Πρώτη πανελλαδική παρουσίαση βιβλίου για την ελεύθερη κατάδυση

Πρώτη πανελλαδική παρουσίαση βιβλίου για την ελεύθερη κατάδυση

Μάιος 29, 2012 - 18:31

Στα Τρίκαλα από τον συγγραφέα της ελληνικής έκδοσης Δρ. Γιώργο Σακκά διδάσκων του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Του Αποστόλη Ζώη
Φέτος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα Ελληνικά το γνωστό σε όλους τους αθλητές ελεύθερης κατάδυσης και υποβρύχιους κυνηγούς «Manual of Free Diving» γραμμένο από τον Umberto Pelizzari. Πρόκειται για τον Ιταλό παγκόσμιο πρωταθλητή και ιδρυτή της Apnea Academy με 17 παγκόσμια ρεκόρ και μαθητή του Jacque Mayol (έναν από τους δύο ήρωες της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο»), και τον Stefano Tovaglieri έμπειρο προπονητή και εκπαιδευτή Ελεύθερης και Αυτόνομης κατάδυσης.
Το «Εγχειρίδιο Ελεύθερης Κατάδυσης» όπως ονομάστηκε στην ελληνική έκδοση, εκδίδεται από τις εκδόσεις APNEA. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο 400 σελίδων που περιέχει ολόκληρη την θεωρία και την πρακτική της ελεύθερης κατάδυσης και των αγωνισμάτων της άπνοιας.
Ο κ. Σακκάς
Το βιβλίο επιμελήθηκε για την Ελληνική γλώσσα ο Δρ. Γιώργος Σακκάς, διδάσκων του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της εθνικής ομάδας ελεύθερης κατάδυσης από το 2010.  Ο Γιώργος Σακκάς είναι πρωταθλητής Ελλάδος σε αγωνίσματα θάλασσας και πισίνας, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Apnea Academy  και μαθητής του συγγραφέα του βιβλίου Umberto Pelizzari. Η παρουσίαση του βιβλίου είναι η πρώτη πανελλαδικά και θα γίνει στο κατάστημα «Θηρευτικός» του κ. Πέτρου Πέτρου την Πέμπτη 31/05/2012 στης 8:00ΜΜ. Την παρουσίαση θα κάνει ο συγγραφέας της Ελληνικής έκδοσης Γιώργος Σακκάς.
Το βιβλίο
Το «Εγχειρίδιο Ελεύθερης Κατάδυσης» είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη ελεύθερου δύτη ή υποβρύχιου κυνηγού που αναζητά τρόπους να βελτιώσει την τεχνική του για σωστή αναπνοή και χαλάρωση, να βελτιώσει τις επιδόσεις και το κολυμβητικό του στιλ στην επιφάνεια και κάτω από το νερό, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και να κατανοήσει την θεωρία πίσω από κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα του κατά την κατάδυση. Το «Εγχειρίδιο Ελεύθερης Κατάδυσης» είναι πραγματικά, ένας μοναδικός και πλήρης οδηγός από τη θεωρία έως την πράξη, που θα συντροφεύσει τον αναγνώστη σε ένα μοναδικό ταξίδι απόλαυσης του υγρού στοιχείου μέσα από την ελεύθερη κατάδυση. 
Η ελεύθερη κατάδυση είναι πανάρχαια δραστηριότητα σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα στον Ελλαδικό χώρο από την μινωική εποχή. Στην μοντέρνα εποχή η πρώτη συγκλονιστική επίδοση καταγράφηκε το 1913 με την εξωπραγματική ιστορία του Γεωργίου Χατζή του Στάθη, τον γνωστό και ως Χατζηστάθη. Ο σφουγγαράς από την Σύμη καταδύθηκε χωρίς εξοπλισμό στα 76 μέτρα, με χρόνο βουτιάς περίπου στα 3 λεπτά, για να βρει την άγκυρα του ιταλικού πλοίου Regina Margherita, και αναδύθηκε τραβώντας το σχοινί με τα χέρια του. Δεν είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο πρώτος ελεύθερος δύτης της σύγχρονης ιστορίας ήταν Έλληνας και ότι το ρεκόρ του κράτησε για 76 ολόκληρα χρόνια, όσα και τα μέτρα που καταδύθηκε; 
Έχουμε μια φοβερή κληρονομιά η οποία μάλιστα δεν συνεχίζεται μόνο με τους σημερινούς Έλληνες ελεύθερους δύτες που βουτούν σε «τριψήφια» βάθη αλλά και με τους υποβρύχιους κυνηγούς που καταδύονται κάτω από τα 30 μέτρα για το χόμπι και τον μεζέ, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακκάς.

Η ΕΡΕΥΝΑ 29 Μαΐου 2012, αρ. φύλλου 16108,   σελίδα 15