Πανελλήνιο κύπελλο κατάβασης Open

Πανελλήνιο κύπελλο κατάβασης Open

Απρίλιος 24, 2013 - 21:13

Μια διαδρομή με κλίσεις, πολλά μεγάλα άλματα, drops, step down, υψηλές ταχύτητες και άγριο πεταλάρισμα έκαναν 160 riders σε πέντε κατηγορίες να κυνηγήσουν τα όρια τους!

Από τον προκριματικό, τα χρονόμετρα πήραν φωτιά! Ο Κώστας Ανδριώτης όρμησε αποφασισμένος και ίσιωσε τα πάντα! Με χρόνο 2:20.676 τέθηκε επικεφαλής και έδειξε ότι είναι το “αφεντικό”.

Ενώ στην δεύτερη θέση (+4,1’’) απειλητικός ο Γιώργος Αργυριάδης έτοιμος για την έκπληξη! Επτά δέκατα πιο πίσω ο Δημήτρης Οικονόμου με το μάτι να γυαλίζει και ο Ελισσαίος Γουβής με τα τρελά του wip. Από κοντά οι Γιάννηδες, Ιωάννου και Κορφιάτης που συμπληρώνουν την εξάδα και πίσω τους σφαγή! Μόνο ο Φίλιππος Χατζηκυριάκος έδειχνε cool και… ήταν! Χαμός και στην κατηγορία Junior με τον αλματάκια Πέτρο Ατσαλή να κάνει πρώτο χρόνο (14ος γενικής) και τον σταθερό Δημήτρη Μπαξεβάνο να ακολουθεί προσπαθώντας να βρει το σωστό στήσιμο για το ποδήλατο του. Ο Βαγγέλης Δημόπουλος έκανε την έκπληξη και βρέθηκε τρίτος, ενώ ο νικητής του προηγούμενου αγώνα, Σταμάτης Κριεμάδης, ήταν μόλις πέμπτος. Οριακή ήταν η επικράτηση του Σπύρου Σαρτζετάκη από τον Πάρι Αγορόπουλο στην κατηγορία Master, με τρίτο τον Βασίλη Τσιαντίκο που εντυπωσιάζει με το ανάλαφρο στυλ του. Όλα ήταν έτοιμα λοιπόν για έναν μεγάλο τελικό με 15 αναβάτες απ’ όλη την Ελλάδα να δείχνουν ικανοί να διεκδικήσουν μια θέση στην εξάδα της γενικής! Κι έτσι κι έγινε. Σφαγή. Ένας πραγματικά πολύ δυνατός τελικός…

Στην κατηγορία Elite πήραν εκκίνηση οι 60 ταχύτεροι της κατηγορίας και έγινε πραγματικό πανδαιμόνιο, με τους έντεκα πρώτους στριμωγμένους μέσα σε 11’’! Δεν ήταν όμως μόνο ο φοβερός συναγωνισμός που εντυπωσίασε, αλλά και το υψηλό θέαμα… Ο Κώστας Ανδριώτης είχε τον πρώτο λόγο και μίλησε στο τέλος. Έκανε μια ακόμη φοβερή κατάβαση, οδήγησε αλάνθαστα, πήδηξε με τα όλα το τελευταίο διπλό και πεταλάρισε σπινάρωντας το πίσω ελαστικό του μέχρι την γραμμή του τερματισμού! Χρόνος 2:18.682 και μια πεντακάθαρη νίκη. Εκπληκτική εμφάνιση έκανε και ο Οικονόμου, που πέρασε “τάγμα θανάτου” όλα τα άλματα και πάτησε άγριο πετάλι για να πάρει τελικά την δεύτερη θέση με χρόνο 2:21.622! Τρίτος, ο μόνιμος διεκδικητής του βάθρου Γιάννης Ιωάννου που ήταν μόλις ένα δέκατο ταχύτερος από τον Ελισσαίο Γουβή! Δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τη νίκη φέτος ο Στάνισλαβ Τακίδης καθώς μια έξοδος σε μια τεχνική στροφή με πούδρα τον περιόρισε στην πέμπτη θέση. Αντίστοιχα δεν βελτίωσε τον χρόνο του ο Αργυριάδης, ωστόσο έκανε μια ακόμη έξυπνη και αποδοτική κατάβαση και ανταμείφθηκε με την έκτη θέση, με τον Μάρκο Μπουρνιά να μην βγάζει κάποιες δύσκολες γραμμές και να μένει έβδομος. Εξαιρετική εμφάνιση από τους Αντώνη Βαλιάδη, Άρη Χατζηγεωργίου και Βαγγέλη Καββαδά που συμπλήρωσαν την δεκάδα της κατηγορίας και της γενικής. Μια ακόμη κατάβαση με λάθη άφησε πίσω τον Πολυχρονόπουλο, ενώ άτυχος ήταν ο Κορφιάτης που βρήκε το πετάλι του σε βράχο καθώς πεταλάριζε με δύναμη πριν το άλμα της Red Bull. Έφυγε άσχημα και με πολύ υψηλή ταχύτητα, αλλά ευτυχώς χωρίς κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Την πτώση του αγώνα πάντως την είχε ο Κίμων Μπαλασόπουλος στο ίδιο άλμα, αλλά αποδείχθηκε κι αυτός αμάσητος.
Στην κατηγορία Junior 30 λυσσασμένοι πιτσιρικάδες ήταν έτοιμοι για όλα! Ο Σταμάτης Κριεμάδης ήταν αυτός που ανέβασε στροφές και όντας ο μόνος της κατηγορίας που έσπασε το φράγμα των 2:30’, πήρε την δεύτερη φετινή του νίκη, τερματίζοντας παράλληλα στην 12η θέση της γενικής. Δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Μπαξεβάνος που προτίμησε να μην ρισκάρει στο ξερό τερέν. Το καλύτερο αγώνα της καριέρας του έκανε ο Ιάκωβος Μηλιαράκης που με χρόνο 2:36.625 σκαρφάλωσε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Το άγχος του φαβορί κατέβαλε τον Πέτρο Ατσαλή που έκανε λάθη, έχασε 5” σε σχέση με το χρόνο του προκριματικού κι έμεινε τέταρτος. Στην πέμπτη θέση ο φουλ επιθετικός Δημήτρης Καραγιάννης που έχασε πολύτιμο χρόνο στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Οριακά έκτος ο Γιώργος Τσιλιγκιρόγλου με τρία δέκατα διαφορά από τον Φαίδωνα Μπουλούμπαση. Πανικός δηλαδή!

