Ο Έλληνας που θα διασχίσει τρέχοντας την έρημο Σαχάρα!

Ο Έλληνας που θα διασχίσει τρέχοντας την έρημο Σαχάρα!

Απρίλιος 02, 2015 - 14:58

Μετά το Έβερεστ, το Αιγαίο και τη Μάγχη, ο Γεώργιος- Ιωάννης Τσιάνος θα δοκιμάσει για μια ακόμη φορά τα ανθρώπινα όρια

Μετά το Έβερεστ, το Αιγαίο και τη Μάγχη, ο Γεώργιος- Ιωάννης Τσιάνος, γιατρός και φυσιολόγος με εργασιακή βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει βάλει πλώρη να κατακτήσει και την έρημο Σαχάρα, την οποία και θα διασχίσει τρέχοντας!

Εξερευνώντας τα ανθρώπινα όρια, ο κ. Τσιάνος έχει επιχειρήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της γης. Το 2000 ολοκλήρωσε επιτυχώς τον διάπλου της Μάγχης -με τον γρηγορότερο χρόνο που καταγράφηκε παγκοσμίως τη χρονιά εκείνη- και το 2004 έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια και επικίνδυνη διαδρομή του Θιβέτ. Το 2011, με αφετηρία το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, κολύμπησε ασταμάτητα ως τις ακτές της Κρήτης, καλύπτοντας την απόσταση των 101 χιλιομέτρων και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Τον Απρίλιο του 2015 θα είναι έτοιμος για τον "Marathon des Sables" στην έρημο Σαχάρα, έναν από τους πιο αντίξοους υπερ-μαραθώνιους, που ξεκινάει την Κυριακή 5 Απριλίου και διαρκεί έξι ημέρες.

Τον Απρίλιο του 2015, το πρόγραμμα έχει "αποστολή Σαχάρα", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιάνος κι εξηγεί ότι το εγχείρημα του "Marathon des Sables" -ή αλλιώς Μαραθώνιου της Άμμου- πραγματοποιείται στο Μαρόκο και εξυμνείται από το "Discovery Channel" ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στη γη. Όπως εξηγεί, έμαθε για την πρόκληση αυτή το 2004, όταν βρισκόταν στο Έβερεστ και ξεκίνησε να προετοιμάζεται αμέσως μετά τον κολυμβητικό διάπλου του Αιγαίου Πελάγους, τον Οκτώβριο του 2011.

Ο "Marathon des Sables" είναι ένας αγώνας διάρκειας 6 ημερών, 250 χιλιομέτρων, όπου ο συμμετέχων είναι αυτοσυντηρούμενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει -χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια- όλο τον εξοπλισμό και την τροφή του από την αρχή μέχρι το τέλος. Η διοργάνωση παρέχει μόνο το απαραίτητο καθημερινό νερό, και αυτό, όμως, σε συγκεκριμένη ποσότητα.

Μιλώντας για τις συνθήκες και τις δυσκολίες που περιμένει στη Σαχάρα, ο κ. Τσιάνος κάνει λόγο για ακραίες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των πολύ υψηλών θερμοκρασιών με σοβαρά κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, αμμοθύελλες, απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση, ηλίαση, θερμοπληξία και εγκαύματα, τραυματισμούς στα γόνατα και τα πέλματα, πολλά χιλιόμετρα στην άμμο και τους αμμόλοφους, στο βραχώδες έδαφος και τα όρη.

"Φυσικά -όπως κάθε φορά- κρατώ και ένα τετραγωνάκι στο μυαλό μου για το μη αναμενόμενο, το άγνωστο, το τυχαίο, τα διλήμματα, τις αποφάσεις της στιγμής, τα λάθη, τις προκλήσεις και όλα όσα πρέπει κανείς να αντέξει και να ξεπεράσει, για να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα" τονίζει.

Μιλώντας για το ενδιαφέρον του γι' αυτόν τον αγώνα, ο Τρικαλινός υπεραθλητής αναφέρει ότι πέραν του αυτονόητου προσωπικού του ενδιαφέροντος για το αθλητικό σκέλος αυτής της πρόκλησης, η ερευνητική και ιατρική πτυχή είναι εξίσου σημαντική. Είμαι ρεαλιστής και γνωρίζω πως δεν γίνεται να είμαι αθλητής σε αυτό το επίπεδο για πάντα, διευκρινίζει.

