Παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro – η Καστοριά στο επίκεντρο του κόσμου

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro – η Καστοριά στο επίκεντρο του κόσμου

Ιούνιος 25, 2013 - 17:17

Είναι Κυριακή απόγευμα, δίπλα στην πανέμορφη λίμνη της Καστοριάς. Σα να μην έχουν οδηγήσει ούτε λεπτό, οι κορυφαίοι αναβάτες στον κόσμο στήνονται ένας – ένας στην ουρά για το τελευταίο τους πέρασμα από την ειδική extreme μέσα στην πόλη του Ελληνικού βορά. Σε κάθε μία από τις τρεις κύριες κατηγορίες του θεσμού, το ενδιαφέρον είναι έντονο.

Στην Enduro1, λίγα μόλις μέτρα χωρίζουν τον εκπληκτικό Antoine Meo από την κατάκτηση του τέταρτου σερί παγκόσμιου πρωταθλήματος στην καριέρα του. Κάπως ανάλογα είναι και τα πράγματα στην “μεγάλη” κατηγορία Enduro3, όπου ο Christophe Nambotin θέλει κι αυτός ένα ακόμη καλό πέρασμα για να πάρει τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του. Την ίδια στιγμή, σε μία μάχη με τα δευτερόλεπτα που κρατά ώρες, από νωρίς το πρωί, ο Ιταλός Alex Salvini παλεύει με τον Pela Renet για τη νίκη στην Enduro2.

Είμαστε στην Καστοριά, πλησιάζουμε στα τέλη του Ιούνη, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30ο C και μπροστά στα μάτια μας, οι καλύτεροι αναβάτες enduro στον κόσμο, προσφέρουν στους εκατοντάδες θεατές ένα θέαμα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη τους για πολύ καιρό. Το αγωνιστικό τριήμερο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Καστοριάς, ξεκίνησε από το απόγευμα της Παρασκευής, με ένα κοινό πέντε χιλιάδων θεατών να παρακολουθεί την πρώτη χρονομετρημένη ειδική, την KTM Supertest, στην σύντομη αλλά απαιτητική διαδρομή μέσα στην πόλη της Καστοριάς.

Τα πάντα είναι οργανωμένα στην εντέλεια και με στόχο να προσφέρουν άπλετο θέαμα. Και οι θεατές που παρακολουθούν την KTM Supeterst της Παρασκευής είναι με διαφορά περισσότεροι από κάθε άλλη ειδική παγκόσμιου πρωταθλήματος στην χώρα μας, στις εφτά προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις του από το 2002 και μετά. Σφραγίζοντας την επικράτησή του με ένα θεαματικό heel clicker στο άλμα κάτω από την αψίδα της Red Bull, o Ivan Cervantes πετυχαίνει τον καλύτερο χρόνο στην πρώτη αυτή ειδική και ένα μακρύ και δύσκολο Σαββατοκύριακο ξεκινά για όλους του αθλητές.

Το enduro είναι πάνω από όλα ένας αγώνας αντοχής, κάτι που αποδεικνύεται για τα καλά στον αγώνα του Σάββατου, που ξεκινά στις 9.00 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά μετά το μεσημέρι. Οι αθλητές του θεσμού καλούνται να ολοκληρώσουν τέσσερις γύρους και να χρονομετρηθούν σε σύνολο δεκατριών ειδικών διαδρομών. Το χρονόμετρο κάθε ειδικής είναι ο τελικό και πλέον αυστηρός κριτής και αυτό ορίζει την εξέλιξη του αγώνα. Ο Christophe Nambotin με αλάνθαστη οδήγηση υψηλού επιπέδου είναι ο ταχύτερος αναβάτης της ημέρας, την στιγμή που κάθε κατηγορία έχει τη δική της μάχη.

Στην επανάληψη της Κυριακής, οι ειδικές διαδρομές επάνω στο βουνό έχουν βγάλει μπόλικη πέτρα κι έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες. Εκτός από άρτια τεχνική κατάρτιση, πλέον παίζει σπουδαίο ρόλο και η φυσική κατάσταση μαζί με την αντοχή των αθλητών του enduro. Ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, εφτά Έλληνες, παρά την κρίση της εποχής, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, με τον Βασίλη Σιαφαρίκα, μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδος από το 2005, να οδηγεί συνετά και αρκετά ώριμα και να κερδίζει στην άτυπη κατάταξη μεταξύ των Ελλήνων και τις δύο μέρες.

Ο αγώνας της Κυριακής πλησιάζει στο τέλος του, αλλά η επίδοση των “παγκόσμιων” βελτιώνεται συνεχώς, όσο πιο σκληρές κι αν γίνονται οι συνθήκες. Ο Antoine Meo και ο Christophe Nambotin παίρνουν ένα ακόμη πρωτάθλημα στην καριέρα τους, αλλά είναι το πέρασμα του Alex Salvini από την τελευταία ειδική extreme εκείνο που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη και τα όνειρα όλων των θεατών. Ο Ιταλός, στον δρόμο για το πρώτο του πρωτάθλημα οδηγεί εκπληκτικά την αγωνιστική του HM-Honda. Ρισκάρει, πιέζει στο όριο, στρίβει πολύ γρήγορα στο βαθύ λούκι που έχει δημιουργηθεί στις κλειστές στροφές και αφήνει άφωνους όλους τους θεατές.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro ολοκληρώνει το πέρασμά του από την πόλη της Καστοριάς, σε έναν από τους καλύτερους αγώνες που έχει ποτέ γίνει στην χώρα μας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα κάθε κατηγορίας, αλλά και τον ανανεωμένο πίνακα της βαθμολογίας των κατηγοριών, θα τα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωταθλήματος: www.enduro-abc.com.

από το RedBull.com.gr
 

youtube://v/PaOCVk9ImrU