«Ride with the Gods» στη Νάξο

«Ride with the Gods» στη Νάξο

Αύγουστος 01, 2017 - 16:33

Ο Αλφρέδος και ο Περικλής, στην παραλία Καστράκι, θα σε κάνουν μέλος της ομάδας τους και μαζί τους θα μάθεις να σκίζεις το γαλάζιο της θάλασσας όπως οι «Θεοί»

Στην όμορφη Νάξο, αυτό το καλοκαίρι, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό! Κάτι ενδιαφέρον που θα σε βοηθήσει να αποτινάξεις από πάνω σου το στρες του δύσκολου χειμώνα και φυσικά να περάσεις καλά στις διακοπές σου. Μόνος, με παρέα ή με την οικογένεια σου, μπορείς να κάνεις και φυσικά να μάθεις boardsports. 

Ο Αλφρέδος και ο Περικλής, δυτικά της Νάξου, στην παραλία Καστράκι, θα σε κάνουν μέλος της ομάδας τους και μαζί τους θα μάθεις να σκίζεις το γαλάζιο της θάλασσας όπως οι «Θεοί». Τo «Ride with the Gods», εδώ και 2 χρόνια, έχει δώσει ενέργεια και ζωή στην παραλία. Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται απλά για watersports στη θάλασσα, αλλά για μια ιδιαίτερη εμπειρία που έχει πολλά να σου προσφέρει. 

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο νέα παιδιά παράτησαν τις έως τότε δουλειές γραφείου τους και αποφάσισαν να επενδύσουν και να προσφέρουν στην Ελλάδα. Κι απ ότι φαίνεται τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Εξάλλου το μότο του Αλφρέδου τα λέει όλα από μόνο του: «Όταν η πλειοψηφία κάνει πίσω, πήγαινε μπρος».   


Aλφρέδος 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το όνομα «Ride With the Gods»;

Ο σταθμός ξεκίνησε πριν 3 χρόνια με την βοήθεια ενός πρώην συνεργάτη μου. Όταν ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα brand identity που να περικλείει σε δυο λέξεις τη δραστηριότητά μας σε σχέση με κάτι χαρακτηριστικό της Νάξου και κατά προέκταση της χώρας μας. Θέλαμε να αποφύγουμε κάτι τετριμμένο όπως παραδείγματος χάριν το «όνομα μέρους» συνοδευόμενο από “watersports”. Στοχεύαμε να δημιουργήσουμε κάτι φρέσκο και εύηχο το οποίο  θα μπορούσε να επικοινωνήσει το προϊόν μας σε ένα ευρύτερο κοινό, σε μικρούς και μεγάλους, μυημένους ''σερφάδες'', αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν ήδη σχέση με τον χώρο αυτό. Η λέξη Ride στην Αργκό των boardsports σημαίνει καβαλάω, ιππεύω, το σανίδι μου και αποτελεί τον πιο δόκιμο όρο προκειμένου να επικοινωνήσεις ότι πας για σερφ, σκέιτ, σνόουμπορντ κ.α.
 
Θεωρήσαμε λοιπόν πως ήταν η κατάλληλα αναγνωρίσιμη λέξη για το μυημένο κοινό και ταυτόχρονα μια αναγνωρίσιμη λέξη στο ευρύτερο κοινό που δεν έχει ασχοληθεί με το σύμπαν της σανίδας.  

Η επιλογή της φράσης «με τους θεούς» έγινε με τη λογική ότι η αρχαιοελληνική μυθολογία έχει συχνές αναφορές στο νησί της Νάξου καθώς πχ το όρος «Ζας» -σύμφωνα με τον μύθο- είναι η γενέτειρα του Δία. Επιπλέον, οι δραστηριότητες της σχολής εξαρτώνται και από τον άνεμο, οπότε υπό μία έννοια χρειαζόμαστε την «εύνοια των θεών». Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μας περάσουν για δωθεκαθεϊστές (γέλια) αλλά θεωρούμε ότι ο συνδυασμός του τοπικού πλαισίου με μια «πιασάρικη» λέξη που περιγράφει το χώρο μας  δημιουργεί ένα αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερο brand name.

 
Αληθεύει ότι μαζί με τον συνεργάτη σας παρατήσατε μια «στρωμένη» ζωή για να δημιουργήσετε αυτό το surf spot στη Νάξο; Ήταν τελικά εύκολο ή δύσκολο εγχείρημα;  

Η δική μας γενιά αναγκάστηκε λόγω συνθηκών να γίνει πιο εξωστρεφής, δημιουργική και να ξεφύγει από τις παραδοσιακές μορφές βιοπορισμού. Με τον Περικλή συνεργαστήκαμε επίσημα φέτος. Όταν ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας στην Αγγλία, ο Περικλής στο management και εγώ στο χώρο της κινηματογράφισης, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σε διαφορετικά κομμάτια του εσωστρεφούς τομέα παροχής υπηρεσιών.
 