Στην κατηγορία Master ο Τσιαντίκος πήρε μια αέρινη και άξια νίκη. Χωρίς υπερβολές και με φοβερή ροή κατέβασε το χρόνο του κατά 3’’ και άφησε δεύτερο τον Σαρτζετάκη και τρίτο τον Αγορόπουλο που με δανεικό ποδήλατο (χορηγία Μίκο) κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Ένας ακόμη γρήγορος αναβάτης από την Καλαμπάκα ο Γιώργος Πρεβέντης, έδειξε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει (4ος), ενώ Τρίμης και Κωστόπουλος με μεταξύ τους διαφορά δύο δέκατα, συμπλήρωσαν την εξάδα. Απών από τη μάχη της κορυφής, ο νικητής του πρώτου αγώνα Ερνέστος Σακελαράκης, που δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού, αλλά και ο Alessio Toninelli που έσφιξε τα δόντια και αγωνίστηκε με άσχημη θλάση στο χέρι (9ος).

Στην κατηγορία Veteran ο Φώτης Σκαρής πήρε τη νίκη, μπροστά από τον πάντα χαμογελαστό Γιώργο Νικολάου. Τη δική τους μάχη για μια θέση στο βάθρο είχαν Παντελεάκης και Καστάνης με τον Παντελεάκη τελικά να φεύγει με το έπαθλο της τρίτης θέσης. Η Ειρήνη Μαυράκη Μπασδάνη ως μοναδική γυναίκα πήρε τη νίκη, αλλά επεισοδιακά! Βλέπετε είχε μια άσχημη πτώση σε ένα άλμα της διαδρομής και κατάφερε να τερματίσει παρά την ελαφρά διάσειση!

Τέλος στην κατηγορία Hard Tail συμμετείχαν 11 αναβάτες και πρώτος ήταν ο Γιάννης Παρταφύλλας με διαφορά 47 εκατοστά από τον Γιάννη Χριστοφιλόπουλο που έκανε το αγωνιστικό του ντεμπούτο και πήδηξε όλα τα άλματα! Τρίτος ήταν ο Παναγιώτης Μεντάκης, ενώ σε ένα κομμάτι κατάφερε να τερματίσει ο Αλέξανδρος Σταυρουλάκης ο οποίος είδε να του φεύγει ο εμπρός τροχός στο σιδερένιο άλμα! Σημαντική ήταν η απουσία του πρωταθλητή Μπάμπη Χαϊδεμενάκη λόγω τραυματισμού στον αυχένα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φιλοδοξεί να επιστρέψει δυναμικά στα Γιάννενα…

Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, το πρόγραμμα κύλησε χωρίς καθυστερήσεις, ενώ πολύ καλή ήταν η εκφώνηση του Φώτη Σκαρή που κράτησε τους θεατές στις μύτες των ποδιών τους… Συγχαρητήρια αξίζουν στον Νίκο Βασιλακάκο –έναν από τους πρωταγωνιστές της κατηορίας Junior-που δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού και προσέφερε τις υπηρεσίες του ως κριτής. Το Terminator εξολόθρευσε αρκετούς αγωνιζόμενους, αλλά χωρίς κανένα σοβαρό τραυματισμό. Περαστικά σε όλους!
Έτσι έκλεισε με απόλυτη επιτυχία ο 2ος αγώνας του Πανελλήνιου Κυπέλλου κατάβασης με εξαιρετικούς αθλητές από όλη την Ελλάδα. Αναμένεται συναρπαστική συνέχεια στα Γιάννενα στις 26/5 σε μια πραγματικά απαιτητική και γεμάτη με μεγάλες κλίσεις, πίστα.

Στοιχεία της διαδρομής:
Trail: Terminator
Μήκος: 1,4km
Υψομετρική: 130m
Max speed: 50KM/h

Gravity Freaks
Αναλυτικά αποτελέσματα στο: www.sportstiming.gr/live/

Aπό το redbull.com.gr