Πώς να αγοράσετε ένα σακίδιο - Τι να λάβετε υπ’όψιν

Πώς να αγοράσετε ένα σακίδιο - Τι να λάβετε υπ’όψιν

Οκτώβριος 14, 2011 - 22:13

Το να επιλέξετε ένα σακίδιο δεν είναι μια επιλογή μόδας ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να είναι. Γι 'αυτό φροντίστε να μη δώσετε πάρα πολύ προσοχή στο χρώμα ή τη γενική εμφάνιση. Θα καταλάβετε πόσο καλό είναι το καινούργιο σας σακίδιο, αφού το κουβαλάτε ήδη για τέσσερις ημέρες με 25 κιλά φορτίο! Εδώ είναι οι οδηγίες μας για την αγορά ένός σακίδιου: 

Πρώτα απ 'όλα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το τέλειο σακίδιο για όλες τις δραστηριότητες. Εάν ασχολείστε σοβαρά με την πεζοπορία ή άλλες υπαίθριες δραστηριότητες τότε μάλλον θα καταλήξετε ότι στην αγορά υπάρχουν σακίδια, που απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και διάρκεια ταξιδιού.

Όγκος Σακιδίου 

Θα πρέπει πρώτα να καθορίσετε τον όγκο του σακιδίου έτσι ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρει τα πράγματα που θα αποθηκεύσετε στο εσωτερικό του για πεζοπορία σας. Η υπερφόρτωση ενός μικρού σακιδίου σε συνδυασμό με την τοποθέτηση εξοπλισμού στο εξωτερικό της συσκευασίας είναι μια κακή λύση, δεδομένου ότι διαταράσσει το κέντρο βάρους και την κατανομή του φορτίου. 

Φορτίο και Διανομή

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο βαρύτερο είναι το φορτίο τόσο περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το σακίδιό σας. 

Για βαρύτερα φορτία, θα χρειαστεί να έχει σίγουρα μια ζώνη ισχίου όσο και την προσαρμοστικότητα των ιμάντων της πρόσδεσης των ώμων, ιμάντα στέρνου, και ιμάντες σταθεροποίησης.

Εξειδικευμένος εξοπλισμός

Εάν σχεδιάζετε να πάρετε μαζί σας ειδικό εξοπλισμό, όπως χιονοπέδιλα, πιολέ , καρφιά ,σχοινιά αναρρίχησης  ή άλλο μεγαλύτερο εξοπλισμό τότε ίσως να θέλετε να αναζητήσετε σακίδια που έχουν ειδική τσέπη, ιμάντες, καλώδια και ρυθμίσεις που θα σας επιτρέψουν να επισυνάψετε εύκολα αυτόν τον εξοπλισμό στο εξωτερικό του σακιδίου σας. Υπάρχουν ακόμη και ειδικά σακίδια που είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν ένα snowboard, σκι, ή άλλο ογκώδη εξοπλισμό.

Σύστημα Νερού

Πρέπει να αποφασίσετε εάν το σακίδιο σας θα διαθέτει ένα σύστημα νερού για να σας διευκολύνει στην κατανάλωση νερού κατά την πεζοπορία ή αν απλά πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια ή άλλα δοχεία. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι σωλήνες πόσιμου και οι κύστες μπορεί να παγώσουν σε ακραίες συνθήκες ψύχους.

Στεγανότητα

Επιλέξτε ένα σακίδιο που είναι φτιαγμένο από αδιαβροχοποιημένη μεμβράνη – υπάρχουν διαβαθμίσεις στην αδιαβροχοποίηση- ή ένα σακίδιο το οποίο φέρει αναδιπλούμενο προστατευτικό κάλυμμα.

Ρύθμιση κορμού

Υπάρχουν εταιρίες που διαθέτουν σακίδια με μήκος πλάτης XS, S, M, L έτσι πρέπει να επιλέξτε το σωστό μήκος. Σε μοντέλα που έχουν ρυθμιζόμενη πλάτη ρυθμίστε το σύστημα πλάτης ανάλογα. Για να ρυθμίσετε το σύστημα της πλάτης του σακιδίου ή να επιλέξετε μεταξύ των σακιδίων χωρίς δυνατότητα ρύθμισης μετρήστε το μήκος του κορμού σας που αντιστοιχεί στην απόσταση από τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο έως την κορυφή της λεκάνης.






Μήκος πλάτης σακιδίου

XS

S

M

L

Μήκος κορμού

Έως 39 εκ.

40-44 εκ

46 -49 εκ.

51 + εκ

Ένα σωστά ρυθμισμένο σακίδιο θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό της πίεσης που ασκείται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας. Η ρύθμιση των διαφόρων ιμάντων θα βοηθήσει να διανείμετε το βάρος περισσότερο ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον κορμό σας. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη κόπωσης και τραυματισμού ορισμένων μυών και θα επιτρέψει στο σώμα σας να μεταφέρει περισσότερο φορτίο. 

Τα περισσότερα σακίδια έχουν πέντε χαρακτηριστικά που μπορούν να ρυθμιστούν: ιμάντες ώμου, ζώνη ισχίου, ανυψωτές φορτίου, ιμάντα στέρνου, και το εσωτερικό πλαίσιο .


Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευθεί στο τεύχος 26 / Β’ Ε΄ξαμηνο 2011 του περιοδικού «Όρος Αρκαδίας» που εκδίδεται από τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.)

Θάνος Μπουζετος

Φυσικοθεραπευτής , C.O.M.T.

www.bouzetosphysio.gr