Σύντομα συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη στροφής σε πιο εξωστρεφείς δραστηριότητες. Δεδομένου ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο κομμάτι των τουριστικών επιχειρήσεων, και ότι ήδη είχαμε αναπτύξει μία τεχνογνωσία γύρω από αυτά τα αθλήματα τα οποία είναι δημοφιλή την καλοκαιρινή περίοδο, η απόφαση να επιχειρήσουμε σε ένα εξαγώγιμο προϊόν ήταν σχετικά εύκολη. Ταυτόχρονα, μας άρεσε η ιδέα να ξεφύγουμε από το αστικό κέντρο και να δραστηριοποιηθούμε σε ένα νησί, όπου θα μπορούμε να συνεισφέρουμε στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας έναν επιπλέον πόλο έλξης για τους τουρίστες που ψάχνουν πιο περιπετειώδεις ή αθλητικές διακοπές (στη δική μας αργκό “σερφοδιακοπές”). 
 
Επιπλέον η δραστηριοποίηση στον τουριστικό τομέα μπορεί να προσφέρει άμεσα και στην τοπική οικονομία. Το ότι η επιχείρησή μας προσελκύει τουρίστες σε μία παραλία που πριν κάποια χρόνια ήταν γνωστή σε λίγους ντόπιους και παραθεριστές, δημιουργεί μία επιπλέον ζήτηση στις γύρω επιχειρήσεις με τις οποίες και αμοιβαία συνεργαζόμαστε άψογα.


 
Τι να περιμένει κάποιος τουρίστας ή Έλληνας που θα έρθει σε επαφή μαζί σας; Ποιο στόχο μπορεί να επιτύχει και ποιο θα είναι το όφελος για τον ίδιο;    

Απευθυνόμαστε σε 2 είδους κοινά. Τους ανθρώπους που ήδη κάνουν windsurf ή sup και θέλουν να κάνουν ενοικίαση εξοπλισμού ώστε να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα, καθώς και σε αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν σερφ. Ο στόχος είναι αφενός ο επισκέπτης μας να περάσει όμορφα, να ζήσει μερικές στιγμές χαλάρωσης δίπλα στην θάλασσα καθώς και να εισαχθεί στην μαγεία των θαλάσσιων αθλημάτων.  

Οι πελάτες μας είναι συνήθως οικογένειες, αθλητές καθώς και ζευγάρια. Παρέχουμε ενοικίαση εξοπλισμού, φύλαξη καθώς και υπηρεσίες εκμάθησης. Ο χώρος μας έχει wifi, χώρο σκίασης, ντους, τουαλέτες και ότι άλλο χρειάζεται για να περάσει κάποιος την μέρα του κοντά μας. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν παραδοσιακά όμορφα ταβερνάκια καθώς και καταλύματα για όλα τα βαλάντια. 

Βασική φιλοσοφία του πρότζεκτ μας είναι να προσφέρουμε μία μορφή τουρισμού που να αγκαλιάζει τη φύση και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Όταν το άθλημα μας εξαρτάται από την θάλασσα, τις καθαρές παραλίες και τον άνεμο, η φύση είναι εξορισμού αναπόσπαστο κομμάτι της επιχείρησής και του τρόπου ζωής μας, και όχι απλώς ένα επικουρικό κομμάτι στα πλαίσια της εταιρικής επικοινωνίας, όπως τα εταιρικά προγράμματα κοινωνικής ευθύνης (corporate social responsibility). Δεν μας ενδιαφέρει ο μαζικός τουρισμός αλλά η δημιουργία μία μικρής μπουτίκ μονάδας που θα απευθύνεται σε πελάτες που ψάχνουν κάτι πιο αυθεντικό: έναν σταθμό που θα τους αντιμετωπίζει με το ονοματεπώνυμό τους, προσωποποιημένα και σαν φίλους. Ο βιομηχανοποιημένος τουρισμός μας αφήνει παγερά αδιάφορους. 


 
Θα συστήνατε το windsurf και το sup ως «φάρμακο» κατά του στρες και της ρουτίνας;

Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γενικώς ο αθλητισμός βοηθά στο να καθαρίσει το μυαλό και ο οργανισμός μας από την πίεση της καθημερινότητας. Πόσο μάλλον η επαφή με την φύση, η καθημερινή τριβή με το υγρό στοιχείο, η δυνατότητα ταξιδιών λόγω του αθλήματος, το παρεϊστικο κλίμα καθώς και η οι ατελείωτες ώρες με τον εαυτό μας και την σανίδα μας που μας γαληνεύουν καθώς και μας ωριμάζουν.

Τι μπορεί να κάνει ή να μάθει κάποιος στο surf spot σας; Μπορεί να αποκτήσει κάποιο δίπλωμα; 
 
Στο spot μας κάποιος μπορεί να μάθει Windsurf και Stand up Paddle με την καθοδήγηση διπλωματούχων εκπαιδευτών της Γερμανικής ένωσης σχολών θαλασσίων σπόρ. Από του χρόνου θα μπορεί κάποιος μετά από επιτυχημένες εξετάσεις στον σταθμό μας να λαμβάνει την διεθνή αναγνώριση VDWS που τον πιστοποιεί πως γνωρίζει να κάνει windsurf. Στο εξωτερικό είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο δίπλωμα ώστε να μπορεί κάποιος να ενοικιάσει εξοπλισμό αυτόνομος. 


