SKI TOUR 2007 (INNSBRUCK-ST ANTON/LECH-ST MORITZ)

SKI TOUR 2007 (INNSBRUCK-ST ANTON/LECH-ST MORITZ)

Φεβρουάριος 09, 2011 - 11:23

Ξεκινώντας στη περιγραφή των όμορφων αναμνήσεων από τα 4 χρόνια ταξιδιών στις Ευρωπαϊκές Άλπεις λίγα λόγια για το πριν. Όλοι μας ασχολούμαστε από τη περίοδο του Δημοτικού, ερασιτεχνικά πάντα, με το σκι όταν και μάθαμε τα πρώτα βήματα μας στον Ορειβατικό Όμιλο Τριπόλεως μαζί με πάρα πολλά άλλα παιδιά κάθε ηλικίας στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Έτσι λοιπόν μετά από πάρα πολλά χρόνια το Νοέμβριο του 2006 καθώς πίναμε καφέ κουβεντιάσαμε για πλάκα στην αρχή πριν πάρουμε τη τελική απόφαση για την υλοποίηση, το ενδεχόμενο λοιπόν του road trip, με την ιδέα να έχουμε ως βάση μία πόλη όπου να υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά εκεί γύρω. Σκοπός μας ήταν κάθε μέρα να επισκεπτόμαστε και διαφορετικό χιονοδρομικό κέντρο. Στη πρώτη επίσκεψη μας λοιπόν το 2007 μαζί με τα αδέρφια μου (Φώτη & Αντώνη) έχοντας και τη παρέα ενός παιδικού φίλου του Γιάννη, επιλέξαμε τη περιοχή του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία ως βάση της εξόρμησής μας στα γύρω χιονοδρομικά. Πρέπει να σημειώσω ότι η επιλογή του ξενοδοχείου έγινε ύστερα από προσωπική μας ενασχόληση και ψάξιμο στο διαδίκτυο , έτσι λοιπόν εξασφαλίσαμε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος (http://www.hostelworld.com). Επιπλέον γνωρίζαμε ότι τα Αυστριακά Youth Hostels είναι και τα καλύτερα στην Ευρώπη, είτε έχει να κάνει σχέση με ποιότητα είτε με τις υπηρεσίες τους (πρωινό, καθαριότητα, επικοινωνία κλπ). Στο συγκεκριμένο λοιπόν Hostel στην είσοδο του Ίνσμπρουκ (Youth Hostel Innsbruck) μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι πληρώνοντας το άτομο 96 ευρώ την εβδομάδα, το οποίο περιείχε και πρωινό, όπου ως γνωστόν είναι πολύ σημαντικό για μία επίπονη άθληση όπως το mountain ski.
 
1. ST ANTON / LECH
Τις πρώτες μας δύο ημέρες τις περάσαμε σε ένα βουνό, όπου ο κάθε επισκέπτης συμφωνεί ότι πρόκειται για ένα απίστευτο χιονοδρομικό κέντρο, με καλή οργάνωση, καταπληκτική υποδομή και τρομερή ασφάλεια. Πρώτη μας μέρα στις Αυστριακές Άλπεις και νοιώθαμε ασφαλής βλέποντας ελικόπτερα να πετάνε κάνοντας ελέγχους στις πίστες, αλλά και την αμεσότητα με την οποία οι πρώτες βοήθειες παρέχονταν ήταν εκπληκτική. Αναφορικά με το βουνό τώρα, έχει κάθε λογής πίστες με απεριόριστες επιλογές διαδρομών και ατελείωτα χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το πρόβλημα του συνωστισμού ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις τη κατάβαση. Η πρώτη εικόνα που παίρνει κάποιος από το χιονοδρομικό του St Anton είναι και η καλύτερη καθότι τα λιφτ διακρίνονται για την άνεσή, την ασφάλεια και τη γρηγοράδα τους, πράγμα για το οποίο δε φημίζονται τα Ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Βέβαια αν κάποιος θέλει να κάνει αντίλογο θα ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα η χειμερινή σεζόν πλέον είναι το πολύ 2-3 μήνες, από την άλλη όμως θα πω και εγώ ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε εισιτήριο 25 & 27 ευρώ και να μην έχουμε απαιτήσεις από τα χιονοδρομικά μας για καλύτερη οργάνωση.....Αυτό όμως είναι θέμα που δε μπορούμε να το θίξουμε από αυτό το άρθρο.
 
