Ο Orlando Duque είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα Red Bull Cliff Diving World Series 2012

Ο Orlando Duque είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα Red Bull Cliff Diving World Series 2012

Ιούνιος 28, 2012 - 18:32

Ο πρώτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Red Bull Cliff Diving αποτέλεσε comeback για τον Κολομβιανό αθλητή ο οποίος ξεκίνησε ακριβώς εκείόπου είχε σταματήσει πέρυσι: στην κορυφή. Σε μια μάχη σώμα με σώμα από ύψος 27 μέτρων, ο πρωταθλητής του World Series 2011, Gary Hunt, ήταν ο«τυχερός» χαμένος και ο τελευταίος δύτης ο οποίος πέρασε στον τελικό του πρώτου αγώνα στο νησί της Κορσικής, το περασμένο Σάββατο. Περισσότεροιαπό 1,200 θεατές οι οποίοι βρισκόντουσαν πάνω σε πλεούμενα παρακολούθησαν τον Steven LoBue, από τις ΗΠΑ, ο οποίος για πρώτη φορά κέρδισε τη δεύτερη θέση, και τον Τσέχο δύτη Michal Navratil να ολοκληρώνει την πρώτη τριάδα.

 

Το μόνο που υπενθύμιζε τον περσινό τραυματισμό του Duque ήταν η επιστραγαλίδα στο δεξί του πόδι – η επίδοση του 37χρόνου σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκε απότο μεγάλο διάστημα αποχής του από τον διαγωνισμό. Ο Duque έκανε δυναμική εκκίνηση στον πρώτο αγώνα του World Series, μετά την  απουσία του, κερδίζοντας και τους τέσσερις γύρους. Η βαθμολογία του -κυμάνθηκε σταθερά μεταξύ 7.5 και 9- που δόθηκε από τους πέντε κριτές για όλες του τις καταδύσεις, ανήλθε συνολικά σε 462.00βαθμούς. «Δεν  ήθελα να επιστρέψω και να απογοητεύσω – Έχω δουλέψει πολύ σκληρά και ήξερα ότι αν έφτανα το περσινό επίπεδο τουλάχιστον θα ήμουν ικανοποιημένος. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί αθλητές οι οποίοι προσπαθούν να με ξεπεράσουν αλλά ξέρω ότι έχω την εμπειρία και το επίπεδο να βρίσκομαι στην κορυφή του διαγωνισμού» είπε ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο αθλητής που έκανε φέτος το πρώτο βήμα είναι ο περσινός νεοσύλλεκτος Steven LoBue. Ο 27χρονοςΑμερικανός πήρε την υψηλότερη βαθμολογία σε μία μόνο κατάδυση – 140 βαθμούς για τα third-round back triple somersaults με θέση pike εκτελώντας τρεις περιστροφές-και τερμάτισε με εφτά βαθμούς διαφορά από τον Duque (455 βαθμοί). 69.15 βαθμοί χώρισαν τον Τσέχο αθλητή  Michal Navratil που κέρδισε την τρίτη θέση (385.85 βαθμοί)από τον Αμερικανό LoBue.

Οι νέοι κανονισμοί του διαγωνισμού δυσκόλεψαν τον δύο φορές νικητή του World Series, Gary Hunt. Μετά από μια μέτρια εκκίνηση, ο Άγγλος αθλητής αναγκάστηκε να μπεισε μια απευθείας μάχη με τον Navratil και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελευταίο γύρο μόνο χάρη στον κανονισμό του  «τυχερού» χαμένου: οι πρώτοι εφτά μετά από τρεις γύρους και ο χαμένος που κατέχει την καλύτερη θέση των ζευγών είναι αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για το φινάλε. Έτσι, ο Hunt έχασε το βάθρο για  3.5 βαθμούς και βγήκε τέταρτος. Έπειτα από δύο διαδοσικούς γύρους, ο Hassan Mouti (wildcard, ΓΑΛ) και ο Kent De Mond (ΗΠΑ) προηγήθηκαν διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των αθλητών σε εννέα.

Τέλειοι γαλάζιοι ουρανοί, ένα ελαφρύ αεράκι και η κυματώδης θάλασσα ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για την πρώτη από τις εφτά στάσεις της παγκόσμιας ελίτ του cliffdiving στο νότιο άκρο του Μεσογειακού νησιού της Κορσικής. Περίπου 110 πλεούμενα κατέφτασαν στην ακτή και τίμησαν με την παρουσία τους τις εντυπωσιακές καταδύσεις 3 δευτερολέπτων από την πλατφόρμα ύψους 27 μέτρων στα ερείπια της βάσης κανονιού Saint François, με θέα στο στενό του Bonifacio.

Σε δύο μόλις εβδομάδες το Red Bull Cliff Diving World Series θα φιλοξενηθεί στο Grimstad της Νορβηγίας, όπου έντεκα μόνιμοι συμμετέχοντες και τρεις wildcard αθλητές θα βουτήξουν με ταχύτητα που θα φτάσει μέχρι τα 85 χλμ. ανά ώρα στο στενό του Skagerrak.

RESULTS STOP 1, CORSICA

1

Orlando Duque

ΚΟΛ

462.00 βαθμοί

   

2

Steven LoBue

ΗΠΑ

455.00 βαθμοί

   

3

Michal Navratil

ΤΣΕΧ

385.85 βαθμοί

   

4

Gary Hunt

ΗΒ

382.80 βαθμοί

   

5

Cyrille Oumedjkane

ΓΑΛ

362.90 βαθμοί

   

6

Kent De Mond

ΗΠΑ

355.10 βαθμοί

   

7

Anatoliy Shabotenko (wildcard)

ΟΥΚ

353.30 βαθμοί

 

 

8

Artem Silchenko

ΡΩΣ

328.75 βαθμοί

 

 

9

Hassan Mouti (wildcard)

ΓΑΛ

262.00 βαθμοί DNF

   

10

Alain Kohl

ΛΟΥΞ

247.40 βαθμοί

   

11

David Colturi

ΗΠΑ

240.30 βαθμοί

   

12

Jorge Ferzuli

ΜΕΞ

160.20 βαθμοί DNF

   

13

Blake Aldridge

ΗΒ

79.20 βαθμοί DNF

   

14

Kyle Mitrione (wildcard)

ΗΠΑ

61.20 βαθμοί DNF

   

 

 

RED BULL CLIFF DIVING WORLD SERIES 2012

Οι καλύτεροι αθλητές καταδύσεων στον κόσμο ενάντια στην βαρύτητα. Πρωτότυπα tricks στον αέρα στα 27 μέτρα και πέφτοντας μετά από 3 δευτερόλεπτα στα στο νερό στα 85χλμ την ώρα. Τρία χρόνια μετά την ίδρυση του, το Red Bull Cliff Diving World Series έχει καθιερωθεί ως το αποκορύφωμα των αγώνων high diving.To  2012 αυτό το μοναδικό πρωτάθλημα για άλλη μία φορά θα είναι η πλατφόρμα  για τις πιο ιλιγγιώδεις βουτιές του κόσμου σε επτά στάσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη, Νότιο Αμερική, και Μέση Ανατολή. Έντεκα αθλητές θα ανταγωνιστούν σώμα με σώμα για τον πολυπόθητο τίτλο και να διαδώσουν το πνεύμα του cliff diving σε όλον τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες : www.redbullcliffdiving.com

Για video και φωτογραφίες δωρεάν για δημοσιογραφική χρήση εγγραφείτε στο: www.redbullcontentpool.com/cliffdiving