Ρόδος: Οι επτά αλεξιπτωτιστές που απολαμβάνουν τους αιθέρες του νησιού (pics, vid)

Ρόδος: Οι επτά αλεξιπτωτιστές που απολαμβάνουν τους αιθέρες του νησιού (pics, vid)

Οκτώβριος 17, 2017 - 14:08

Όταν κοιτάς από ψηλά, κι είναι η Ρόδος που κοιτάς, τότε η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς γίνεται ακόμα πιο απολαυστική.
Το μαρτυρά ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι επτά αθλητές κλέβουν χρόνο απ΄ όλα τ΄ άλλα της ημέρας για να πετάξουν, μαθαίνουν τα πάντα για τον καιρό και τις μεταβολές του και έχουν σεβασμό στο άθλημα για να μη γίνεται αυτό το- κατά πολλούς extreme sport - επικίνδυνο.
Ο Δημήτρης Μάκης, ο εμπειρότερος με 3.000 πτήσεις, ο Βασίλης-Σταύρος Λουλουδάκης, κι ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος, είναι οι τρεις από τους επτά λάτρεις των αιθέρων που μιλούν για όλα. Για την διαφορετική αίσθηση που σε κάνει να αισθάνεσαι ελεύθερο πουλί, για τα σημεία εκκίνησης, για τις ωραιότερες ώρες πτήσεις, δίπλα στα γεράκια τους φίλους τους. Στη Ρόδο, όπου οι συνθήκες να πετάς με αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι οι ιδανικές, αλλά κανείς ακόμη δεν τ΄ αντιλήφθηκε για να προσελκύσει τους χιλιάδες ανά τον κόσμο που ενδιαφέρονται.

Ποιοί είσαστε, τι θα λέγατε για εσάς;
Είμαστε μια ομάδα από επτά αθλητές, που αγαπάνε τις πτήσεις. Μια παρέα που όποτε οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν πηγαίνουμε σε διάφορο σημεία της Ρόδου και πετάμε με τ΄ αλεξίπτωτά μας.

Από ποιά σημεία πετάτε;
Από την Παναγιά Τσαμπίκα, κοντά στην Τσαμπίκα τη ψιλή, από το λόφο του Μόντε Σμιθ και από το βουνό στα Μαριτσά, σημεία δηλαδή που είναι τα πιο ασφαλή για απογείωση και προσγείωση.

Τι άθλημα είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς, τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι το άθλημα που ξεκίνησαν οι Γάλλοι τη δεκαετία του ΄80 και το ονόμασαν παραπέντε “parapente”. Η απογείωση γίνεται από μια πλαγιά σε ύψος, το αλεξίπτωτο είναι ήδη ανοιχτό, και χρειάζεται μόνο ορισμένα μέτρα να τρέξεις και να πετάξεις.
Έτσι μπαίνει σε λειτουργία πτήσης, ο αθλητής έχει πλήρη έλεγχο και οι κινήσεις του έχουν ακρίβεια. Είναι αναγνωρισμένο άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι αθλητές μετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα απ΄ όπου προκύπτει η ομάδα της Εθνικής Ελλάδος η οποία μετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Πώς ξεκινάει κανείς, τι πρέπει να κάνει;
Μαθαίνεις-κάνεις προπόνηση-μετά πετάς. Αυτή είναι η σειρά. Και βέβαια δεν πρέπει να έχεις προβλήματα υγείας.

Τι διάρκεια μπορεί να έχει η πτήση;
Μπορείς να πετάξεις από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες.

Η αίσθηση ποιά είναι; Πετάς σαν πουλί;
Η αίσθηση αυτή δεν είναι ανάλογη με καμία που γνωρίζει μέχρι τότε ο άνθρωπος. Λέμε ο ένας τον άλλο «γεράκι» γιατί πολλές φορές πετάμε δίπλα στα γεράκια με τα οποία κοιτιόμαστε, δε μας φοβούνται… Είμαστε φιλαράκια με τα γεράκια, έχει άλλωστε πολλά η Ρόδος. Καταλαβαίνουμε πια κι εμείς τις συνθήκες πτήσεις από τα πουλιά, κι από τα σημάδια που δίνει η θάλασσα. Πόσο ελεύθερο πουλί είσαι όταν σου δημιουργεί αυτό το χόμπι εθισμό. Είναι παράξενο το συναίσθημα. Με την πρώτη ευκαιρία τα παρατάμε όλα και τρέχουμε στο βουνό.

