η μαύρη (ή πικρή) σοκολάτα , η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να βοηθά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

       Επίσης, ένας μύθος που έλεγε ότι η κατανάλωση σοκολάτα  συσχετίζεται με την «ακμή» έχει καταρριφθεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία κλινική έρευνα.

       Τέλος, το να συσχετίζουμε τη σοκολάτα με την παχυσαρκία αποτελεί ένα λανθασμένο τρόπο προσέγγισης των αιτίων παχυσαρκίας. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα όντως δίδει πολλές θερμίδες (100γρ σοκολάτας προσφέρουν γύρω στις 500 θερμίδες), όμως τουλάχιστον στην Ελλάδα όπου η κατανάλωση της είναι αρκετά χαμηλότερη από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρατηρούμε ότι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης σοκολάτας.

Ασφαλώς και χρειάζεται να υπάρχει εκλογικευμένη κατανάλωση σοκολάτας, καθώς έτσι προκύπτουν τα ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά κυρίως την αντιμετώπιση του άγχους και της ..πίεσης που προκαλεί η καθημερινότητα

 

Επιμέλεια: Δημητρης Π. Μπερτζελέτος
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Γενικός Γραμματέας Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων