Οι ghostbusters των βυθών που «ψαρεύουν» φαντάσματα!

Οι ghostbusters των βυθών που «ψαρεύουν» φαντάσματα!

Αύγουστος 20, 2012 - 12:56

Φοράνε τις στολές τους, φορτώνονται στην πλάτη τις μπουκάλες τους και βουτάνε στα βαθιά, κυνηγώντας τα... φαντάσματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που μεταμορφώνουν σε σκηνικό τρόμου τον βυθό της θάλασσας, ακόμα και στις πιο ειδυλλιακές παραλίες. Οι υποβρύχιες ανασκαφές τους έχουν φέρει στο φως... χαμένες Ατλαντίδες, ανακαλύπτοντας «νοικοκυριά» ολόκληρα κάτω από τα βαθυγάλαζα νερά των ελληνικών ακτών. Οι Υδροναύτες, εθελοντές αυτοδύτες, «οργώνουν» τους ελληνικούς βυθούς, «ψαρεύουν» τα απορρίμματα της ντροπής και δίνουν πάλι ζωή σε υποθαλάσσιες «γειτονιές» που κυριολεκτικά ασφυκτιούν.

Οι εικόνες καταστροφής με τις οποίες έρχονταν αντιμέτωποι διαρκώς οι αυτοδύτες δεν ήταν ένα φορτίο που ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να διαχειριστούν μόνοι τους. Εχοντας πίσω τους πολυετή καταδυτική εμπειρία, αποφάσισαν, λοιπόν, πριν από περίπου δύο χρόνια να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με το κοινωνικό σύνολο, και ιδρύοντας τους Υδροναύτες, να εντάξουν τους απλούς πολίτες στο έργο της απορρύπανσης.

Ο στόχος

Βασικός σκοπός της εθελοντικής, μη κυβερνητικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Τασιαδάμης, εκ των ιδρυτών, ήταν από την πρώτη στιγμή η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πολιτών σχετικά με τη ρύπανση των βυθών, ώστε να μειωθούν οι ολέθριες επιπτώσεις της. «Το να πραγματοποιήσουμε έναν καθαρισμό σε μια περιοχή πια δεν έχει νόημα. Αυτό που επιδιώκουμε στις δράσεις μας είναι να συμμετέχουν και οι τοπικοί φορείς με εθελοντές, ούτως ώστε οι καθαρισμοί να έχουν όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό χαρακτήρα και να πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως προβολές ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά» εξηγεί ο αυτοδύτης. Η ενθουσιώδης συμμετοχή των μαθητών, μάλιστα, δίνει μεγάλη ελπίδα στους Υδροναύτες. «Σε συνεργασία με σχολεία έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις, στις οποίες τα παιδιά κατέγραφαν όσα βγάζαμε από τη θάλασσα και στη συνέχεια αφαιρούσαν τους μικροοργανισμούς που ζουν πάνω στα αντικείμενα, ώστε να τους επιστρέψουμε στον βυθό όπου ανήκουν», σημειώνει ο κ. Τασιαδάμης.

Κάλαμος, Ωρωπός, Βουλιαγμένη, Λαύριο, αλλά και εκτός Αττικής, Ηλεία, Κρήτη και πρόσφατα Πάτμος είναι ορισμένες μόνο από τις περιοχές που φρόντισαν με τις εθελοντικές υπηρεσίες τους οι Υδροναύτες. Μετρώντας 150 μέλη σε ολόκληρη την Ελλάδα και δύο παραρτήματα σε Κρήτη και Ηλεία, οι άγρυπνοι φρουροί των βυθών οικοδομούν σιγά σιγά «τείχος» προστασίας της θαλάσσιας ζωής, επενδύοντας στην αφοσίωση των δυτών. Με όση αγάπη, όμως, κι αν προσφέρουν το έργο τους, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για εκείνους. «Το μόνιμο εμπόδιο που συναντούμε είναι οι λιμενικές αρχές, που δεν επιτρέπουν την κατάδυση σε όσους δεν διαθέτουν επαγγελματική άδεια δύτη. Εμείς είμαστε όλοι αυτοδύτες, δηλαδή ερασιτέχνες, οπότε σε πολλές περιοχές αντιμετωπίζουμε πρόβλημα» εξηγεί ο κ. Τασιαδάμης και προσθέτει: «Η πιο λυπηρή όμως αντιξοότητα που αντιμετωπίζουμε είναι οι περιπτώσεις στις οποίες τα σκουπίδια έχουν δημιουργήσει πολλαπλές στρώσεις στον πυθμένα, οπότε μετακινώντας ένα αντικείμενο το ίζημα που σηκώνεται θολώνει τελείως τα νερά και χάνουμε κάθε ορατότητα».
 
διαβάστε περισσότερα στο dimokratianews.gr