Περιφερειακά θέρετρα σκι επενδύουν για να δελεάσουν επισκέπτες

Περιφερειακά θέρετρα σκι επενδύουν για να δελεάσουν επισκέπτες

Νοέμβριος 12, 2012 - 11:46

Καθώς οι σκιέρ στην περιοχή αδημονούν για την πρώτη σημαντική χιονόπτωση, τα χειμερινά θέρετρα πραγματοποιούν προετοιμασίες, ελπίζοντας να αυξήσουν τους αριθμούς επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση.

Πολλοί σοβαροί λάτρεις του σκι θα περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, ειδικά σε Σλοβενία και Αυστρία. Ωστόσο μεγάλος αριθμός θα αναγκαστεί, λόγω οικονομικών περιορισμών, να αναζητήσει θέρετρα εντός της πατρίδας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της περιοχής, με εξαίρεση το Βελιγράδι, βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από ένα θέρετρο σκι. Το Σεράγεβο έχει τα Ολύμπια Όροι της Γιαχορίνα, οι Ιγκμάν, Μπιελάσνιτσα και Μπάνια Λούκα έχουν τα Κοζάρα, Βλάσιτς και Κούπρες. Οι πιο κοντινές πλαγιές στο Βελιγράδι είναι οι Ζλάτιμπορ και Κοπαόνικ.

Αυτό το καλοκαίρι, τα θέρετρα προετοίμασαν πλαγιές και ανελκυστήρες σκι, ενώ σε κάποια βουνά προέβησαν σε ανακαινίσεις.

Το θέρετρο Γιαχορίνα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) προσέθεσε ένα ακόμα εξαθέσιο ανελκυστήρα καρέκλα για να εξασφαλίσει ελάχιστο χρόνο αναμονής στα πάνω από 12.000 μέτρα πλαγιών σκι που διαθέτει. Επίσης, κοντά στη μεγαλύτερη πλαγιά, την Πολίτσε, προστέθηκε υπόγειο γκαράζ.

Το πρόγραμμα ανακαίνισης του Γιαχορίνα, ύψους 21 εκατ .ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2008 για να βελτιώσει τις συνθήκες στις πλαγιές και να διευρύνει τις τουριστικές παροχές, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Αν και δεν υπάρχουν εκτιμήσεις γι' αυτή την τουριστική σεζόν, οι κρατήσεις είναι ήδη στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, το οποίο έφερε κέρδη 1,23 εκατ. ευρώ -- προσθέτοντας το Γιαχορίνα στα κορυφαία θέρετρα σκι της περιοχής.

"Με όλες αυτές τις βελτιώσεις, το Γιαχορίνα θα αποκαταστήσει την παλιά δόξα του και θα αποκτήσει ηγετική θέση μεταξύ των θερέτρων σκι της περιοχής", δήλωσε ο Ζόριτσα Στογιάνοβιτς, εκπρόσωπος Τύπου της OC Jahorina, στους SETimes.

Ωστόσο ο στόχος είναι αλαζονικός λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό.

Τα γειτονικά θέρετρα, Μπιελάσνιτσα και Ίγκμαν, τα οποία διαχειρίζεται η ZOI 84, σχετίζονται με το Γιαχορίνα. Τα τρία όρη φιλοξένησαν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984.

Η επιχείρηση που διαχειρίζεται το θέρετρο θα επενδύσει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ αυτό το έτος σε ανακαινίσεις. Οι προγραμματισμένες βελτιώσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερες διαδρομές σκι, προσθήκη περισσότερων εστιατορίων και ξενοδοχείων και αναβαθμίσεις στις διαδρομές περιπάτου και άλλες ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

"Σύμφωνα με τις επενδύσεις μας, αναμένουμε περισσότερους τουρίστες αυτή τη σεζόν. Θα έχουν τις καλύτερες συνθήκες για σκι", δήλωσε η Μουαμέρα Σέχιτς, εκπρόσωπος Τύπου της ΖΟΙ 84, στους SETimes.

Μετά τις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990, τα τρία θέρετρα χωρίστηκαν -- το Γιαχορίνα πήγε στη Δημοκρατία Σέρπσκα και τα άλλα δυο στην Ομοσπονδία της Β-Ε.

Η Σέχιτς ανέφερε πως ελπίζει πως τα όρη θα ενωθούν ξανά ως κοινή επιχείρηση. Η ενοποίηση είναι λογική, ανέφερε, καθώς και τα τρία είναι μέρος της ίδιας οροσειράς, ωστόσο χωρίζονται με γραμμές οντότητας.

"Εξαρτάται από τους πολιτικούς. Πρέπει να αναγνωρίσουν πως είναι απαραίτητο. Είχαμε ήδη καλή συνεργασία, ίσως το επόμενο έτος να εκδίδουμε κοινά πάσα σκι και για τα τρία θέρετρα", δήλωσε η Σέχιτς.

Το θέρετρο σκι Κοπαόνικ, το οποίο διαχειρίζεται η Ski resorts της Σερβίας, αναμένει και αυτό καλύτερη σεζόν.

Όπως ανέφερε η Άνα Γιοβάνοβιτς, εκπρόσωπος Τύπου της Ski resorts της Σερβίας, η τελευταία σεζόν του Κοπαόνικ ήταν επιτυχημένη. Το θέρετρο πώλησε 108.000 πάσα σκι -- αύξηση 30 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2010. Το Κοπαόνικ, μαζί με τα θέρετρα Ζλάτιμπορ και Στάρα Πλάνινα, όλα υπό τη διοίκηση της Ski resorts της Σερβίας, είχαν έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

"Οι διαδρομές σκι στο Κοπαόνικ καλύπτονται πλήρως από κανόνια χιονιού, έτσι δεν εξαρτόμαστε από το φυσικό χιόνι στο ελάχιστο", δήλωσε στους SETimes.

Ο σκιέρ Ντούσκο Μάριτς από τη Μπάνια Λούκα δήλωσε στους SETimes πως αυτή τη σεζόν, όπως και στο παρελθόν, σκοπεύει να πάει για σκι, ωστόσο δεν έχει αποφασίσει που.

"Τα θέρετρα στην περιοχή έχουν το πλεονέκτημα καθώς δεν είναι πολύ μακριά. Ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να ανταγωνιστούν θέρετρα της Αυστρίας, Ιταλίας ή Σλοβενίας", δήλωσε ο Μάριτς.

Ωστόσο, ο Μάριτς ανέφερε πως αν συνεχίσουν τις βελτιώσεις, τα περιφερειακά θέρετρα μπορούν να αναγκάσουν τα θέρετρα της ΕΕ να μοχθήσουν για να βγάλουν χρήματα.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Του Μλάντεν Ντραγκοΐλοβιτς για τους Southeast European Times στη Μπάνια Λούκα -- 09/11/12