Ο Περικλής είναι πάντα δίπλα σου για να σε βοηθήσει

Αν κάποιος είναι εντελώς αρχάριος μπορεί να σας... χτυπήσει την πόρτα;    
 
Είναι η εξειδίκευσή μας. Ο σταθμός μας παρέχει πακέτα εκμάθησης αρχαρίων για όλες τις ηλικίες καθώς και για όλα τα επίπεδα. Συνήθως ένα παιδί ξεκινάει windsurf σε παιγνιώδη μορφή γύρω στα 5 χρόνια του. Έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό για αυτές τις ηλικίες και χρόνο με το χρόνο η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος πέφτει όλο και πιο πολύ καθώς ο εξοπλισμός γίνεται όλο και πιο φιλικός σε μικρότερες ηλικίες (ελαφρύτερα υλικά, φουσκωτά σανίδια κλπ). Ένας προχωρημένος ήδη χρήστης μπορεί να μάθει σε εμάς εξελιγμένες τεχνικές, τεχνικές γάντζου / πλαναρίσματος καθώς και βασικό Freestyle.  

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω πως δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στο κομμάτι της ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό 2 σωστικά μέσα βρίσκονται συνεχώς on duty παρατηρώντας κάθε έναν εκμισθωτή, λουόμενο και ιδιώτη που βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο μας και επεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα έχουμε συνδράμει επίσημα (σε συνεργασία με το λιμεναρχείο) σε περιπτώσεις διάσωσης όπου μας χρειάστηκαν για την διάσωση ιδιωτών. 
 
Για ποιο λόγο μια χώρα σαν την Ελλάδα (με εκπληκτικές παραλίες και ανέμους), είναι σχετικά πίσω στο windsurf;  

Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας έχει ιδανικές συνθήκες για Windsurf. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα ταλέντα καθώς και πολλοί μας αθλητές που αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο με ποικίλες διακρίσεις. Μιλάμε άλλωστε για ένα ολυμπιακό άθλημα. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι αλλά το windsurfing είναι ένα άθλημα απαιτητικό σε χρόνους προπόνησης, αρκετά ακριβό σε αγορά και συντήρηση εξοπλισμού καθώς και απαιτεί συνεχόμενα ταξίδια. Είναι δύσκολο να συνδυαστούν όλα αυτά σε μια σημερινή κοινωνία που προέχουν οι σπουδές, η αναζήτηση εργασίας κλπ. Οπότε ενώ υπάρχουν ταλέντα δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη (είτε από την πλευρά της πολιτείας, είτε από την πλευρά χορηγών) ώστε να κάνουν κάτι περισσότερο. Παρόλα αυτά υπάρχει νέα πολύ ταλαντούχα γενιά που τώρα ακμάζει και περιμένουμε να δούμε με αγωνία το πώς θα εξελιχθεί.


 
Ποια ήταν η πρώτη επαφή που είχατε με το wind surf και τι ήταν αυτό που σας έκανε να... κολλήσετε και να ασχοληθείτε επαγγελματικά; 

Η πρώτη μας επαφή με το νερό ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Με το windsurf αρχίσαμε να ασχολούμαστε περίπου πριν 12 χρόνια και κολλήσαμε κατευθείαν. Είναι η επαφή με το νερό, η ατελείωτη ψυχοθεραπεία που παρέχει, τα όρια του που πάντα όσο και να εξελίσσεσαι σου δείχνουν πως πάλι είσαι στην αρχή, καθώς και το γεγονός πως μπορείς να ασχολείσαι μαζί του μέχρι τα βαθιά γεράματα ήταν αρκετά για να μας κάνουν να κολλήσουμε. Θα το περιέγραφα σαν μικρόβιο ή εθισμό. Από τη στιγμή που μπεις στο παιχνίδι όλη σου η ζωή περιφέρεται γύρω από αυτό. Ζεις, ταξιδεύεις, δημιουργείς κοινωνικές επαφές πάνω του.

Συνοψίζοντας πιστεύουμε πως η κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Αν έχεις κάποια καλή ιδέα και έχεις εξειδικευτεί σε μια παροχή υπηρεσίας νομίζουμε πως είναι η καλύτερη εποχή για να αναπτυχθείς. Όταν η πλειοψηφία κάνει πίσω, πήγαινε μπρος.

Θα μας βρείτε στο www.ridewiththegods.com

Καθώς και σε Instagram: https://www.instagram.com/ridewiththegods/ 

Fb: https://www.facebook.com/ridewiththegodssurfclub/ και Trip Advisor

Από το protothema.gr