Το μονοπάτι του βασιλιά

Το μονοπάτι του βασιλιά

Σεπτέμβριος 10, 2014 - 15:07

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το «El Caminito del Rey» («Το μονοπάτι του βασιλιά») στη Μάλαγατης Ισπανίας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο: κτίστηκε το 1905 για να μεταφέρουν εργάτες τα υλικά για την κατασκευή φράγματος, το οποίο εγκαινίασε ο βασιλιάς Αλφόνσο 13ος το 1921.

Ο δισεγγονός του, πρίγκιπας Φελίπε, κλήθηκε να εγκαινιάσει το μονοπάτι, που έχει φάρδος σχεδόν ένα μέτρο και μήκος 4 χιλιόμετρα, δεν έχει πλέον κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, σε πολλά σημεία το τσιμέντο έχει υποχωρήσει τελείως, τα σιδερένια υποστυλώματα έχουν σκουριάσει και το μονοπάτι «κρέμεται» από τους βράχους, σε ύψος 100 μέτρων πάνω από το φαράγγι Gaitanes.

Χωρίς καμία συντήρηση, με τα χρόνια το μονοπάτι έγινε παγίδα θανάτου για ορειβάτες και οι αρχές το «έκλεισαν» για τους επισκέπτες.

Μολονότι το πρόστιμο για τους παραβάτες φτάνει και τα 6.000 ευρώ, χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι έχουν καταφέρει να ξεγλιστρίσουν από την αστυνομία για να ζήσουν την εμπειρία, καταγράφοντας την και σε βίντεο, όπως αυτά που ακολουθούν (το πρώτο φέρεται να γυρίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και το δεύτερο πριν από τέσσερα χρόνια).

Τώρα έχουν αρχίσει εργασίες αναστήλωσής του με κόστος 2,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2015. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ο βασιλιάς Φελίπε ο 6ος να μπορέσει να παραστεί στα εγκαίνια.

από το efsyn.gr

El Camino del Rey [High Quality]

El Camino del Rey - World's Most Dangerous Hike