"Ιατρός και ερευνητής, όμως θα συνεχίσω -τονίζει- καθώς αυτή είναι η δουλειά μου. Άρα λοιπόν, φύσει και θέσει με ενδιαφέρει η απόδοση του οργανισμού κάτω από αυτές τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι προσαρμογές της ανθρώπινης φυσιολογίας πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο συγκεκριμένο περιβάλλον, και σε ό,τι αφορά το μετά, η αντιμετώπιση των αναπόφευκτων προβλημάτων που προκύπτουν. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Η εμπειρία και η γνώση που αποκτώ μέσω αυτής της μετάβασης είναι για μένα αδιαμεσολάβητη και αναντικατάστατη".

Αντιμέτωπος με απαιτητικές αθλητικές προκλήσεις για καλό σκοπό

Με το εγχείρημα του στη Σαχάρα, ο κ. Τσιάνος στηρίζει κάποιους, όπως όταν διέσχισε το Αιγαίο. Συγκεκριμένα, μέσω του project "ICE WATER FIRE" (www. icewaterfire.com)στηρίζει έμπρακτα τον βρετανικό και διεθνώς αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό οργανισμό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, "Opwall Trust". Μ' αυτόν τον οργανισμό συνδέεται ως γιατρός αποστολών στις περιβαλλοντικές τους εκστρατείες ανά τον κόσμο.

Η ομάδα του project "ICE WATER FIRE" εκτός από τους Βρετανούς συνεργάτες, τον επιστήμονα και ακαδημαϊκό Dr George Havenith (Loughborough University, England), τον προσωπικό γυμναστή και διαιτολόγο Craig Barton, τον χειροπρακτικό Darren Barnes-Heath, τη θεραπεύτρια μασέρ Becky Welbourne και τον φωτογράφο-κινηματογραφιστή Mark Gillett, πλαισιώνεται και από τους εξής Έλληνες συνεργάτες: τον επιστήμονα και ακαδημαϊκό Δρ Ανδρέα Φλουρή (ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και University of Ottawa, Canada), τον φυσιοθεραπευτή και υποψήφιο διδάκτωρ Άγγελο Παππά με έδρα του τα Τρίκαλα, τον ειδικευμένο στο αθλητικό μάνατζμεντ Βασίλη Πούλιο με το ρόλο του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του project στη Βρετάνια, με έδρα του το Λονδίνο, και τον επικοινωνιολόγο με το ρόλο του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του project στην Ελλάδα, με έδρα του την Αθήνα, Αντώνιο-Μάριο Παπαγιώτη.

Στη Σαχάρα, τον κ. Τσιάνο θα συνοδεύσει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής. "Σκοπός μας" εξηγεί ο κ. Τσιάνος "είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος του εγχειρήματος αυτού έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε άλλους αθλητές αλλά και να προασπίσουμε την υγεία μελλοντικών αποστολών σε ακραία περιβάλλοντα όπως αυτό της Σαχάρα".

Η προετοιμασία του κ. Τσιάνου εντός και εκτός του εργαστηρίου FAME Lab ήταν μακρά και επίπονη και ήδη έχουν συλλεχθεί πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα από την προσπάθεια αυτή. Μετά το τέλος του υπερ-μαραθωνίου θα συνεχίσουν μαζί με τον κ. Φλουρή τις επιστημονικές τους έρευνες, τις οποίες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό στην Αγγλία και την Ελλάδα." Ο σκοπός μας είναι να ερευνήσουμε περαιτέρω την απόδοση του ανθρώπινου οργανισμού και τις προσαρμογές της ανθρώπινης φυσιολογίας κάτω από τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην έρημο Σαχάρα" εξηγεί ο κ. Τσιάνος.

Μέσα το project "ICE WATER FIRE" και την επιτυχή έκβαση του "Marathon de Sables", ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος θα επιχειρήσει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που θα έχει ολοκληρώσει τρεις από τις πιο απαιτητικές αθλητικές προκλήσεις του κόσμου κάτω από πολύ διαφορετικές, ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την πορεία του Γεώργιου-Ιωάννη Τσιάνου στο "Marathon de Sables" θα μπορούν να το κάνουν μέσω της σελίδας του στο Facebook (Georgios-Ioannis Tsianos), όπου από την επόμενη Κυριακή 5 Απριλίου και για έξι μέρες θα δημοσιεύονται φωτογραφίες και βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