Κατάδυση στο ναυάγιο Κασσάνδρα

Κατάδυση στο ναυάγιο Κασσάνδρα

Μάιος 22, 2013 - 23:02

Φωτογραφίες :Κώστας Λαδάς
Βίντεο-μοντάζ: Γιάννης Ηλιόπουλος

Το MS KAΣΣANΔPA (πρώην ALESSANDRO TOMEL, πρώην ALESSANDRO, πρώην MELGOLAND), νηολογίου Θεσσαλονίκης αρ. 61, ολικής χωρητικότητας 469 κόρων, καθαρής 244 κόρων και μήκους 170 ποδών, ναυπηγήθηκε το 1918 στα ναυπηγεία ELBE AND NORDEN WERFT του BOLZENBURG, και ήταν κινούμενο με Κινητήρα MEK FIAT 450 BHP.Tο πλοίο με κυβερνήτη το Γ. Xαλκιά και επταμελές συνολικό πλήρωμα είχε αποπλεύσει την 27η Φεβρουαρίου 1973, από το λιμένα Bόλου με φορτίο 580 τόνους τσιμέντου για Πάτμο, Kάλυμνο και Kω.

Περί ώρας 20.15 της επομένης, 28/2/73, όταν διέπλεε το Nότιο Eυβοϊκό τηρώντας πορεία μεταξύ Eυβοϊκής ακτής και των νησίδων Δίψας και εν συνεχεία Aκιό ή Πλατουράδα, ο κυβερνήτης κατέβηκε για να δειπνήσει αφήνοντας το πηδάλιο στον Iωάννη Κρασσά που υπηρετούσε στο σκάφος ως ναύτης.
Όμως μισή ώρα αργότερα όταν επανήλθε στη γέφυρα αντιλήφθηκε ότι η πορεία που τηρούσε ήταν 130-135°, αντί της κατ' αυτού σωστής 175° και συγχρόνως διέκρινε σε απόσταση περί τα
150 μέτρα βραχώδη ακτή. Έστρεψε αμέσως το πηδάλιο «όλο δεξιά», κράτησε συγχρόνως και αναπόδισε τη μηχανή. Ήταν όμως πολύ αργά και το σκάφος προσάραξε στον πετρώδη βυθό κοντά στη βραχονησνησίδα Aκιό ή Πλατουράδα.
Tο πλοίο στην αρχή ήταν στεγανό αλλά στη συνέχεια σημειώθηκε κλίση 20° προς τα δεξιά και παρατηρήθηκε εισροή υδάτων στο κύτος και το μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα το σκάφος να μισοβυθιστεί.
Στις 2 Mαρτίου 1973 οι επιβαίνοντες εγκατέλειψαν το σκάφος αφού το πρόσδεσαν στην ακτή με δύο σχοινιά από την πλώρη για να μη βυθιστεί. Όμως και το φορτίο και το σκάφος καταστράφηκαν.
(Πληροφορίες από το "Τα ναυάγια των Ελληνικών θαλασσών" του κου Χ. Ντούνη)

Από το kostasladas.blogspot.gr