Ποδήλατα Ελληνικής κατασκευής

Ποδήλατα Ελληνικής κατασκευής

Οκτώβριος 06, 2011 - 12:20

Στην Ελλάδα πωλούνται περίπου 300.000 ποδήλατα ετησίως, ενώ η εγχώρια παραγωγή είναι μικρή, αφού οι εταιρείες που κατασκευάζουν ποδήλατα προσπαθούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα ποδήλατα χωρών που φημίζονται για την τεχνογνωσία τους. Δύο είναι οι εταιρίες που παράγουν ποδήλατα στη χώρα μας, η FIDUSA και η IDEAL.

Η εταιρία IDEAL ξεκινάει την δραστηριότητα της το 1926 στην Πάτρας ως ΑΦΟΙ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΙ. Το 1987 ιδρύεται κ εδραιώνεται με την σύγχρονη μορφή της ως ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.. Η ελληνική βιομηχανία σχεδιάζει και κατασκευάζει στην Πάτρα τα περισσότερα ποδήλατα που κυκλοφορούν στη χώρα μας με ελληνική υπογραφή, τα ποδήλατα με το όνομα Ιdeal.

Η IDEAL είναι  πλέον η επωνυμία ποδηλάτου  με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητες της εταιρίας επεκτείνονται σε εξαγωγές ποδηλάτων στην Ευρώπη. Τα ποδήλατα IDEAL διατίθενται σήμερα σε 20 χώρες της Ευρωπαϊκής αγοράς, εκπροσωπούν το Ελληνικό ποδήλατο και πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας. Είναι κατασκευασμένα ώστε να παρέχουν στον ποδηλάτη κορυφαία ποδηλατική εμπειρία και γι αυτό έχουν κατακτήσει την κορυφή της Εληνικής αγοράς καθώς και την προτίμηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών. Η IDEAL διαθέτει πλήρη και άρτια γκάμα ποδηλάτων για όλες τις ηλικίες και χρήσεις.

Η εταιρία κατασκευής χειροποίητων αγωνιστικών ποδηλάτων  FIDUSA εδρεύει και λειτουργεί στο νησί της Ρόδου. Ιδρυτής της ο Γιώργος Βογιατζής, πρωταθλητής Ελλάδας στην ποδηλασία για πρώτη φορά το 1977, στα 17 του χρόνια, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στον αγώνα των 1.000 μέτρων. Ήδη από το 1985 ενδιαφέρεται για την τεχνολογία και την επιστήμη που αναπτύσσεται γύρω από την κατασκευή αγωνιστικών ποδηλάτων. Ενάντια στο ρεύμα της μαζικής παραγωγής, τα ποδήλατα FIDUSA είναι μελετημένες, χειροποίητες και απόλυτα εξατομικευμένες κατασκευές. Μέσα στα 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγωνιστική ποδηλασία οι Έλληνες αθλητές ποδηλασίας, με σύμμαχο το custom FIDUSA τους, έχουν κερδίσει περισσότερα από 160 πανελλήνια πρωταθλήματα. Αυτήν την ίδια και σταθερή ποιότητα προτιμούν μέχρι σήμερα κορυφαίοι Έλληνες πρωταθλητές δρόμου και πίστας, όπως η ροδίτισσα πρωταθλήτρια Ελλάδας Ελισάβετ Χατζή. Η εταιρία FIDUSA, παράλληλα με την τεχνογνωσία και πείρα της, χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και εργαλεία όπως το Bikefitting Analysis System για να «μεταφράσει» τα ανθρωπομετρικά μεγέθη του αναβάτη σε διαστάσεις και αναλογίες για τον custom σκελετό του ποδηλάτου του. Το ποδήλατο πρέπει να είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του αναβάτη για να θεωρείται ολοκληρωμένο και άρτιο. Σε όλη την διάρκεια της εξέλιξης των υλικών και των εξαρτημάτων ο Γιώργος Βογιατζής υπήρξε πρωτοπόρος, διατηρώντας ωστόσο την βασική αξία που διέπει την εταιρία FIDUSA από την ίδρυσή της. Αρχικά οι σκελετοί FIDUSA κατασκευάζονταν με την μέθοδο της μπρουτζοκόλλησης, με μούφες, μέθοδος που είχε παραμείνει στάσιμη για περισσότερα από 100 χρόνια, και που παρουσίαζε ένα βασικό μειονέκτημα: ο αναβάτης έχανε δύναμη καθώς ο σκελετός ήταν υπερβολικά εύκαμπτος λόγω του μπρούτζου. Από το τέλος του 2005, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κατσάνη, ειδικευμένο μηχανολόγο υλικών που ζει και εργάζεται στην Αγγλία, και με τεχνικούς εξειδικευμένους στα ανθρακονήματα, η FIDUSA απέκτησε το know how και τη δυνατότητα να κατασκευάζει custom σκελετούς carbon, και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Αυτού του είδους η εξατομίκευση των σκελετών FIDUSA, με παράλληλη αξιοποίηση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας για την οποία προβάλλονται οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, είναι φαινόμενο που υπάρχει σε πολύ λίγες μονάδες ανά τον κόσμο. Οι σωλήνες με carbon (ανθρακονήματα) FIDUSA αποδείχτηκαν και πιστοποιήθηκαν ως ασφαλείς στις εργαστηριακές δοκιμές, αφού όταν έσπαζαν, δεν γίνονταν κομμάτια αιχμηρά και επικίνδυνα. Μέσα από την έρευνα και την επιμονή είναι που η εταιρία FIDUSA μπορεί και συνεχίζει τις custom κατασκευές, ακόμη και με τα ανθρακονήματα. Η υπογραφή του Γιώργου Βογιατζή αποτελεί την εγγύηση της αντοχής, και η αυθεντικότητα των custom σκελετών FIDUSA εναρμονίζεται απόλυτα με την μοναδικότητα του κάθε ξεχωριστού αναβάτη.

Οι δυο αυτές εταιρίες διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα ποδηλάτων για όλες τις ηλικίες και χρήσεις (αγωνιστικά, trekking, mountain bike κτλ) προσφέροντας μοναδική σχέση ποιότητας / τιμής.