Ποιός παράγοντας είναι ο σημαντικότερος για να πετάξετε ή όχι;
Η ένταση των ανέμων. Πρέπει να είναι από 2-3 μποφόρ για να πετάξουμε. Για να είναι ασφαλής η πτήση, ο χειρισμός,, κι αυτό γίνεται τρόπος ζωής πια για εμάς. Μαθαίνεις πώς να ζήσεις τη ζωή σου μέσα στα όρια. Με την εξοικείωση στο άθλημα αυτό βλέπεις πια τη διαφορά στον καιρό, στην ατμόσφαιρα, στα δέντρα, στα πουλιά. Άλλωστε η δική μας πτήση είναι η πιο κοντινή πτήση σ΄ αυτή ενός πουλιού. Μ΄ ένα πανί μόνο από πάνω σου, χωρίς μηχανή. Πετάς ανάλογα την ταχύτητα και τη φορά των ανέμων από 30 έως 60 χιλιόμετρα.

Ποιοί είναι οι άλλοι αθλητές στη Ρόδο πέρα από εσάς;
Ο Σταμάτης Σαλοννικιός, ο Γιώργος Βολτατζής, ο Μάρκος Ζωάννου και ο Μανώλης Μαλωνάς. Πρέπει να πούμε εδώ ότι μέλος της ομάδας μας ήταν και ο Τριαντάφυλλος Γκικόπουλος, ο οποίος κατέχει σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ σε απόσταση 204 χιλιομέτρων σε ευθεία. Σήμερα ζει στην Αγγλία.

Μπορεί να γίνει και επικίνδυνη μια πτήση;
Υπάρχει κίνδυνος. Χρειάζεται γνώσεις, σεβασμός στις συνθήκες για να υπάρχει ασφάλεια και βέβαια είναι εύκολο να μάθεις σε κάποιον να πετάει, αλλά είναι δύσκολο να τον πείσεις να μην πετάξει.

Κάποιος που ενδιαφέρεται να πετάξει, μπορεί να έρθει κοντά σας;
Εξαρτάται αν είναι για εκπαίδευση ή για πτήση. Ωστόσο εφόσον κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να απευθυνθεί σ΄ εμάς.

Είναι ακριβό το χόμπι σας;
Όλος ο εξοπλισμός κοστίζει από 3.000 ευρώ και πλέον. Το αλεξίπτωτο είναι ατομικό ενώ μπορεί κάποιος να δοκιμάσει με διπλό αλεξίπτωτο ως επιβάτης.
Το καλό με τη Ρόδο είναι ότι μπορούμε να πετάμε όλο το χρόνο.  Το νησί προσφέρεται γι αυτό το άθλημα και πρέπει οι φορείς να το αντιληφθούν αυτό και να προσελκύσουν ομάδες, και τουρίστες που επιδίδονται σ΄ αυτό. Έρχονται τουρίστες να πετάξουν από το εξωτερικό και παθαίνουνε την πλάκα τους από την ομορφιά του τοπίου.
Το Μόντε Σμιθ είναι το ωραιότερο σημείο του νησιού όταν το βλέπεις από ψηλά. Ηλιοβασίλεμα, αρχαιολογικός χώρος, όλη η πόλη, η θάλασσα… Στο Μόντε Κάρλο πετάνε πάνω απ΄ την πόλη. Στο Φετιγιέ που είναι απέναντι από τη Ρόδο πετάνε 500 άνθρωποι την ημέρα. Η Ρόδος έχει τις ιδανικές συνθήκες και δεν το έχει εκμεταλλευτεί ούτε αυτό.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας κατά τις οποίες πετάτε;
Αν είναι ιδανικές οι συνθήκες όλες οι ώρες είναι κατάλληλες. Οι καλύτερες όμως είναι οι απογευματινές, κι αυτές που βλέπεις το ηλιοβασίλεμα. Έχουμε πετάξει και νύχτα.  Άλλωστε το πιο επικίνδυνο εδώ στη Ρόδο είναι ν΄ ανέβεις με τ΄ αυτοκίνητό σου στο βουνό, δεν είναι οι πτήσεις.

Πετάτε μόνος του ο καθένας ή όλοι μαζί; Και η προσγείωση πως γίνεται, δεν έχει δυσκολία;
Κόντρα στον άνεμο και κατεβαίνεις. Όταν είμαστε όλοι μαζί είναι πιο απολαυστικό, είναι άθλημα παρέας.

Από την ΡΟΔΙΑΚΗ