2. INNSBRUCK
Δεύτερη στάση μας ήταν το χιονοδρομικό κέντρο του Ίνσμπρουκ, το οποίο είναι εκπληκτικό μέρος για κάθε επίπεδο σκιέρ. Όταν φθάσαμε στο χιονοδρομικό κέντρο η ώρα είχε ήδη πάει 10.20 με αποτέλεσμα όταν πήγαμε στο ταμείο να αγοράσουμε τα εισιτήρια εκπλαγήκαμε από την ταμία η οποία μας προέτρεψε να περιμένουμε 25 λεπτά ώστε το εισιτήριο μας να είναι φθηνότερο κατά 5 ευρώ, μιας και από τις 10.45 ίσχυαν άλλες τιμές στο εν λόγω χιονοδρομικό. Τώρα πείτε μου την αλήθεια, πόσο συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο και πόσο μάλλον στην Ελλάδα?? Η πλειονότητα λοιπόν των πιστών του είναι μπλε & κόκκινες. Το δείγμα μαύρων πιστών που υπάρχουν έχει απότομη κλίση, αλλά όταν επιλέξαμε να τις κατεβούμε είχε αρχίσει να πέφτει ο ήλιος με αποτέλεσμα να είναι επιπλέον και παγωμένες, αλλά παρόλα αυτά η κατάβαση ήταν απολαυστικότατη. Προσωπικά δε μπορώ να βρω διαφορετικά λόγια για το κάθε χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη, διότι το καθένα ξεχωριστά είναι μία νέα εμπειρία για τον καθένα μας. .
 
3. ST MORITZ
Τελευταίες μέρες των χιονοδρομικών μας διακοπών και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το πολυδιαφημισμένο και μαγευτικό St Moritz. Πέρα από τη πόλη, η οποία είναι πανέμορφη με την αρχιτεκτονική που σε κάνει να κάθεσαι να χαζεύεις τα κτίρια με τις ώρες, το χιονοδρομικό αποτέλεσε μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη στο παρθενικό μας ταξίδι στις Ευρωπαϊκές Άλπεις. Συγκριτικά με τα άλλα δύο χιονοδρομικά που επισκεφτήκαμε ομολογουμένως οι πίστες ήταν ευκολότερες, αλλά μετά από 7 ημέρες περιπλανήσεων ήταν το μόνο που δε μας ενδιέφερε. Η εμπειρία μας αυτή, μας έκανε να πάρουμε την απόφαση κάθε χρόνο να προσμένουμε με αγωνία την ημέρα που θα ξεκινήσει η περιπλάνηση στα Ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα.
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η εκδρομή αυτή διήρκησε 9 ημέρες και το συνολικό κόστος ανά άτομο έφθασε τα 800 ευρώ. Αναλυτικά (ανά άτομο πάντα) 96 ευρώ το μέρος διαμονής, 125 ευρώ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με επιστροφή στα οποία συμπεριλαμβανόταν τοα αυτοκίνητο και μία 4κλινη καμπίνα, και γύρω στα 150 ευρώ το άτομο τα έξοδα που είχαν σχέση με το ανεφοδιασμό το πετρελαιοκίνητου τζιπ (έχετε κατά νου ότι τότε το πετρέλαιο ήταν στα 0,98 το λίτρο στην Αυστρία ενώ στην Ελλάδα ήταν 0,85) και τα διόδια που πληρώσαμε σε Ιταλία και Αυστρία δε ξεπέρασαν τα 80 ευρώ στο σύνολο τους. Από εκεί και πέρα οφείλω να ομολογήσω ότι η ζωή ήταν ακριβή σε φαγητό και ποτό αλλά στο σύνολο η 9ήμερη διαμονή μας, κυμάνθηκε σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα.