Πεζοπορία στο φαράγγι της Πορτίτσας

Πεζοπορία στο φαράγγι της Πορτίτσας

Φεβρουάριος 06, 2013 - 10:57

Σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρεθείς έχει να σου χαρίσει πανέμορφα τοπία που μόνο η φαντασία της φύσης μπορεί να δημιουργήσει.
Βρεθήκαμε στα Γρεβενά ένα Σαββατοκύριακο του Γενάρη και μετά τη προτροπή ενός ντόπιου φίλου επιλέξαμε να πάμε  να περπατήσουμε μέχρι το γεφύρι της Πορτίτσας.

Το χωρίο Σπήλαιο βρίσκεται 23 χλμ από τα Γρεβενά και αποτέλεσε την  αφετηρία της βόλτας μας. Το γεφύρι βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας, στη κοιλάδα Κανάβη. Μια εκπληκτική διαδρομή που ξεκινάει με μια 40 λεπτη πεζοπορία  προσιτή σε  κάθε ηλικία. Κατηφορίζοντας για το γεφύρι της Πορτίτσας σε ένα πετρόκτιστο χιονισμένο  μονοπάτι κρυμμένο ανάμεσα στο θαμνώδες φυτό «Πυξάρι» και διασχίζοντας ξεπρόβαλαν τα νερά του βενέτικου, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ελλάδας, και το άγριο τοπίο άρχισε να δείχνει το φιλικό του πρόσωπο.  Φτάνοντας στο  τέλος της πεζοπορίας μας, καταλήξαμε στο πανέμορφο γεφύρι της πορτίτσας,  αντικρίσαμε   το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού με τους επιβλητικούς  βράχους  ύψους  150μ-200μ οι οποίοι σχημάτιζαν μια νοητή πόρτα προς το άγνωστο.

Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743 και σύμφωνα με πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Το γεφύρι είναι  δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να αγγίζει  τα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , ενώ το  συνολικό του ύψος φτάνει τα 7,80μ.Υπάρχει ένα άνοιγμα δίπλα στο ποτάμι που είναι ιδανικό για καλοκαιρινή κατασκήνωση και αν είναι χαμηλή   η στάθμη του νερού,  η διάσχιση του φαραγγιού είναι εφικτή.

Μετά από την ξεκούραση μας και το ανάλογο τσιμπολόι  πήραμε τον δύσκολο δρόμο της επιστροφής, χαράζοντας  διαφορετική διαδρομή καταλήξαμε  και πάλι στην πλατεία του χωριού Σπήλαιο. Τι καλύτερος τρόπος να αποχαιρετίσουμε το χωρίο από το να πιούμε ένα τσιπουράκι στη ταβέρνα της πλατείας. Όσο και  αν δυσανασχετώ όταν είναι να περπατήσω, πάντα χαίρομαι που τελικά επιλέγω  να με «κουράσω».

Λ.Σ.