Πέθανε ο «πατέρας» του snowboard

Πέθανε ο «πατέρας» του snowboard

Σεπτέμβριος 23, 2012 - 21:31

Πέθανε σε ηλικία 61 ετών, έπειτα από σύντομη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια, ο Τομ Σιμς, ο άνθρωπος που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο σνόουμπορντ. Ο Σιμς ήταν ένας σπουδαίος αθλητής του σκέιτμπορντ, από το οποίο εμπνεύστηκε την κατασκευή της «χιονοσανίδας».

Είναι άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από 1998 με εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς και άλλους τόσους που το εξασκούν. Το σνόουμπορντ είναι ένα από τα πιο θεαματικά, αλλά και αγαπητά σπορ, που θεωρείται σχετικά καινούργιο στο παγκόσμιο αθλητικό πανόραμα.

Από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης όλοι όσοι ασχολούνται με τη «χιονοσανίδα», θρηνούν αυτόν που την εφηύρε, τον Τομ Σιμς, που εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Σάντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 61 ετών. Σύμφωνα με δηλώσεις της οικογένειας του εκλιπόντος, ο Σιμς υπέστη καρδιακή προσβολή.

Ο Σιμς ήταν αθλητής, επιχειρηματίας και σχεδιαστής. Ως αθλητής του σκέιτμπορντ αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1975, ενώ παγκόσμιο τίτλο κατέκτησε και ως αθλητής του σνόουμπορντ, το 1983.

Οι παγωμένοι δρόμοι, στους οποίος δεν μπορούσε να κάνει σκέιτ, τον οδήγησαν στο σχεδιασμό του σνόουμπορντ, όπως δήλωσε πριν λίγα χρόνια. «Δεν ήξερα να κάνω σκέιτ πάνω σε παγωμένους δρόμους. Ήταν επικίνδυνο. Ήθελα να βρω κάτι για να αντικαταστήσω το σκέιτ μου και εμπνεύστηκα το σνόουμπορντ.»

Ο Σιμς σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο του σνόουμπορντ το 1963, σε ηλικία 12 ετών. Ποιος ξέρει αν τότε μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία που θα είχε η εφεύρεσή του. Οι λάτρεις, πάντως, των χειμερινών αθλημάτων, του είναι ευγνώμονες.

sport-fm.gr