Το πρώτο κυπριακό πάρκο ελευθέρας κατάδυσης στα ‘Μπάνια’ της Πάφου

Το πρώτο κυπριακό πάρκο ελευθέρας κατάδυσης στα ‘Μπάνια’ της Πάφου

Φεβρουάριος 26, 2017 - 17:55

Ως προστατευόμενη κηρύχθηκε η θαλάσσια περιοχή λουομένων “Τα Μπάνια” στην Κάτω Πάφο, ενώ η τοποθεσία κηρύχθηκε ως το πρώτο Φυσικό Snorkeling Park (πάρκο ελευθέρας κατάδυσης) στην Κύπρο, προκαλώντας την ικανοποίηση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και των τουριστικών φορέων της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Τ.Α.Π, η έκδοση του σχετικού διατάγματος πρόσφατα από τον αρμόδιο Υπουργό, λειτουργεί ως ένα επιπρόσθετο μέτρο προστασίας και εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας και βάζει φραγμό στην ανεξέλεγκτη αλίευση στην περιοχή λουομένων.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να ανακάμψει η θαλάσσια βιοποικιλότητα και ζωή, ενώ η περιοχή σύντομα θα αποτελεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς και εμπειρίας για ελευθέρα κατάδυση (snorkeling).

Ήδη η εν λόγω περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση, παρουσιάζει πλούσια θαλάσσια ζωή και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εδώ και χρόνια είναι πολύ δημοφιλής περιοχή λουομένων, είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και χρυσό μετάλλιο ποιότητας (Quality Coast Award) και πλήρως επανδρωμένη και εξοπλισμένη για να ανταποκρίνεται σε πιθανές ναυαγοσωστικές ανάγκες ολόχρονα.

Στα σχέδια της ΕΤΑΠ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η καταγραφή και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, παροχή πληροφόρησης κ.ά. ενώ η όλη προσπάθεια εντάσσεται μέσα σε ένα γενικότερο πλάνο για ένα πιο αειφόρο και υπεύθυνο τουρισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.

από το ikypros.com