Οι κατηγορίες του Paintball

Οι κατηγορίες του Paintball

Μάρτιος 01, 2011 - 00:38

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο το Paintball χωρίζεται σε 3 κατηγορίες. Το speedball, το Recball (recreational paintball) και το Mil/Sim (military simulation).

Το Recball είναι η πιο απλή μορφή του Paintball, δηλαδή, μαζεύονται κάποιοι φίλοι και παίζουν ένα ή και περισσότερα παιχνίδια σε μια απο τις πλέον ειδικές πίστες. Εμπόδια απο λάστιχα, βαρέλια, σακιά, δέντρα και άλλα για την κάλυψη των παιχτών τοποθετημένα  σε φυσικούς ή και τεχνιτούς χώρους. Τα σενάρια διεξαγωγής των παιχνιδιών μπορεί να είναι η κατάκτηση της σημαιας του αντιπάλου, άποια ομάδα βγάλει έξω τους περισσότερους αντιπάλους και άλλα. Παιχνίδι για διασκέδαση αλλά και για γημναστική αφού δεν είναι και πολύ έυκολο να τρέχεις από εμπόδια σε επμόδια για να καλυφτείς.

Την ίδια περίπου λογική έχει το Speedball, μεγάλα μπαλόνια για την κάλυψη των παιχτών σε αυστηρά τεχνιτό χώρο, δηλαδή σαν τα γήπεδα του 5Χ5 με χλωροτάπιτα κάτω. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, οι παίχτες  τρέχουν συνεχώς από μπαλόνι σε μπαλόνι για να πετύχουν τον αντίπαλο και οι εντάσεις ανεβαίνουν αφού η φυσική κατάσταση είναι ένα καλό πλεονέκτημα. Αυτή η κατηγορία εχει εξαλιχθεί πλέον σαν καθαρό άθλημα και διαργανώνονται μεγάλα τουρνουά.

Το Mil/Sim που παίζεται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους (δάση-βουνά) είναι η προσομίωση στρατιωτικών συνθηκών. Οι παίχτες είναι ντυμένοι και φέρουν εξοπλισμό ίδιο με αυτόν που θα είχε ένας στρατιώτης σε κάποια μάχη. Επίσης, υπάρχουν και πολλά  περιφεριακά παρομιότυπα με του στρατού, όπως χειροβομβίδες, νάρκες, καπνογόνα, πιστόλια, όπλα πιστά αντίγραφα των αληθινών και άλλα. Δίνοντας στο παιχνίδι μια ρεαλιστική αίσθηση, αφού και τα σενάρια παιχνιδιών έχουν να κάνουν με στρατιωτικές ενέργειες.

Ιωάννης Καρυτιανός