Πεζοπορία στο κάστρο της Καστάνιτσας και τον Πραστό (pics)

Πεζοπορία στο κάστρο της Καστάνιτσας και τον Πραστό (pics)

Νοέμβριος 03, 2015 - 12:05

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ), συνεχίζοντας το σερί των τελευταίων επιτυχημένων εξορμήσεών του, σε τόπους που δεν επισκέπτεται κάποιος εύκολα, πραγματοποίησε και την περασμένη Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2015, εξόρμηση στον Πάρνωνα.

Συγκεκριμένα, εξήντα ορειβάτες ξεκίνησαν από το όμορφο τσακωνοχώρι της Καστάνιτσας, που ήταν ντυμένο στα γιορτινά του, λόγω της προηγηθείσης το Σάββατο γιορτής του κάστανου. Αφού ανέβηκαν στο κάστρο της Καστάνιτσας, συνέχισαν με κατεύθυνση τον Πραστό. Μετά από περίπου μισής ώρας ανάβαση σε πανέμορφο καστανοδάσος, πατώντας το πρασινοκίτρινο χαλί των πεσμένων φύλλων του καστανεώνα, η μεγάλη αυτή ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Η μέν πρώτη,  μέσα από  σηματοδοτημένο μονοπάτι έφτασε στον Πραστό, αφού διέσχισε ειδυλλιακό ελατοδάσος και στη συνέχεια καλντερίμι το οποίο περνούσε ακριβώς πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι της Μαζιάς. Συνολική διάρκεια της πορείας αυτής ήταν δυόμιση ώρες.

Η δεύτερη ομάδα, συνέχισε προς την εγκαταλελειμμένη μονή Κοντολινάς περνώντας μέσα από πανέμορφο καστανεώνα. Μετά από την σχετικά στάση για ενημέρωση και ανεφοδιασμό, η πορεία συνέχισε μέσα από  πυκνό ελατοδάσος στο ρέμα της Μαζιάς με τη συντροφιά τους κελαρύζοντος νερού και των τιτιβισμάτων των πουλιών.

 Ήταν μια πορεία αρκετά απαιτητική, ωστόσο το περιβάλλον γεμάτο οσμές και φθινοπωρινά χρώματα, ήταν τόσο εντυπωσιακό, που έσβησε μονομιάς κάθε υποψία κόπωσης.  

Βγαίνοντας από το δάσος, ακολούθησε το ελαφρώς ανηφορικό μονοπάτι προς το έτερο τσακονωχώρι, τον ιστορικό Πραστό, με το πλήθος των τρίπατων αρχοντικών οικισμάτων και ναών του.

Αφού απήλαυσαν την υπέροχη θέα προς τα ανατολικά κατέληξαν και αυτοί στην ταβέρνα του Χιώτη, όπου ήδη είχαν καταφθάσει οι συνορειβάτες της πρώτης ομάδας. Εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα συνοδευόμενα με κοκκινέλι ολοκλήρωσαν την πλούσια από κάθε άποψη και αίσθηση εξόρμησή.

Να ευχαριστήσουμε τους αρχηγούς μας (Γιάννη και Ηλία) για την άψογη προετοιμασία της εξόρμησης και ιδίως για τη σηματοδότηση μέσα στο σχετικά δύσκολο φαράγγι της Μαζιάς.

 Η επόμενη εξόρμηση του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στον Σκίαθι πάνω από την Κανδήλα. Θα είναι μια κοινή πορεία με τον ΕΠΟΣ Φυλής.

Τα γκρίζα σύννεφα που μας συνόδευσαν κατά τη διάρκεια της πορείας έγιναν πιο πυκνά με την αναγγελία εκδημίας του εκλεκτού συμπολίτη και φίλου Ανδρέα Κωτσιόπουλου που με τη σοφία και τις απέραντες γνώσεις του, νουθετούσε εμάς τους νεότερους. Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και αγάπη.