Κοινόχρηστα ποδήλατα και στην Αθήνα;

Κοινόχρηστα ποδήλατα και στην Αθήνα;

Νοέμβριος 15, 2013 - 11:20

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπως ενημερώνει με ανάρτηση στη Διαύγεια ο Δήμος Αθηναίων, στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, «για τη δεκαετή εκμίσθωση του δικαιώματος χρήσης 70 κοινόχρηστων χώρων εγκατάστασης ισάριθμων σταθμών Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (ΣΚΠ), με κατώτατο όριο πρώτης προσφοράς το ποσό των 500 ευρώ ανά κοινόχρηστο χώρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων θα διαθέτει συνολικά 1.000 ποδήλατα. Η πρόβλεψη είναι να υπάρχουν ποδήλατα στα πιο ελκυστικά και πολυσύχναστα σημεία για ντόπιους και τουρίστες. Σταθμοί θα υπάρχουν σε πλατείες, δίπλα σε σταθμούς μετρό, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, πλησίον δημοσίων υπηρεσιών.

Στόχος του δήμου είναι το σύστημα να είναι χρηστικό και εύκολα προσβάσιμο τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το σύστημα ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Στην Θεσσαλονίκη ήδη λειτουργεί σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων http://www.thessbike.gr. Σε κατοπινό άρθρο θα γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικό είναι. Σαφώς κανείς δεν περιμένει να γίνει η Αθήνα Βερολίνο ή Αμστερνταμ αλλά θα έχει πλάκα να κυκλοφορούν και ξένοι "άμαθοι" στους αθηναϊκούς δρόμους μέσα στα αυτοκίνητα.

Ας σημειωθεί ότι με βάση το άρθρο η σύμβαση είναι του τύπου Αεροδρομίου Σπατών και ΜΕΤΡΟ-εκμετάλευση από ιδιώτη. Να δούμε τι θα κάνεις αυτός με την εγκληματικότητα του θέματος, την κλοπή ποδηλάτων (ούτε την πλάτη σου δεν τολμάς να γυρίσεις και στο έχουν αρπάξει..). Για να γίνει βέβαια αυτό προβλέπω ένα ακόμη κύμα  προσλήψεων αστυνομικών (δημοτικών ή security) προς προστασία των δικαιωμάτων του ανάδοχου. Αλλά ας μην προτρέχω...

chatnoir