Με 380 αθλητές από όλον τον κόσμο το 32ο Σπάρταθλον

Με 380 αθλητές από όλον τον κόσμο το 32ο Σπάρταθλον

Σεπτέμβριος 24, 2014 - 17:34
Date: 
26/09/2014

Στις 7 το πρωί, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, 380 αθλητές και αθλήτριες, μεταξύ των οποίων παγκοσμίως γνωστά ονόματα αθλητών των υπερ-αποστάσεων, θα ξεκινήσουν μπροστά από την Ακρόπολη, για να διανύσουν, τρέχοντας ασταμάτητα, τη διαδρομή μέχρι τη Σπάρτη!

Οι πρώτοι αθλητές, αφού διανύσουν την απόσταση των 246 χιλιομέτρων αναμένονται να τερματίσουν χαράματα του Σαββάτου, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Τόσο από πλευράς συμμετοχών όσο και προετοιμασίας για τον μεγάλο διεθνή αγώνα, ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου “Σπάρταθλον” Παναγιώτης Τσιακίρης, θεωρεί ότι “και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία”, ενώ επισημαίνει την τεράστια σημασία, των συμμετοχών, μεγάλων αθλητών από 42 χώρες, γεγονός που προβάλλεται στα διεθνή ΜΜΕ και “κάθε χρόνο γίνεται προβολή της χώρας, χωρίς καμία δαπάνη».

Ο κ. Τσιακίρης τονίζει ακόμη ότι «παράγουμε εθνικό έργο εθελοντικά τόσοι άνθρωποι για να φέρουμε εις πέρας ένα τόσο σημαντικό αγώνα.

Έχουμε μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών απ΄όλο τον κόσμο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι σημαντικά. Πιστεύω, ότι και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία. Αυτά τα 31 χρόνια ευτυχήσαμε και δεν είχαμε κανένα σοβαρό ατύχημα. Μέχρι σήμερα έχουν αγωνιστεί στο “Σπάρταθλον” 5,5 χιλιάδες αθλητές. Ξεκινήσαμε την πρώτη διοργάνωση με 45 αθλητές και τώρα έχουμε 380.

Ο φετινός αγώνας, με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Υποβλήθηκαν αρχικά 560 αιτήσεις συμμετοχής, από παλιούς αλλά και νέους δρομείς. Έτσι, το Δ.Σ. του Διεθνούς Συνδέσμου «Σπάρταθλον» αποφάσισε να γίνουν δεκτές οι πρώτες 380 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ υπάρχει λίστα αναμονής με 200 ακόμη αθλητές. Μεταξύ των αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.

«Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον αθλητών απ΄όλο τον κόσμο, να συμμετάσχουν στον αγώνα αυτό, γεγονός που έκανε την Επιτροπή να βάλει αυστηρά κριτήρια, για την αποδοχή των αιτήσεων», εξηγεί στο ethnos.gr, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του αγώνα Νίκος Παπαγεωργίου.

Διάσημες συμμετοχές
Μεταξύ των αθλητών είναι και ο μεγάλος Ελληνο-αμερικανός δρομέας υπεραποστάσεων Dean Karnezes. Επίσης, νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων συμμετέχουν στον φετινό αγώνα, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001). Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, (1η το 2006).

Στο «Σπάρταθλον 2014», θα αγωνιστούν για πρώτη φορά δύο μεγάλοι αθλητές των υπεραποστάσεων. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Dean Karnazes, που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και τον Αμερικανό Jan Olsen, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013”. 

«O Διεθνής Σύνδεσμος “Σπάρταθλον” έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα», αναφέρει ο κ. Τσιακίρης. “Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές είναι τεράστιες. Διανύονται χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο της ημέρας και την παγωνιά της νύχτας, ενώ ατελείωτες είναι οι ώρες της καρτερικής αναμονής στο κάθε πόστο μέσα στην ερημιά της φύσης για να εξασφαλιστεί στους αθλητές η απαραίτητη συμπαράσταση για την συνέχιση της υπεράνθρωπης προσπάθειάς τους.

Από τους πιο δύσκολους αγώνες
«Η διαδρομή διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας έχουν προβλεφθεί, κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του.

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου, καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

Κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.
Με χρήση “chips” και ταπήτων στους κεντρικούς σταθμούς και τον τερματισμό του αγώνα θα υπάρχει και φέτος ηλεκτρονική καταγραφή, για την αυτόματη μετάδοση των περασμάτων και των τερματισμών των αθλητών, μέσω Internet”, καταλήγει ο κ. Τσιακίρης.

Λάτρης της Ελλάδας ο Ελληνοαμερικανός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Dean Karnazes παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου με τους γονείς του, έχοντας μαζί του σύκα και παστέλι!
«Τρέχω στον αγώνα με γνήσια ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Προπονούμαι και πίνω μόνο νερό, ενώ συνηθίζω να τρώω σύκα και παστέλι”, ανέφερε ο μεγάλος αθλητής.
“Έχω μαζί μου Ελληνικά προϊόντα, όπως τα σύκα. Τρέχω τον αγώνα όσο γίνεται πιο παραδοσιακά. Προπονούμε και πίνω μόνο νερό και τρώω σύκα και παστέλι. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Κατάγομαι από την Αρκαδία. Είναι μεγάλη τιμή που θα συμμετάσχω σε αυτόν τον παραδοσιακό αγώνα δρόμου το “Σπάρταθλον”. Θα το κάνω όσο πιο παραδοσιακά γίνεται, μέχρι τη Σπάρτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dean Karnazes.

Στα χνάρια του Φειδιππίδη
Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της. Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την πλέον περίφημη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, που αποτελεί σταθμό και αφετηρία της ιστορίας του πολιτισμού.

Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στον Μαραθώνα.
Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, «ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα».

Το “Σπάρταθλον” είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον Βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Ελληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες. Σκέφθηκε τότε, πως ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσει, ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή, αφού ήταν και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους τέσσερεις συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982. Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα τους μπορεί να πραγματοποιηθεί. Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, ύστερα από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες.
Η ομάδα των Βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος «είχε δίκιο»!

Ο πτέραρχος John Foden, που, στην ουσία είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται το “Σπάρταθλον”, μέχρι πριν μερικά χρόνια, όσο οι δυνάμεις του το επέτρεπαν, ταξίδευε στη χώρα μας και υποδέχονταν τους αθλητές, που τερμάτιζαν τον αγώνα, στο άγαλμα του Λεωνίδα, στη Σπάρτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ από το ethnos.gr