Οι Νέες αναρριχητικές διαδρομές στο Λεωνίδιο από τους Claude και Υves Remy

Οι Νέες αναρριχητικές διαδρομές στο Λεωνίδιο από τους Claude και Υves Remy

Απρίλιος 01, 2013 - 20:13

Του Άρη Θεοδωρόπουλου.
Ο γνωστός Ελβετός αναρριχητής Claude Remy, επανήλθε στο Λεωνίδιο στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 μαζί με τον αδελφό του Yves, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα δίδυμα στον χώρο της αναρρίχησης. Παρέμειναν για 12 ημέρες στο Λεωνίδιο με σκοπό την αναζήτηση κατάλληλων πεδίων για το άνοιγμα νέων αναρριχητικών διαδρομών.

Για να το πραγματοποιήσουν αυτό αφιέρωσαν πολλές ώρες καθημερινά στα βράχια του Λεωνιδίου, έχοντας στο πλευρό τους τον Γιάννη Μεταξωτό, ντόπιο κάτοικο, γνώστη του αντικειμένου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, κατάφεραν να ανοίξουν 25 περίπου νέες διαδρομές ύψους 25 έως 40 μέτρα με βαθμό δυσκολίας από 5 έως 7c. Με την ευγενική προσφορά τους, θέλησαν να συνδράμουν και αυτοί στην δημιουργία του αναρριχητικού πάρκου Λεωνιδίου.

Τα δύο αδέλφια είχαν την αρωγή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και την υποστήριξη των κατοίκων, ενώ υποδέχτηκαν και ομάδα συμπατριωτών τους Ελβετών οδηγών βουνού, που προσκάλεσαν οι ίδιοι για μια αναρριχητική περιοδεία στην Ν/Δ Πελοπόννησο. Φυσικά, οι προσκεκλημένοι, δεν έχασαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και αυτοί τις νέες διαδρομές.

Επισκέφτηκα το Λεωνίδιο λίγο πριν την ολοκλήρωση του ανοίγματος των διαδρομών, για να συναντήσω τους καλούς μου φίλους Remy. Εκεί συνάντησα και τον Γιάννη Μεταξωτό μαζί με κατοίκους, από τους οποίους είχα θερμή υποδοχή και φιλοξενία μετά από 27 χρόνια απουσίας.

Επίσης είχα την χαρά και την τιμή να δοκιμάσω πρώτος τις νέες αναρριχητικές διαδρομές, με το δικαίωμα του φίλου και χορηγού της αποστολής, αφού προσέφερα και εγώ τα βύσματα και τις πλακέτες.
Η αναρρίχηση στο Λεωνίδιο ξεκίνησε τον Απρίλη του 1987 με το άνοιγμα της κλασσικής πια διαδρομής "Το πιλιέ Της Φωτιάς" η οποία μοιάζει με μια μικρογραφία της Nose στο πάρκο Yosemity της Καλιφόρνια. «Πάνω απ' τα στενά δρομάκια και τα λευκά σπίτια του Λεωνιδίου υψώνεται εντυπωσιακά η ημικυκλική κόκκινη ορθοπλαγιά. Στη θέα τους, τα περίπου 200-250 μέτρα κατακόρυφα και βάλε, αποτελούν ονειρώδη πρόκληση για τον αναρριχητή.» Αυτά γράφαμε στο περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ του 1989, μετά από την αναρριχητική συνάντηση που διοργανώσαμε στο Λεωνίδιο. Το παλιό αναλυτικό άρθρο μπορεί να διαβάσει κανείς online στο http://www.leonidion.gr/2012/07/blog-post_1844.html

Δυστυχώς η ευκαιρία πέρασε ανεκμετάλλευτη, τα χρόνια πέρασαν και τα βράχια του Λεωνιδίου παρέμεναν μοναχικά ενώ θα μπορούσαν από τότε να έχουν εξελιχτεί σε έναν δημοφιλή και προσοδοφόρο για την τοπική κοινότητα, αναρριχητικό προορισμό.

Στις μέρες μας το ενδιαφέρον επανήλθε και οι εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες. Ήδη έχει δημιουργηθεί το πεδίο της "Μονής Ελώνης" με 9 εκπληκτικής ποιότητας διαδρομές από 7a+ έως 8b, από τους Σπύρο Κουθούρη, Σταμάτη Κωνσταντακόπουλο και Γιώργο Κουτσούκη. Συνεχόμενα σταλακτιτικά κολονέττα που προκαλούν δέος, με σταθερή αρνητική κλίση 30 μοιρών και ανάπτυγμα που φτάνει τα 60 μέτρα!
Περιορισμένη μεν ποσότητα διαδρομών και ποικιλία στη βαθμολογία, αλλά σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά πεδία αθλητικής αναρρίχησης στη χώρα μας.

Παράλληλα το έργο δημιουργίας του "Αναρριχητικού πάρκου Λεωνιδίου" βρίσκεται υπό εξέλιξη και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνας Α.Ε. με τους Σταμάτη Κωνσταντακόπουλο, Σπύρο Κουθούρη και Κώστα Ρούσο, υπό την σκέπη του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ).

Είναι πραγματικά ευοίωνες οι προοπτικές για να καθιερωθεί το Λεωνίδιο σαν ένας ξεχωριστός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού και να προσελκύσει μεγάλο πλήθος αναρριχητών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τότε που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για αναρρίχηση στις νότιες ορθοπλαγιές της περιοχής.

