Ο τίτλος του Red Bull Air Race κρίνεται στο Las Vegas

Ο τίτλος του Red Bull Air Race κρίνεται στο Las Vegas

Οκτώβριος 16, 2015 - 15:30
Date: 
18/10/2015

To παγκόσμιο πρωτάθλημα Red Bull Air Race έφτασε στην τελευταία του στάση για το 2015, με το Las Vegas να φιλοξενεί στις 17 & 18 Οκτωβρίου την υπέρτατη μάχη για τον τίτλο. Θα καθίσει για τρίτη φορά στο θρόνο ο Paul Bonhomme ή θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ο Matt Hall;

LAS VEGAS, (ΗΠΑ) – Ο Βρετανός Paul Bonhomme και ο Αυστραλός Matt Hall θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή του Red Bull Air Race Series, με την τελευταία… ζαριά να είναι στο Λας Βέγκας, στις 17 & 18 Οκτωβρίου. Ο Bonhomme έχει βαθμολογικό προβάδισμα 8 πόντων, την ώρα που η νίκη χαρίζει 12. Όμως ο Hall έχει επιδείξει μεγαλύτερη σταθερότητα μέσα στη σεζόν και νιώθει σίγουρος πως μπορεί να κλέψει τον τίτλο αν ο αντίπαλός του κάνει κάποιο λάθος στο αγχωτικό φινάλε της σεζόν.

«Το προβάδισμα των οκτώ βαθμών δεν είναι τίποτα, μπορεί να χαθεί σε μία στιγμή», είπε ο Bonhomme μετά τη νίκη του στον προηγούμενο γύρο της σεζόν, στο Fort Worth του Τέξας. Εκείνη ήταν η 4η επιτυχία του σε 7 αερομαχίες φέτος, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο έμπειρος πιλότος θα λάβει μέρος για 6η φορά σε μία μονομαχία με φόντο τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Έχει ήδη πανηγυρίσει σε δύο αλλά ξέρει καλά πως είναι να βγαίνεις ηττημένος παρότι προηγείσαι στη βαθμολογία. Το 2007 ο Αμερικανός Mike Mangold και το 2008 ο Αυστριακός Hannes Arch, τον καταδίωκαν βαθμολογικά και τελικά του πήραν τον τίτλο. Πέρυσι ο Bonhomme ήταν ξανά διεκδικητής αλλά στον τελικό αγώνα της σεζόν έμεινε μόλις πέμπτος, με αποτέλεσμα να πέσει τρίτος στη βαθμολογία, πίσω από τον Arch και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Nigel Lamb.

Παρά τη φετινή του κυριαρχία, ο Bonhomme δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει την απειλή του Hall, που τέσσερις φορές φέτος έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Συνολικά, έχει έξι βάθρα σε επτά αγώνες και σε κανέναν δεν ήταν πιο πίσω από την πέμπτη θέση. Αντίθετα ο Bonhomme, είχε μία καταστροφική όγδοη θέση στον δεύτερο γύρο της σεζόν, στην Κροατία, ενώ πέρυσι το χειρότερο πλασάρισμα του ήταν η έβδομη θέση στον αγώνα του Βέγκας! Ο Hall είπε πως θα μπορούσε να πιέσει για τη νίκη στο Fort Worth αλλά προτίμησε να μη πάρει το ρίσκο του «όλα ή τίποτα», ώστε να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του στον τελικό.

Για να μπορέσει να πάρει τον τίτλο, πρέπει να πάρει τη νίκη που χαρίζει 12 βαθμούς, με τον Bonhomme έκτο (3 β.) ή πιο πίσω. Θα μπορούσε να πανηγυρίσει επίσης, αν ήταν δεύτερος στο Las Vegas (9β.) αλλά με τον Bonhomme ένατο ή πιο πίσω. Εκτός δηλαδή των βαθμολογούμενων θέσεων. «Για να αν ανακηρυχθώ παγκόσμιος πρωταθλητής, πρέπει να κάνει κάποιο λάθος», είπε ο Hall που αποκάλυψε πως αυτή τη φορά θα πετάξει πιο επιθετικά. «Έχω σταθερά αποτελέσματα όλη τη σεζόν και θα συνεχίσω να τον πιέζω μέχρι τέλους. Δεν θα έχω κάτι να χάσω άρα θα πάρω και περισσότερα ρίσκα». Έντονη θα είναι και η μάχη για την 3η θέση στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος, καθώς μόλις 11 πόντοι χωρίζουν τον Arch, τον Τσέχο Martin Sonka, τον Lamb, τον Καναδό Pete McLeod και τον Γερμανό Matthias Dolderer. Γενικά, φέτος ήταν μία πολύ ανταγωνιστική σεζόν, όπου 8 από τους 14 πιλότους που συμμετέχουν στο θεσμό, έχουν ανέβει τουλάχιστον μία φορά στο βάθρο.

 

Η βαθμολογία του παγκοσμίου πρωταθλήματος:

1. Paul Bonhomme (Μ. Βρετανία) 67 βαθμοί, 2. Matt Hall (Αυστραλία) 59, 3. Hannes Arch (Αυστρία) 30, 4.  Martin Sonka (Τσεχία) 28, 5. Nigel Lamb (Μ. Βρετανία) 20, 6. Pete McLeod (Καναδάς) 19, 7. Matthias Dolderer (Γερμανία) 19, 8. Yoshihide Muroya (Ιαπωνία) 18, 9.Nicolas Ivanoff (Γαλλία) 13, 10. Michael Goulian (ΗΠΑ) 10, 11. Kirby Chambliss (ΗΠΑ) 9, 12. Peter Besenyei (Ουγγαρία) 8, 13. Juan Velarde (Ισπανία) 0, 14. Francois Le Vot (Γαλλία) 0.