Παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης στον Αρκτικό κύκλο από Ρώσους δύτες

Παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης στον Αρκτικό κύκλο από Ρώσους δύτες

Αύγουστος 10, 2015 - 17:34

Το παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση κατέκτησαν Ρώσοι δύτες, κατεβαίνοντας στα 111 μέτρα βάθος στην παγωμένη θάλασσα του Μπάρενς, με στόχο τη δοκιμή νέου καταδυτικού εξοπλισμού ρωσικής κατασκευής και τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής στον Αρκτικό Κύκλο, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Οι θάλασσες της Ρωσίας».

Μια ομάδα δυτών από τη ρωσική πόλη Καζάν καταδύθηκαν στη Θάλασσα του Μπάρεντς της βορειοδυτικής Ρωσίας, πραγματοποιώντας τη βαθύτερη βουτιά -111 μέτρα - που έγινε ποτέ στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Στη διάρκεια της κατάδυσης δοκιμάστηκε ο εξοπλισμός τους και συλλέχθηκαν στοιχεία για τις επιπτώσεις της πίεσης του νερού στο ανθρώπινο σώμα στα μεγάλα βάθη, αλλά και στοιχεία για τους τοπικούς θαλάσσιους οργανισμούς.

Επικεφαλής των υποβρύχιων ερευνητών ήταν ο Ντμίτρι Σίλερ, ενώ το επίτευγμα καταγράφηκε από το μέλος της ομάδας του Ζακ-Υβ Κουστώ, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καταδύσεων, Μποτζάνα Οστόζιτς.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν οι δύτες αναπτύχθηκε από τη ρωσική εταιρεία Termodinamika, θυγατρική της κρατικής εταιρείας Rostec. Είναι συμβατός για χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ δοκιμάστηκε στο εργαστήριο σε βάθη έως και 300 μέτρων, με θερμοκρασία νερού από περίπου -2 βαθμούς και θερμοκρασία αέρος στην επιφάνεια μέχρι -19,5 βαθμούς Κελσίου.

Το 18μελές πλήρωμα είναι όλοι έμπειροι δύτες που έχουν βουτήξει στα πιο κρύα νερά της Γης, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής. «Οι καταδύσεις σε παγωμένα ύδατα συνεπάγονται επιπλέον κινδύνους, όπως: θερμοκρασία, απρόσμενα ρεύματα, σκοτάδι, μεγάλα ζώα, καθώς και έλλειψη απαραίτητων πληροφοριών» λέει ο Αλέξανδρος Γκουμπίν, μέλος της αποστολής.

Θαλάσσια ζώα και έρευνα για το στρες

Στη διάρκεια της κατάδυσης συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τα είδη που ενδημούν στα παράκτια ύδατα. Κανείς ερευνητής επιστήμονας μέχρι τώρα δεν είχε καταδυθεί σε αυτά τα νερά, πάνω από τα 20 μέτρα, ενώ χρησιμοποιούσαν σκάφη με ειδικά δίχτυα για τη συλλογή βενθικών οργανισμών, μικρών ζώων και φυτών που ζουν στον βυθό της θάλασσας. Πάντως είναι βέβαιο ότι οι δύτες συγκέντρωσαν ακριβέστερα στοιχεία από την τοπική θαλάσσια ζωή.

Τα δείγματα που έλαβαν θα παραδοθούν στο Πολικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Αλιείας και Ωκεανογραφίας «Κνιπόβιτς» στην πόλη Μουρμάνσκ. «Θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα γύρω από την κατανομή σε φύκια, μαλάκια, μαλοακόστρακα και εχινόδερμα, στο βυθό της θάλασσας» δήλωσε ο Κονστναντίν Σοκολόφ επικεφαλής του τμήματος για την έρευνα παράκτιων υδάτων του Ινστιτούτου, συμπληρώνοντας ότι «οι δύτες τράβηξαν φωτογραφίες, που θα μας χρησιμεύσουν. Οι ίδιοι δεν είναι βιολόγοι, αλλά και η δική τους ματιά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για εμάς».

Ένας άλλος στόχος της αποστολής ήταν η έρευνα γύρω από την κατάσταση των ίδιων των δυτών σε ακραία βάθη. Ως γνωστόν, η υψηλή πίεση επιβαρύνει ακόμη και τους πιο έμπειρους αυτοδύτες, ενώ παρών είναι και ο κίνδυνος της «νάρκωσης αζώτου», που σε μεγάλα βάθη προκαλεί μεταβολή συμπεριφοράς, η οποία εκδηλώνεται συνήθως ως πανικός ή ευφορία. Η συλλογή επιστημονικών δεδομένων θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης, αλλά και της αντίληψης των δυτών.

περισσότερα στην ιστοσελίδα: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