Οι αδελφοί Remy μάλιστα έχουν ξετρελαθεί με τις δυνατότητες της περιοχής και αναμένεται να επιστρέψουν στα μέσα Απρίλη ώστε να συνεχίσουν το έργο τους, εμπλουτίζοντας τα βράχια με νέες διαδρομές.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει στο Λεωνίδιο, είναι το ανάπτυγμα της ορθοπλαγιάς, το οποίο σε κάποια σημεία υπερβαίνει τα 200 μέτρα, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες για μεγάλες διαδρομές πολλαπλών σχοινιών, στο στυλ μάλιστα του παγκοσμίου φήμης φαραγγιού του Verdon στη Νότο Γαλλία, όπου και εκεί η πρόσβαση γίνεται πιο εύκολα από πάνω με ραπέλ.

Ο Kοκκινόβραχος Λεωνιδίου αποτελεί για μένα μια παλιά καλή αγάπη, έναν ακατάλυτο δεσμό που μου θυμίζει τα νεανικά μου χρόνια και μια από τις σημαντικότερες νέες διαδρομές που κατάφερα να σκαρφαλώσω. Είκοσι έξι χρόνια πέρασαν ώσπου ο Γιάννης με ώθησε να επιστρέψω στην τεράστια ορθοπλαγιά. Στις προτεραιότητές μου ήταν η συντήρηση των σάπιων πια ασφαλειών του «Πιλιέ της φωτιάς» και ίσως να ανοίξω ακόμα μια παρόμοια διαδρομή αλλά με καθαρά σπορ χαρακτήρα.

Δυστυχώς η πίεση χρόνου και οι υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου μέσα την χειμερινή περίοδο, οπότε αναβάλλεται για του χρόνου.

Διαμονή:
Συνιστώ ανεπιφύλακτα το Αρχοντικό Χιώτη του 19ου αιώνα, ανακαινισμένο με αληθινό μεράκι, στο κέντρο του Λεωνιδίου (special prices & service) και το το Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη.

Αν θέλετε πιο οικονομικά καταλύματα θα βρείτε στο Λεωνίδιο, στο λιμάνι της Πλάκας, στα Πούλιθρα και για το τέλειο υπάρχει το ξενοδοχείο Smyros Resort ****

Διατροφή:
Στα ταβερνάκια του Λεωνιδίου, Πλάκας, Λάκκου και Πουλίθρων, με παραδοσιακά φαγητά.
Πληροφορίες στον πάντα πρόθυμο Γιάννη Μεταξωτό τηλ. 6944381024 & στην ιστοσελίδα, Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου στο Facebook.

                  Οι νέες διαδρομές από τους Αδελφούς Remy
Οι διαδρομές είναι νέες και ίσως έχουν ακόμα χώματα ή σαθρά κομματάκια. Σκαρφαλώστε με προσοχή, απαραίτητη η χρήση κράνους.
Οι διαδρομές περιγράφονται από αριστερά προς τα δεξιά.
Πεδίο στα αριστερά (κοιτώντας προς το βορρά) της κύριας ορθοπλαγιάς πάνω από το Λεωνίδιο.
Από το Λεωνίδιο ακολουθήστε το δρόμο προς τη Βασκίνα έως και την 6η στροφή όπου παρκάρετε.
Διασχίζετε το ρέμα και συνεχίζετε προς τα πάνω ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια ως το μεγάλο πατάρι. 15 λεπτά.

1.              Project,               1 βύσμα
2.              Project,               1 βύσμα
3.   7a+?  Hot rock              25 m
4.   7c       String climbing  ρελέ κοινό με την 3
5.   6c       Drasi
6.   6c       Helen
7.   7a       Hôtel                   30 m
8.   7b      Oyk 38 m
9.   7a+    Commando         37 m
10.  6b     Mayor                  40 m, 17 σετάκια
11.  6c     Iannis
12   6c+   Bugaboo
Από το Λεωνίδιο κατευθυνθείτε προς Αθήνα. Μετά την κόψη με τους ανεμόμυλους, δείτε πάνω αριστερά τον χαρακτηριστικό κόκκινο τοίχο με τους σταλακτίτες και τη σπηλιά. Το μονοπάτι δεν είναι ακόμα έτοιμο, αλλά αναμένεται να σηματοδοτηθεί και να καθαριστεί σύντομα από τους ντόπιους.

Από τα τελευταία σπίτια πηγαίνουμε πάνω και δεξιά μέχρι τα κοντινότερα βράχια. Στη συνέχεια ακολουθούμε αριστερά τη βάση της ορθοπλαγιάς κάτω από το βουνό Γαλιώρα ως το πεδίο. 30 λεπτά.

1.   6c     5.S                40 m
2.   6b+  Kisakas        40 m
3.   6a+  Nimfes         25 m
4.   6b    Karia            38 m
5.   6b    Sintza           38 m
6.   5b    Sitena
7.   5c    Prastos
8.   5c+  Ligeria
9.   5c+  I.5
Ξεκινούν από το πάνω πατάρι σαν δεύτερες σχοινιές πάνω στα κολονέττα.
10.  7c    Edlinger
11.   ?     Project       2 βύσματα
13   7b   Berhault
100 m στα δεξιά στο γκρίζο τοίχο
1. 6a      I am a hero
2. 6a+? Dont panik

Από το leonidion.gr

youtube://v/EbaFN0hg5HI